Κόσμος

Ερντογάν κατά Ελλάδας: Μας πρότειναν να βυθίζουμε βάρκες με πρόσφυγες

Bαριά κατηγορία κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε σήμερα -εμμέσως πλην σαφώς- ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα του 1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση, που διεξάγεται στη Γενεύη της Ελβετίας, λέγοντας ότι κάποιοι φίλοι στη Δύση πρότειναν ως λύση στο Προσφυγικό ακόμη και τη βύθιση σκαφών με πρόσφυγες στη Μεσόγειο.

«Πολλοί φίλοι στη Δύση προτίμησαν να κοιτάζουν το Προσφυγικό από το παράθυρο της ασφάλειάς τους και του συμφέροντος. Ακολούθησαν μία εντελώς λανθασμένη σκέψη που έλεγε ότι θα προστάτευαν την Ευρώπη από τα προσφυγικά κύματα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Μάλιστα ως λύση στη Μεσόγειο ήρθαμε αντιμέτωποι με προτάσεις, όπως βύθιση σκαφών με πρόσφυγες, που θα τις θυμόμαστε και θα ντρεπόμαστε. Τρυπούσαν τα σκάφη και τα βύθιζαν και έθαβαν τους ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας σαφείς αιχμές και κατηγορίες για την Ελλάδα.

Η Τουρκία δεν στέλνει μετανάστες στην Ελλάδα
Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται ένα μεγάλο κύμα από το Αφγανιστάν, το οποίο ωστόσο η Τουρκία εμποδίζει να περάσει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη. «Αυτή τη στιγμή από το Αφγανιστάν περνούν στο Ιράν για να φτάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και τι κάνουμε; Αναγκαζόμαστε να τους στέλνουμε πίσω στο Αφγανιστάν».

Δεν θα κρατήσουμε εμείς τους πρόσφυγες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί το βάρος των προσφύγων και να χρηματοδοτήσει την επανεγκατάστασή τους στη βόρεια Συρία. «Η λύση στο πρόβλημα των προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία δεν είναι να τους κρατήσουμε εμείς εντός των συνόρων μας. Πρέπει να βρεθούν φόρμουλες προκειμένου να κρατήσουμε τους πρόσφυγες στα εδάφη τους ή όσοι βρίσκονται στη χώρα μας να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό «που τραυματίζει συνειδήσεις» -όπως είπε χαρακτηριστικά- δεν λύνεται μόνο με προσπάθειες κάποιων χωρών, αλλά με βήματα που πρέπει να γίνουν σε διεθνές επίπεδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν 260 εκατομμύρια μετανάστες, εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες. «Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση σε σχέση με το παρελθόν», τόνισε. «Μόνο τα τελευταία 7 χρόνια, 20 χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, θυσιάστηκαν στα νερά της Μεσογείου», ανέφερε, εξαίροντας στη συνέχεια τη μεγάλη εισφορά της χώρας του στο πρόβλημα του προσφυγικού.

«Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στο κόσμο σε θέματα ανθρωπιάς. Ανοίξαμε τις αγκάλες μας σε όλους, χωρίς καμία διάκριση. Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που κουβάλησε το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους, εκ των οποίων 3,7 εκατ. είναι Σύροι πρόσφυγες», όπως είπε, καλώντας όλες τις χώρες του κόσμου να ενσκήψουν στο πρόβλημα άσχετα αν είναι κοντά ή μακριά στην πηγή του προβλήματος. «Καμία χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να κοιτάζει το προσφυγικό με βάση του αν είναι κοντά ή μακριά», ανέφερε.

«Κανείς δεν βάζει το χέρι στην τσέπη»
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρείχε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους από παιδεία μέχρι υγεία και εργασία, για να εκφράσει στη συνέχεια παράπονα προς τη διεθνή κοινότητα για την ελλιπή βοήθεια που παρείχε. «Από την ΕΕ έχει φτάσει μόλις μία βοήθεια 2 δισ. ευρώ» τόνισε. «Τα υπόλοιπα 3 δισ. εγκρίθηκαν πέρυσι, αλλά μόνο 450 εκατ. ήρθαν. Ερχονται λένε, αλλά ακόμη να ‘ρθουν» δήλωσε σκωπτικά.

Πρόταση συνεκμετάλλευσης του πετρελαίου της Συρίας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε την πρότασή του για διεθνή χρηματοδότηση της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, προκειμένου να επανεγκατασταθούν οι πρόσφυγες. Ωστόσο, όπως είπε, η διεθνή κοινότητα μόνο λόγια είναι και στην πράξη τίποτα. «”Ωραία” λένε. Αλλά εκείνοι που έχουν τα πολλά χρήματα απλά μας χαμογελούν κι όταν πρόκειται να προσφέρουν τη στήριξή τους, δεν δίνουν τίποτα», είπε, κατηγορώντας τις μεγάλες δυνάμεις και κυρίως τις ΗΠΑ ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πετρέλαιο της Συρίας κι όχι η επιστροφή των προσφύγων. Παρόλα αυτά πρότεινε να… βοηθήσει και η Τουρκία στην εξόρυξη του πετρελαίου κι έπειτα στην συνεκμετάλλευσή του για την κατασκευή οικισμών για τους πρόσφυγες. «Εγώ τους λέω “ελάτε να βγάλουμε μαζί το πετρέλαιο και να καθαρίσουμε τη ζώνη από τους τρομοκράτες, ώστε να βρουν καταφύγιο εκεί οι πρόσφυγες”, αλλά δεν συμφωνούν. Γιατί τους νοιάζει περισσότερο το πετρέλαιο» ανέφερε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το