Τοπικά

Εργάζεται ένας στους δύο φοιτητές του Tμήματος Οικονομικών Επιστημών στον Βόλο

Ακόμη για επτά στους δέκα εισακτέους το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ήταν πρώτη ή δεύτερη επιλογή.
Το προφίλ των εισακτέων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών παρουσιάστηκε μέσα από μελέτη που έγινε στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του Τμήματος που έληξαν χθες.
Σημειώνεται πως το Τμήμα δέχθηκε για πρώτη φορά εισακτέους την ακαδημαϊκή περίοδο 1999-2000, οι οποίοι αριθμούσαν 126 άτομα και έφτασαν πέρυσι τους 217, ενώ αξίζει να τονιστεί πως για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 οι εισακτέοι θα ανέρχονται στους 250.

Σύμφωνα με το προφίλ των εισακτέων του Τμήματος το 46% είναι άνδρες και το 54% γυναίκες. Το Οικονομικό ήταν πρώτη ή δεύτερη επιλογή από το 70,7% των εισακτέων. Πρώτο κριτήριο επιλογής ήταν η «επαγγελματική αποκατάσταση» για το 51% των εισακτέων. Η εικόνα της σχολής που αποκόμισαν οι εισακτέοι σε σχέση με τις αρχικές τους προσδοκίες είναι αντίστοιχη ή καλύτερη για το 91,5%, ενώ αναφορικά με τα επίπεδα ικανοποίησης φοιτητών το 32,3% δήλωσε «πολύ ικανοποιημένοι» και 49,8% «μάλλον ικανοποιημένοι».
Αξίζει να σημειωθεί πως το 12% των εισακτέων είναι άνω των 32 ετών.
Το 48% των εισακτέων εργάζονται στη διάρκεια των σπουδών τους από το οποίο ένα ποσοστό 18% είναι πλήρους εργασίας. Το 54,7% των εισακτέων έχει οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
Επίσης ένας στους δύο εισακτέους κατάγεται από Βόλο ή Λάρισα, ενώ είναι 2,5% άλλης εθνικότητας.
To Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ιεραρχείται πολύ υψηλά και σε ερευνητικό επίπεδο με βάση τη διεθνή βάση κατάταξης.
Βρίσκεται στην 6η θέση σε σύνολο 65 πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων σε εθνικό επίπεδο.

Το Τμήμα ιεραρχείται στην 4η θέση σχετικά με τον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων και ερευνητικών εργασιών των μελών ΔΕΠ στην τελευταία 10ετία (2008-2018), έχοντας την 1η θέση έναντι των υπολοίπων περιφερειακών τμημάτων (εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης).
Πέντε στο σύνολο των δεκαεννέα 19 μελών ΔΕΠ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών συγκαταλέγονται στο top 25% των ερευνητών σε εθνικό επίπεδο στο σύνολο των 481 ερευνητών με βάση τις επιστημονικές τους δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και των ερευνητικών τους εργασιών σε αντίστοιχες διεθνείς βάσεις.
Το δημοσιευμένο έργο και η διεθνής αναγνώριση του Τμήματος στοιχειοθετείται από τα εξής στοιχεία: Πάνω από 800 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά, πάνω από 500 ερευνητικές εργασίες, πάνω από 15.000 ετεροαναφορές, πάνω από 700 συμμετοχές με εισηγήσεις σε ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, πάνω από 30 βιβλία – συγγράμματα, πάνω από 150 συμμετοχές σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, πάνω από 1.000 διπλωματικές – μεταπτυχιακές εργασίες επίβλεψη, πάνω από 50 απονομές διδακτορικών διατριβών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το