Κόσμος

Ερντογάν: Αν χρειαστεί, θα γίνει δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή

Στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την θανατική ποινή αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το λέω από τώρα: εφόσον χρειαστεί, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για ένα δημοψήφισμα επί αυτού του ζητήματος», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Μανίσα και πρόσθεσε: «Τι ζητά ο λαός; Εάν ο λαός πει «θανατική ποινή», τότε η συζήτηση θα έχει λήξει».

Ενα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε ενδεχομένως στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανάλαβε πολλάκις ότι θα ενέκρινε την επαναφορά της θανατικής ποινής σε περίπτωση που η Εθνοσυνέλευση υπερψήφιζε ένα τέτοιο μέτρο, όμως είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στο ενδεχόμενο της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για το ζήτημα.

Παρατηρητές ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν οι δηλώσεις του αυτές αντανακλούν τις πραγματικές του προθέσεις ή εάν πρόκειται για έναν ελιγμό ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Για να καταφέρει να υπερισχύσει το «ναι» σε αυτό το δημοψήφισμα, όπου το αποτέλεσμα εμφανίζεται αμφίρροπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανάγκη τις ψήφους των εθνικιστών ψηφοφόρων, που στην πλειονότητά τους έχουν ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής για την τιμωρία όσων διαπράττουν εγκλήματα «τρομοκρατικής» φύσης.

Πηγή: iefimerida

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το