Τοπικά

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑΜΒ για τη δημοτική αρχή Βόλου: “Πρωτόγνωρα όσα συμβαίνουν” – Δεν συναινούν σε διάλυση της Επιχείρησης

Την απόλυτη αντίθεσή του στη διάλυση της ΔΕΥΑΜΒ εξέφρασε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Επιχείρησης κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας πως η ΕΡΓΗΛ, ακόμα και αν ενταχθεί η Επιχείρηση στο Δήμο, θα διεκδικήσει τα χρήματα που απαιτεί, καθώς ο δήμος σύμφωνα με το Νόμο θα αναλάβει τα χρέη.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Ζεμπέογλου σημείωσε ότι ο Α. Μπέος κατασυκοφαντεί τους εργαζόμενους και επισήμανε ότι οι οφειλές φορέων και καταναλωτών προς την Επιχείρηση, που η διοίκηση δεν εισπράττει, είναι υπέρογκες και καλύπτουν τα χρέη.
Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει στη δημοτική αρχή πρόταση άρσης του αδιεξόδου, ακόμα και τρόπους για μείωση των λογαριασμών ύδρευσης με χρήση βιομηχανικού ρεύματος από τη ΔΕΥΑΜΒ, η οποία σήμερα πληρώνει στη ΔΕΗ ως οικιακός καταναλωτής 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία μεταφέρονται στις χρεώσεις των καταναλωτών.
Επίσης τόνισαν πως η ΔΕΥΑΜΒ δεν χρειάζεται εργολαβίες αλλά αξιοποίηση του προσωπικού για να μειωθούν οι εξωτερικές συνεργασίες που κοστίζουν ακριβά.

«Πρωτόγνωρα όσα συμβαίνουν στο Βόλο»
Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ κ. Δραγγόλας δήλωσε πως όσα συμβαίνουν στο Βόλο είναι πρωτόγνωρα.
«Για μας αυτό που συμβαίνει στον Βόλο είναι πρωτόγνωρο. Προσπαθούν να πείσουν ότι με το λουκέτο της ΔΕΥΑΜΒ θα ωφεληθούν οι δημότες. Αυτά είναι ανακρίβειες και ο Βολιωτης δεν θα ωφεληθεί, όπως λέει ο κ. Μπεος. Επίσης, δεν θα είναι κάτι εύκολο για αυτόν να διαλύσει τη ΔΕΥΑΜΒ γιατί χρειάζονται τα 3/4 των δημοτικών συμβούλων, ούτε πρόκειται να μειωθεί η τιμή του νερού αν μεταφερθεί η ΔΕΑΥΜΒ στο δήμο. Η ΕΡΓΗΛ δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα ευρώ από τη μεταφορά στο Δήμο και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πάρουν όσα τους οφείλονται”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αν η ΔΕΥΑΜΒ μεταφερθεί στο Δήμο κομμάτι-κομμάτι θα περνά σε ιδιώτες, ενώ δεν θα λαμβάνει τις επιχορηγήσεις από προγράμματα, που λαμβάνει σήμερα.
«Γιατί δεν έκαναν μια προσπάθεια να εξυγιάνουν την επιχείρηση; Τόσα χρόνια δεν έκαναν προσλήψεις. Δεν είναι λύση το κλείσιμο. Λύση είναι ο εκσυγχρονισμός. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΥΑΜΒ σε μια πόλη όπως ο Βόλος να μην τα βγάζει πέρα…. Εδώ τα βγάζουν άλλες μικρότερες. Είναι δυνατόν να έχει τόσα ανείσπρακτα χρέη και να μην δίνει τα χρήματα στους εργαζόμενους», αναρωτήθηκε και είπε πως το μισθολογικό κόστος της ΔΕΥΑΜΒ είναι 29%.
«Ο Μπέος επιτίθεται στους εργαζόμενους και χρησιμοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό για να δημιουργήσει πρόβλημα. Ξέρει ότι υπάρχει ανεργία και είναι ανήθικο να το χρησιμοποιεί με αυτόν τον τρόπο. Αν υπάρχουν υψηλόμισθοι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι”.

Ο κ. Ζεμπέογλου τόνισε πως η ΔΕΥΑΜΒ έχει 120 άτομα και μείωση του μισθολογικού κόστους στο 55%.
“Είναι εργαλείο ανάπτυξης. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ήπιες μορφές ενέργειας για να μειώσουμε το κόστος. Δεν πρέπει να κοιτάμε την απαξίωση του προσωπικό και πώς θα κλείσουμε τη ΔΕΥΑΜΒ”, τόνισε ο κ. Α. Μητράκος.

Εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ ο κ. Μαγιάκος ανέφερε: Ήμουν στη ΔΕΥΑΜΒ και γνωρίζω το αντικείμενο. Η ΠΟΕ ΟΤΑ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων. Όλοι οι δήμαρχοι έχουν ρίξει τα βάρη στους εργαζόμενους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΔΕΥΑ είναι  το ρεύμα. Να φέρουν προσωπικό, να σταματήσουν τις εργολαβίες και να σταματήσει το παραμύθι ότι φταίνε για όλα οι εργαζόμενοι. Αν θεωρούν υψηλόμισθο έναν που παίρνει 1300 ευρώ, να κοιτάμε να τον φτάσουμε όχι να τον ρίξουμε”.
Ο κ. Ζεμπέογλου επιτέθηκε στη δημοτική αρχή λέγοντας πως δεν έφερε τα μεγάλα έργα στη ΔΕΥΑΜΒ και απάντησε σε όσα υποστήριξε ο Α. Μπέος περί σαμποτάζ από τους εργαζόμενους στον Βιολογικό και στην ύδρευση με αποτέλεσμα να μείνει ο Βόλος χωρίς νερό το 2017.
“Είναι αυτοί που έχουν φέρει τα μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΜΒ; Ποιοι είναι αυτοί που συνδέουν τις επιστροφές δεδουλευμένων των εργαζομένων με τα εννιά εκατομμύρια της ΕΡΓΗΛ… Ας βγει ο δήμαρχος να δώσει εξηγήσεις για αυτά που είπε περί σαμποτάζ από εργαζόμενους. Το 2017 στα καιρικά φαινόμενα το προσωπικό δούλευε διπλές βάρδιες. Το προσωπικό δούλευε 24ωρες το 24ωρο. Να μας πει τι εννοεί”, είπε και ο κ. Δραγκόλας σημείωσε ότι και αν είναι τεμπέληδες οι υπάλληλοι, ευθύνη έχει αυτός που διοικεί…

Τι είπε ο πρόεδρος κ. Ζεμπέολγου στη συνέντευξη

Το μόνο που εισπράξαμε από την συνάντηση με τον Α. Μπέο ήταν ύβρεις, κατηγορίες, και συκοφαντίες, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους εργαζόμενους για την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΔΕΥΑΜΒ.
Δηλώσεις τύπου “δεν μας ενδιαφέρετε, δεν αποφασίζετε εσείς, δεν σας υπολογίζουμε”, αποδεικνύουν πως η λέξη διάλογος είναι άγνωστη στον κο Δήμαρχο .
Φτάνει πια. Να σταματήσει αυτή η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων, που στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, από την αλήθεια.
Να αναλάβει επιτέλους η Δημοτική Αρχή τις ευθύνες της.

Οι εργαζόμενοι απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα όπως αυτό της ΕΡΓΗΛ, από την πρώτη στιγμή στάθηκαν αλληλέγγυοι στην προσπάθεια υπεράσπισης της ΔΕΥΑΜΒ και του κοινού συμφέροντος.
Εκπροσωπηθήκαμε στο πρωτοδικείο Βόλου αλλά και στο πρωτοδικείο Αθηνών, με δικό μας νομικό(κος Καραγεώργος Στέφανος) που ο κος Δήμαρχος αν και τον ευχαρίστησε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη Παρασκευή, παράλειψε να αναφέρει ποιούς εκπροσωπεί.
Ζούμε σε μία ομολογουμένως ωραία πόλη.
Ωραία αλλά και δύσκολη. Τόσο δύσκολη που ούτε ένα καφέ δεν μπορείς να πιείς με έναν φίλο ή έναν συνάδελφο χωρίς να σε κατασκοπεύσουν, και με περίσσεια καχυποψία να συκοφαντηθείς για συνομωσία κατά του καθεστώτος.
Θυμίζει το βιβλίο 1984 του Τζωρτζ Όργουελ όταν έγραφε Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ.

Έχουμε άποψη, λόγο και μπορούμε μόνοι μας να κρίνουμε. Έχουμε ήθος και αξιοπρέπεια κάτι που λείπει από την πόλη. Και μιλάμε τώρα, όπως μιλούσαμε πάντα. Όπως είπαμε ασκούμε τα συνδικαλιστικά μας καθήκοντα πέρα του ωραρίου εργασίας.
Σαν εργαζόμενοι παρέχουμε στο ακέραιο τις υπηρεσίες μας στους πολίτες με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Κάτι που αποδείξαμε τον Ιανουάριο του 2017 όταν η πόλη αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, λόγω καιρικών φαινομένων.
Όλο το προσωπικό ήταν σε 24ωρη επιφυλακή και απασχόληση ενώ το τεχνικό προσωπικό δούλευε διπλή βάρδια.
Και αντί για αναγνώριση ακούσαμε για σαμποτάζ και παιχνιδάκια με τον βιολογικό. Τι εννοεί ο κος Δήμαρχος. Αλλά όχι τώρα. Τώρα προέχουν άλλα ζητήματα.

Δηλώνουμε για πολλοστή φορά πως οι μισθολογικές μας αποδοχές είναι σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο, και πως από το 2019 θα είναι ίδιες για όλο τον δημόσιο τομέα, βάσει του νέου μισθολογίου που ετοιμάζεται.
Ουσιαστικά τίποτα δεν θα αλλάξει με την μεταφορά μας στον Δήμο.
Την εργασία μας θα την έχουμε και στον Δήμο.
Εκφράζουμε την αντίθεση μας όχι από προσωπικό συμφέρον, αλλά ως δημότες.
Το θέμα είναι κοινωνικό και μέλη αυτής της κοινωνίας είμαστε όλοι.

Γιατί να μπει η ΔΕΥΑΜΒ σε εκκαθάριση; 

Α. • Ποιός ο λόγος να μπει μια υγιής Επιχείρηση σαν την ΔΕΥΑΜΒ σε καθεστώς εκκαθάρισης?
• Θα παραγραφούν οι αξιώσεις τρίτων εάν περάσει στο Δήμο?
• Σύμφωνα με την νομοθεσία κατηγορηματικά ΟΧΙ.
• Η ΕΡΓΗΛ θα αξιώνει τα χρήματα από τον Δήμο.
• Άρα ουσιαστικά θα επιβαρυνθεί ο Δήμος.

Β. • Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα για την μετάβαση στο Δήμο μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης μέσα από καθεστώς εκκαθάρισης.
• Απαιτούνται μακροχρόνιες νομικές και οικονομικές διαδικασίες.
• Χρειάζεται εκκαθαριστής, νομικές απεμπλοκές, και το σοβαρότερο
2 ή 3 αποδεδειγμένες χρονιές με παθητικό. Συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν το ξέρουμε?
• Είναι σίγουρο ότι σύντομα θα αρχίσουν τα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας με αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία και στη Προστασία του περιβάλλοντος.
• (Ενόψει καλοκαιριού) δεν πρέπει να διαταραχθούν. Για παράδειγμα:
Η ομαλή και αποδοτική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού αποτελεί εκτός από ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον και μοχλό τουριστικής άρα και οικονομικής ανάπτυξης για όλους τους παραλιακούς δήμους.

Γ. • Έχει πτωχεύσει η ΔΕΥΑΜΒ και μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης?
• Μπήκε η ΕΛΒΟ σε εκκαθάριση (εδώ και 2,5 χρόνια) για χρέη πάνω από 300 εκ. ευρώ
Και για να ξεχρεώσει πωλούνται τμήματα της.
• Αυτό θέλουν να συμβεί και με την ΔΕΥΑΜΒ, και με το δημόσιο αγαθό, το νερό?

Δ. • Με τα χρηματοδοτούμενα έργα τι θα γίνει?
• Έργα πνοής για την πόλη, όπως το έργο <<ζωνοποίησης>> που θα ξεκινούσε άμεσα?
• Θα συνεχιστούν οι χρηματοδοτήσεις ή θα υπάρξουν καθυστερήσεις?
• Άραγε γιατί η Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας σε ραδιοφωνική της εκπομπή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για αυτό το ζήτημα?

Η ΔΕΥΑΜΒ (υπό το σημερινό νομικό καθεστώς) έχει εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις πολλών εκ. ευρώ.

Χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν από τα στελέχη της, με την άριστη τεχνική τους κατάρτιση και την πλούσια επιστημονική τους γνώση.

Στελέχη αξιόλογα και ικανότατα όπως για παράδειγμα είναι ο Τζίνης και ο Κουτσιφέλης. Στελέχη που στα πλαίσια άσκησης του υπηρεσιακού τους καθήκοντος για την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, εκκρεμούν σε βάρος τους αγωγές από την ΕΡΓΗΛ 300.000 ευρώ.

Στελέχη που ο κος Δήμαρχος τους ευχαριστούσε δημοσίως για τις προσπάθειες τους ώστε να ξεκινήσει το μεγάλο έργο ύδρευσης στη Ν. Ιωνία μετά το Πάσχα.

Δεν υπάρχει λόγος για καθεστώς εκκαθάρισης 

Αφού:
√ Δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις
√ Έχει ανείσπρακτα έσοδα με μεγαλύτερο οφειλέτη
τον Δήμο. Θα κινηθεί άραγε νομικά η ΔΕΥΑΜΒ κατά του Δήμο για την διασφάλιση αυτού του χρέους?
√ Δεν έχει βεβαιώσει τις απαιτήσεις από λογαριασμούς για το Δ΄τρίμηνο του
2017 και για το Α΄τρίμηνο του 2018 .
√ Έχει ακίνητη περιουσία (δίκτυα και εγκαταστάσεις) ύψους αρκετών εκατ. €

Σίγουρα ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί, είναι αρκετά όμως τα παραπάνω.

Οι εργαζόμενοι έχουν προτάσεις για την βελτίωση εσόδων και μείωση εξόδων κα την εν γένει διασφάλιση της βιωσιμότητας της Επιχείρησης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
● πρέπει να γίνουν ενέργειες, από τη πλευρά της διοίκησης, για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας , που σήμερα είναι περίπου 2,5 εκ. ευρώ ετησίως.
● αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού, που σε συνδυασμό με τις επικείμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εργασίες που δίνονται σε εργολαβικές εταιρίες μιας και θα υλοποιούνται από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Εργολαβίες που οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ έχουν καταψηφίσει.

Για την μείωση του βαθμού χρήσης εργολαβικών συνεργείων, απαιτείται η ΔΕΥΑΜΒ να προβεί στην αγορά και του απαραίτητου εξοπλισμού (π.χ μηχανημάτων, ειδικών οχημάτων)

Τέλος επισημαίνουμε για άλλη μία φορά ότι τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων, τα οποία είναι απολύτως νόμιμα σύμφωνα με τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, και για τα οποία οι εργαζόμενοι από την αρχή ζήτησαν και έκαναν προτάσεις σταδιακής επιστροφής τους , δεν δημιουργούν κανένα ταμειακό πρόβλημα στην Υπηρεσία, και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνδέονται με τα 9,2 εκ. που απαιτεί η ΕΡΓΗΛ.
Άλλωστε τα παραπάνω έχουν αναγνωριστεί και επιβεβαιωθεί με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, από τον Νοέμβριο του 2016.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το