Τοπικά

Έργο της Διεύθυνσης Πρασίνου το κλάδεμα των δέντρων στο Βόλο που προκάλεσε αντιδράσεις

zaxou kladema

Η Υπηρεσία Πρασίνου έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα στο Βόλο.

Το κλάδεμα γίνεται από συνεργεία της διεύθυνσης πρασίνου και όχι από εργολάβο, υποστηρίζει σήμερα η Φρειδερίκη Καλογήρου, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι έξι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. Τα δέντρα από τα οποία πέρασε «δήμιος», είναι κλαδεμένα με ευθύνη του Πρασίνου.
«Οι εργασίες κλαδέματος που εξελίσσονται στο κέντρο της πόλης, γίνονται αποκλειστικά από συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου, επικουρούμενα, όταν χρειασθεί, στην αποκομιδή, με μηχανικά μέσα απο την Διεύθυνση Καθαριότητας.
Το κλάδεμα γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες γεωπονικής, υπό την επίβλεψη γεωτεχνικών της Διεύθυνσης Πρασίνου, είναι διαφορετικό τόσο ανά είδος, όσο και ανά δέντρο και σκοπό έχει την αναγέννηση του δέντρου και την ασφάλεια ζωής των πολιτών και της περιουσίας τους.
Το κλάδεμα γίνεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Πρασίνου, ο οποίος είναι πρώτα να κλαδευτούν τα μεγαλύτερα δέντρα τα οποία κυρίως βρίσκονται στους οριζόντιους δρόμους ( λόγω μεγαλύτερου πλάτους των δρόμων και των πεζοδρομίων), μετά στους καθέτους στο κέντρο του Βόλου και μετά στις συνοικίες.
Το κλάδεμα αποσκοπεί στην ανανέωση της κόμης των δέντρων, τη διαμόρφωση της σε καλλωπιστικά σχήματα, την απομάκρυνση ξερών και επικίνδυνων κλαδιών, την αναγέννηση των φυτών με νέους υγιείς βλαστούς, την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών, την αντιμετώπιση δυσχερειών απο την άναρχη ανάπτυξη των δέντρων, την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος υγιεινής, καθαριότητας και αισθητικής απο τα νεράντζια και τη θωράκιση της πόλης από ακραία καιρικά φαινόμενα για λόγους Πολιτικής Προστασίας. Το 60% των νεραντζιών επειδή είχαν χρόνια να κλαδευτούν και δεν είχε γίνει το απαραίτητο « αραίωμα » έχουν προσβληθεί από τον εριώδη αλευρώδη ( Aleurothrixus floccosus). Το έντομο εκκρίνει μελιτώδη απεκκρίματα, τα οποία πέφτουν στα φύλλα και τους καρπούς του δέντρου και αναπτύσσονται δευτερογενώς οι μύκητες της καπνιάς, μειώνοντας έτσι την φωτοσυνθετική ικανότητα του δέντρου και τη ρυθμιστική του ικανότητα στην αέρια ρύπανση, προκαλεί αισθητική υποβάθμιση και δημιουργεί προβλήματα βατότητας των πεζοδρομίων και των δρόμων». Τονίζει.
Η ξυλεία
Η ξυλεία που παράγεται διατίθεται σε άπορες οικογένειες, ευπαθείς ομάδες που υποδεικνύονται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, ποσότητά τους μεταφέρεται σε χώρο φύλαξης της Διεύθυνσης Πρασίνου στο Διμήνι, ένα μέρος δίνεται σε εθελοντικές ομάδες του Βόλου. Σε άτομα με κινητικές δυσκολίες ή χωρίς μέσο, η υπηρεσία μεταφέρει τα ξύλα κατ΄ οίκον με δικά της αυτοκίνητα ή με τη συνδρομή εθελοντικών οργανώσεων. Το υπόλοιπο λήμμα αποκομίζεται σε ειδικό χώρο στο ΧΥΤΑ για κομποστοποίηση.
Από το 2015 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2016, έχουν διατεθεί 18200 Kg ξυλείας σε 67 οικογένειες ευπαθών ομάδων συμπολιτών που υποδείχθηκαν στη Διεύθυνση Πρασίνου από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου.
Η Υπηρεσία Πρασίνου διαθέτει την ξυλεία στις άπορες οικογένειες και ευπαθείς ομάδες άμεσα και χωρίς να έχουν ξεραθεί δηλαδή να έχουν απωλέσει μεγάλο ποσοστό υγρασίας διότι οι ανάγκες των δικαιούχων για θέρμανση είναι μεγάλες και επιτακτικές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το