Οικονομία

Ernst & Young: Εκτεταμένη διαφθορά στην Ελλάδα «βλέπουν» 7 στις 10 επιχειρήσεις

People are reflected on the glass of a shuttered shop as they walk in a shopping arcade, in central Athens, on Monday, May 25, 2015.  Greece's radical left-led government has ruled out restricting access to bank accounts and the free movement of capital if there is no breakthrough soon in tortuous negotiations with bailout creditors and the country runs out of money. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Τα ζητήματα διαφθοράς και απάτης δεν θα πάψουν άμεσα να απασχολούν την ελληνική πραγματικότητα, αν και τα στοιχεία δείχνουν βελτιωμένα συγκριτικά με το 2013.

Σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY), η πίεση για αυξημένα έσοδα και διεθνή επέκταση τροφοδοτεί τους κινδύνους αύξησης περιπτώσεων απάτης και διαφθοράς στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τελευταία διεθνή της έρευνα, που συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Το 69% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη – με τον αντίστοιχο μέσο όρο να ανέρχεται στο 51%.
  • Το 67% του δείγματος εκτιμά ότι οι διοικήσεις τους βρίσκονται υπό πίεση για αύξηση των εσόδων (57% ο μέσος όρος).
  • Μόνο το 15% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι οι πολιτικές πρόληψης περιπτώσεων δωροδοκίας και διαφθοράς τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές (20% ο μέσος όρος).
  • Το 57% του συνολικού δείγματος θεωρεί ότι οι εταιρείες συχνά αναφέρουν πλασματικά αυξημένες οικονομικές επιδόσεις (37% ο μέσος όρος).
  • Η έρευνα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν κώδικες δεοντολογίας και πολιτικές κατά της διαφθοράς (65%) και ότι μέσα στα τελευταία δύο χρόνια οι διοικήσεις τους έχουν επικοινωνήσει με έμφαση τη σημαντικότητα τήρησης υψηλών ηθικών προτύπων στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες (49%).
  • Το 33% πιστεύει ότι τα ηθικά πρότυπα στην εταιρεία τους έχουν βελτιωθεί τη τελευταία διετία.
  • Πάνω από τα δύο τρίτα των Ελλήνων ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι πρακτικές διαφθοράς και δωροδοκίας συνεχίζουν να υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Επίσης, είναι αισθητά υψηλότερα από το μέσο όρο διεθνώς τα ποσοστά των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα οι οποίοι πιστεύουν ότι η δωροδοκία με τη μορφή δώρων, μετρητών ή διασκέδασης μπορεί να δικαιολογηθεί ως μέσο επιβίωσης της εταιρείας.
  • Ποσοστό 19% του ελληνικού δείγματος αναφέρει ότι δεν διαθέτει τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες πιθανών φαινομένων διαφθοράς
  • Το 26% δεν έχει συμμετάσχει σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης
  • Μόλις το 35% απάντησε ότι η εταιρεία τους δεν διαθέτει πολιτική κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για τη χώρα μας, ο Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, επισήμανε ότι υπάρχουν στοιχεία στην έρευνα τα οποία οφείλουν να μας προβληματίσουν. Υπάρχουν, όμως, και πολλά ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ιδίως σχετικά με τη δέσμευση των διοικήσεων των επιχειρήσεων για την πάταξη τέτοιων φαινομένων και τις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί την τελευταία διετία, όπως κώδικες δεοντολογίας και πολιτικές πρόληψης.

Η περιοδική έρευνα της ΕΥ για τα φαινόμενα απάτης στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική, Εταιρική απάτη και διαφθορά – η εύκολη επιλογή για την ανάπτυξη; (Fraud and corruption – the easy option for growth?), που διεξήχθη την περίοδο Δεκεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015, διαπιστώνει ότι η αυξημένη πίεση στις επιχειρήσεις για την ενίσχυση των εσόδων τους, σε συνδυασμό με τη μεταβλητότητα των αγορών δημιουργούν αυξημένους κινδύνους ως προς τις δυνατότητες επέκτασής τους. Προκλήσεις όπως η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η αστάθεια της αξίας των νομισματικών ισοτιμιών και των τιμών των πρώτων υλών, καθώς και οι οικονομικές κυρώσεις, ωθούν τις επιχειρήσεις και τα στελέχη τους προς συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.800 στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων σε 38 χώρες, διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αναφέρει ότι η διοίκηση βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για επέκταση σε αγορές υψηλότερου κινδύνου.

Πηγή:huffingtonpost.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το