Ελλάδα

Ερντογάν και ενισχυμένη εποπτεία στα ραντεβού των Βρυξελλών

Παράλληλες συναντήσεις και έντονες διεργασίες για τρία από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την Αθήνα και τους σχεδιασμούς του Μαξίμου βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες. Από χθες το απόγευμα πραγματοποιείται η διήμερη Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας η ευρωατλαντική συμμαχία απηύθυνε και επίσημα πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην πΓΔΜ, υπό τον όρο της εκπλήρωσης όλων των εσωτερικών διαδικασιών που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.
Την ίδια στιγμή, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει το μεσημέρι το Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία του και την πλήρη ανάληψη των εξουσιών της εκτελεστικής προεδρίας. Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο γίνεται σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδό τους. Σημειώνεται επίσης ότι η Άγκυρα φέρεται ενοχλημένη για την απουσία επίσημης εκπροσώπησης της ελληνικής κυβέρνησης στην τελετή που διοργανώθηκε μετά την ορκωμοσία Ερντογάν στην γειτονική χώρα και στην οποία συμμετείχαν 22 αρχηγοί κρατών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι τις προηγούμενες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στον τούρκο πρόεδρο το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, χωρίς μάλιστα να τους έχουν απαγγελθεί καν κατηγορίες μετά από μήνες εγκλεισμού. Από τη μεριά του, πάντως, ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να επαναφέρει το θέμα των “8” τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ενα ακόμη ραντεβού στις Βρυξέλλες αφορά την επικύρωση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας που θα ακολουθηθεί για την Ελλάδα από το τέλος του προγράμματος στις 21 Αυγούστου μέχρι το 2022 από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ακολούθως, το πρωί της Παρασκευής, ο ESM αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 15 δισ. της τελευταίας δόσης του προγράμματός του.

Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων του ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ
Την απόφασή τους να προσκαλέσουν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τόνισαν χθες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Νατοϊκής Συμμαχίας στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.
To πλήρες κείμενο της παραγράφου που αναφέρεται στην πΓΔΜ, έχει ως εξής: «Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην πΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας. Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.

Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια».

Το μίνι-διπλωματικό επεισόδιο με τη Ρωσία
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ χθες συνέπεσε με την δημοσιοποίηση της είδησης από την “Καθημερινή” της απέλασης από την Ελλάδα δύο ρώσων διπλωματών με τις κατηγορίες της απόπειρας αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η κίνηση αυτή από ελληνικής πλευράς έρχεται ως απάντηση σε συντονισμένες προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη υπόθεση συνδέεται ενδεχομένως με το Σκοπιανό καθώς στα Βαλκάνια επικρατεί υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με τη Μόσχα να μη θέλει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Ουάσινγκτον επιχειρεί να βάλει φρένο στη ρωσική επιρρόη. “Θα απαντήσουμε ανάλογα στις απελάσεις διπλωματών” ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.
Απομένει να φανεί εάν οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα καθώς και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2018.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν
Εν τω μεταξύ, στις 14.30 το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η ατζέντα με την οποία προσέρχεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός έχει στην κορυφή της το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται παρανόμως αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. «Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας», ανέφερε.

“Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες”, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην χθεσινή του παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και κάλεσε την Τουρκία “να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών”.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας πως “αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων”.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν θα γίνει λίγες μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία του τούρκου προέδρου αλλά και στον απόηχο της επιστολής του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζανκάρ, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που συνδέει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μ’ αυτό των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Στο τραπέζι των συζητήσεων Τσίπρα-Ερντογάν θα τεθεί εκτός απροόπτου και το προσφυγικό αλλά και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Ενισχυμένη εποπτεία και Eurogroup
Τέλος, το μεσημέρι της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά τη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας που θα ισχύσει για την Ελλάδα μέχρι το 2022.
Σύμφωνα με το κείμενο της Κομισιόν, προβλέπονται τριμηνιαίες αποστολές των θεσμών και εκθέσεις στη βάση των οποίων θα ενεργοποιούνται τα υπό αίρεση μέτρα για το χρέος, μετά από απόφαση του Eurogroup. Στις τριμηνιαίες αυτές αποστολές αξιολόγησης θα μετέχουν Κομισιόν και ΕΚΤ, ο ESM θα ασκεί παράλληλη εποπτεία στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (σε αντιδιαστολή με την ενισχυμένη εποπτεία, η οποία προβλέπεται να λήξει το 2022, το EWS του ESM θα διαρκέσει έως το 2060), ενώ θα συνεχίσει να επιτηρεί την οικονομία και κλιμάκιο του ΔΝΤ.

Και στο βάθος σενάρια τριπλών εκλογών
Εν τω μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησε η αποδοχή από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη βουλευτικής τροπολογίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία προτεινόταν η διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.
Όπως ήταν επόμενο, η συγκεκριμένη εξέλιξη επανέφερε στην επικαιρότητα τα σενάρια για τριπλές εκλογές τον Μάιο, δηλαδή το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες και για εθνικές εκλογές, στην περίπτωση που το Μαξίμου αποφασίσει ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον του.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση
Πηγή: The TOC

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στο κέντρο του Βόλου

Τροχαίο σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στο κέντρο του Βόλου. Το τροχαίο σημειώθηκε Ιάσονος - Καρτάλη…

27 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: Κυνηγοί ανεμοστρόβιλων κατέγραψαν στέγες σπιτιών να σηκώνονται στον αέρα

Ο απολογισμός των θυμάτων από τους ανεμοστρόβιλους και άλλες σφοδρές καταιγίδες στις νότιες ΗΠΑ αυξήθηκε…

27 Μαΐου 2024

Απίστευτο: Αγριογούρουνο “βολτάρει” στην Αγ. Παρασκευή -video

Μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα βρέθηκαν σήμερα πριν λίγη ώρα περίοικοι στη συνοικία της Αγ.…

27 Μαΐου 2024

Πυρά της αντιπολίτευσης μετά τα πρόστιμα σε Ασημακοπούλου, ΥΠΕΣ για τη διαρροή των mail

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε το πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων…

27 Μαΐου 2024

Νάξος: 34χρονος υπάλληλος απείλησε με καραμπίνα παρέα στο δρόμο

Αναστάτωση προκλήθηκε στη Νάξο το απόγευμα της Κυριακής (26/5) όταν λίγο έλειψε καβγάς μεταξύ μιας…

27 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης από Κέρκυρα: «Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα το δύσκολο καλοκαίρι του 2015»

Στη Κέρκυρα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνοντας τις περιοδείες του δύο εβδομάδες πριν από τις…

27 Μαΐου 2024