Τοπικά

Εργοδότες ζητούν το επίδομα των 534 ευρώ από τους εργαζόμενους – “Βροχή” καταγγελιών στον Βόλο

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι καταγγελίες για εργοδότες στον Βόλο, οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να ζητούν πίσω τα χρήματα του επιδόματος της Πολιτείας για την αναστολή εργασίας, δίνοντας στους εργαζόμενους 50 ευρώ την εβδομάδα για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους…
Το φαινόμενο, σύμφωνα με μέλος εθελοντικής ανθρωπιστικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη Μαγνησία τείνει να παγιωθεί, αφού τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πέντε καταγγελίες από εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις της πόλης, οι οποίες έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες. Μάλιστα και στις πέντε διαφορετικές περιπτώσεις οι εργοδότες ακολούθησαν την ίδια τακτική, ζητώντας από τους υπαλλήλους τους να τους παραδώσουν τα 534 ευρώ και αυτοί θα τους επιστρέφουν 50 ευρώ την εβδομάδα για τα έξοδά τους… καλώντας τους να «βάλουν πλάτη» για να σωθεί η επιχείρηση, ώστε να διατηρήσουν την εργασία τους.

Οι καταγγελίες έχουν να κάνουν με νέους οικογενειάρχες που απασχολούνται ως προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης και οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τα 200 ευρώ δεν επαρκούν για να τα βγάλουν πέρα, ενώ φοβούνται να καταγγείλουν τον εργοδότη τους προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους.
«Το φαινόμενο τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα» υπογραμμίζει Βολιώτης που δέχθηκε τις παραπάνω καταγγελίες, την ώρα που προκαλεί έκπληξη πως και στις πέντε περιπτώσεις οι εργοδότες πρότειναν να τους πληρώνουν έναντι, με τα 200 ευρώ τον μήνα από τα 534, «μοιάζοντας σαν να είναι συνεννοημένοι, αφού δεν αποκλίνουν ούτε ευρώ από τα 50 € την εβδομάδα» δηλώνει με απορία. Η διαδικασία είναι «απλή». Αφού πιστωθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων που η σύμβαση εργασίας τους βρίσκεται σε αναστολή το επίδομα ειδικού σκοπού, τους παρακινούν να μεταβούν στην τράπεζα για να πάρουν τα 534 ευρώ και κατόπιν να τους τα παραδώσουν. Τους λένε πως θα τους δίνουν από αυτά έναντι 50 ευρώ την εβδομάδα για να μπορέσουν να καλύψουν κάποια έξοδα, ζητώντας τους να βοηθήσουν την επιχείρηση στη δύσκολη αυτή συγκυρία και όταν η κατάσταση βελτιωθεί θα επανέλθουν στην εργασία τους.

Επιπλέον τους καλούν να μην προβούν σε καταγγελία εναντίον τους στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), γιατί μόλις λήξει η προστατευτική περίοδος που έχει ορίσει το υπουργείο για απαγόρευση απολύσεων σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας (το χρονικό διάστημα δηλαδή που διαρκεί η αναστολή) θα τους «δείξουν την έξοδο» από την επιχείρηση. Άμα όμως συμμορφωθούν και δεν προβάλουν αντιρρήσεις θα καταφέρουν να κρατήσουν τη δουλειά τους. Η τακτική αυτή έχει ως συνέπεια οι εργοδότες, εκτός των άλλων ενισχύσεων που δέχονται από το κράτος (επιστρεπτέα, πάγωμα καταβολής εισφορών), να ενθυλακώνουν 334 € τον μήνα, χρήματα που δίνει η Πολιτεία αποκλειστικά στους εργαζόμενους… Αξίζει να αναφερθεί πως και στις πέντε παραπάνω περιπτώσεις οι εργαζόμενοι συνέτειναν σε αυτή την πρόταση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το