Τοπικά

Ερημώνει ο κάμπος από νέους αγρότες – Διαδοχικές συσκέψεις για την έναρξη των μπλόκων

Σε τρεις διαδοχικές συναντήσεις ενόψει της έναρξης των κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου προχωρούν οι αγρότες της Μαγνησίας και ευρύτερα της Θεσσαλίας, οι οποίοι σημειώνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ο αγροτικός κόσμος υποφέρει από την αύξηση του κόστους παραγωγής και τα χωριά ερημώνουν.
Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιήσει ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης σύσκεψη σε καφενείο στον πεζόδρομο της Ευξεινούπολης, ενώ μεθαύριο Πέμπτη θα διεξαχθεί στα Φάρσαλα πανθεσσαλική συνάντηση. Επίσης στο Βελεστίνο θα συναντηθούν οι αγρότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου για την οργάνωση του μπλόκου στο Αερινό.

«Ετοιμαζόμαστε για να βγούμε στα μπλόκα τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου και οργανώνουμε την κινητοποίησή μας. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ήδη βγει. Άλλωστε στις 11 Δεκεμβρίου συναντηθήκαμε στις Σέρρες και λάβαμε τις αποφάσεις μας» τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Νίκος Αγγελής μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλία παντού» του 9,86.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι αγρότες έχουν πρόβλημα επιβίωσης, η εκμετάλλευσή τους αυξάνεται και η μη συνέπεια των κυβερνήσεων συνεχίζεται. Ο αγροτικός κόσμος συρρικνώνεται, ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται και σε λίγα χρόνια τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα. Οι μικρότεροι σε ηλικία αγρότες είναι κοντά στα 45 έτη. Ένα στοιχείο είναι πως στα χωριά του Αερινού, της Κοκκίνας, του Ελευθεροχωρίου, του Αγίου Δημητρίου και άλλων, αν μαζευτούμε οι αγρότες ηλικίας 40-55 ετών που είναι και οι νεότεροι, δεν ξεπερνούν τους 50. Οι πιο νέοι, ηλικίας 30 ετών, είναι ελάχιστοι. Υπάρχουν και οι αγρότες ηλικίας 70-80 ετών που καλλιεργούν, αλλά το μέλλον στηρίζεται στους νεότερους ανθρώπους. Έτσι τα χωριά υποβαθμίζονται, εγκαταλείπονται και ερημώνουν. Πριν 35 χρόνια οι αγρότες αριθμούσαν 900.000 και τώρα μειώθηκαν στους 200.000. Πλέον από την ΚΑΠ μας κρατούν ένα ποσοστό 8% των εσόδων, ενώ από τη νέα ΚΑΠ το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι και 15%. Χάνεται σταδιακά και η βοήθεια από την ΚΑΠ».

Ο κ. Αγγελής επισήμανε πως «μεγάλος πονοκέφαλος για τους αγρότες είναι η τιμή του πετρελαίου και ρεύματος για τις γεωτρήσεις. Ο αγρότης δίνει 1,5 ευρώ για το ένα λίτρο πετρέλαιο. Για να καλλιεργήσει ένα στρέμμα τον χρόνο χρειάζεται 80-90 ευρώ από τη ΔΕΗ και τη γεώτρηση. Για παράδειγμα το βαμβάκι από 60 λεπτά το κιλό που ακουγόταν αρχικά ότι θα πωλείται, τελικά μειώθηκε η τιμή πώλησης στα 46 λεπτά».
Ο κ. Αγγελής κατέληξε πως «άλλος τρόπος από το να βγούμε στα μπλόκα δεν υπάρχει. Πέρυσι το 2017 με σχετικά μικρά συλλαλητήρια πετύχαμε το ακατάσχετο στις 7.500 ευρώ. Επομένως μόνο με τους αγώνες μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο».

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Πηλίου
Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Πηλίου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Πανελλαδικής των μπλόκων για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης πήρε την απόφαση να κατεβεί στα μπλόκα.
Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους να αγωνιστούν μαζί μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το