Τοπικά

Έργο πυροπροστασίας στη Γορίτσα θα κατασκευάσει η ΔΕΥΑΜΒ

Με τη Γορίτσα να είναι από τα πλέον επικίνδυνα σημεία για πυρκαγιά, αφού το πευκοδάσος είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον λόγο που βρίσκεται ουσιαστικά εντός του αστικού του Βόλου, η ΔΕΥΑΜΒ προαναγγέλλει έργο πυροπροστασίας, με το θέμα να έρχεται προς συζήτηση στο προσεχές ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης.

Η ΔΕΥΑΜΒ αναφέρει στην ανακοίνωσή της τα εξής:

«Η Γορίτσα αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη μας και είναι εύλογο ότι η όποια αξιοποίηση, προϋποθέτει την προστασία του πευκοδάσους από πυρκαγιές. Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και παρ ότι η αντιπυρική προστασία της Γορίτσας εκφεύγει του αντικειμένου της υπηρεσίας, σε ένα πλαίσιο κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, και ευαισθησίας για τα θέματα της πόλης, θα εισηγηθούμε στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης, δράση για την προστασία του λόφου από πυρκαγιά.

Η πρόθεσή μας είναι να παραχθεί ένα έργο καινοτόμο και πρωτότυπο που θα εξασφαλίζει την προστασία ακόμα και στην περίπτωση της αδυναμίας των ανθρώπινων δυνάμεων.

Το έργο θα περιλαμβάνει:

-Δεξαμενή πυρόσβεσης στην κορυφή του λόφου, όγκου κατ΄ελάχιστον 500 κυβικών μέτρων.

– Αντλιοστάσιο τροφοδοσίας της δεξαμενής, εξοπλισμένο και με γεννήτρια ώστε να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία του, εγκατεστημένο στις υπώρειες του λόφου και τροφοδοτούμενο από κεντρικό αγωγό νερού.

– Αντλιοστάσιο πιέσεως στην δεξαμενή, το οποίο θα τροφοδοτεί ένα δίκτυο υψηλής πίεσης που θα καλύπτει το σύνολο του λόφου και θα καταλήγει σε :

-πυροσβεστικές φωλιές κατανεμημένες σε κάναβο 100 Χ 100 μέτρων και εξοπλισμένες με λάστιχα κατάλληλου μήκους, ώστε να καλύπτεται όλη η έκταση.

-Δίκτυο αισθητήρων καπνού και θερμοκρασίας συνδυασμένο με καταιονιστήρες τοποθετημένους σε κάναβο 50Χ50 μέτρων και σε ύψος 5-7 μέτρων. Οι καταιονιστήρες θα λειτουργούν αυτόματα, με εντολή από τους αισθητήρες.

Το όλο σύστημα θα ενταχθεί στο σύστημα τηλεπαρακολούθησης – τηλελέγχου – τηλεχειρισμού του δικτύου της ύδρευσης.

Δεδομένου ότι, η Γορίτσα είναι χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ο τελικός συνολικός σχεδιασμός του συστήματος θα γίνει σε συνεργασία και υπό την εποπτεία της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ για την κατασκευή του έργου θα ζητηθεί και η αρωγή της ΑΓΕΤ, καθώς μια πυρκαγιά στη Γορίτσα επηρεάζει τις εγκαταστάσεις της.

Στο προσεχές ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, θα εισαχθεί το θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης. Σημειώνουμε ότι την μελέτη έχει δυνατότητα να την εκπονήσει η υπηρεσία, σε συνεργασία με εξωτερικούς μελετητές για ειδικότερα θέματα. Πρόθεσή μας είναι να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εντός του 2021, ώστε να αναζητηθεί κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο και να μην καθυστερήσει η υλοποίηση του έργου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το