Κόσμος

Ερντογάν για Ελλάδα: «Θα τους μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν»

Σε νέες προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο μετά την τριήμερη περιοδεία του στα Βαλκάνια, διαμήνυσε ότι θα μιλήσει στην Ελλάδα στη γλώσσα που καταλαβαίνει.

Σχετικά με το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» κατά της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση για το αν «θα γίνει στρατιωτική επιχείρηση κατά της γείτονος;», ο Ερντογάν είπε: «αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, σχεδόν χρησιμοποιούν μηχανισμούς απειλής διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, ακόμη και το ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε. Σε όποια γλώσσα καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάνατε μια δήλωση «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» στην Ελλάδα. Αυτά τα λόγια σας, αντί να βλέπουν ότι η πραγματική επιθετικότητα προέρχεται από την Ελλάδα, έχουν λάβει υπερβολικές διαστάσεις στο δυτικό κόσμο, την ΕΕ. Σχεδόν καμία φωνή δεν υπήρχε κατά της Ελλάδας, αλλά τα δικά σας λόγια είχαν μεγάλη απήχηση. Συγκεκριμένα, άρχισαν να τίθενται ερωτήματα για το αν ‘ετοιμάζεται η Τουρκία για στρατιωτική επιχείρηση;’. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν αναφέρεστε σε κάποια πιθανή στρατιωτική επέμβαση ή σε διαφορετικά μέτρα με αυτή τη δήλωση;

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Νομίζω ότι τα σημεία και το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι εξαιρετικά σαφή. Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μία, υπάρχουν παραβιάσεις που κάνουν στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300. Έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για τους S-400; Οι S-300 είναι επίσης της Ρωσίας και οι S-400 είναι της Ρωσίας. Αλλά άχνα δεν έχει βγει. Συνεχίζουν να οπλίζουν τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας παρά το αποστρατικοποιημένο καθεστώς που προβλέπουν οι συμφωνίες. Παράλληλα βέβαια υπάρχει και η ίδρυση βάσεων. Η Αμερική πρωτοστατεί σε αυτό. Εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον πρόεδρο (των ΗΠΑ) όταν πάμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα αναφέρουμε κι αυτά τα βήματα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα.

Από την άλλη, υπάρχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Ούτε εδώ, μπορούμε όλα αυτά να τα χάψουμε. Αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, χρησιμοποιούν σχεδόν μηχανισμούς απειλής διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Σε όποια γλώσσα καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Αντιλαμβάνομαι ότι καταλαβαίνουν…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν από την Ελλάδα ήταν στην ημερήσια διάταξη το θέμα της Συρίας και χρησιμοποιήσατε και εκεί τη φράση «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» για τις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση Ρωσίας-Τουρκίας στο Σότσι. Μετά από αυτό, υπήρξαν συζητήσεις ότι μπορεί να υπάρξει επιχείρηση στη Συρία. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση; Τι πιστεύετε για μια πιθανή επιχείρηση στη Συρία;

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Όσον αφορά τη Συρία, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις εκεί. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις να αποτελούν απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Γι’ αυτό είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το