Τοπικά

“Η εργατική τάξη με την πλάτη στον τοίχο” – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Βόλο με θέμα «Εργασιακός μεσαίωνας»

Ο κ. Χάρης Αθανασιάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ήταν ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, που διοργάνωσε με θέμα τον «Εργασιακό μεσαίωνα» το Εργατικό Κέντρο Βόλου και ο Σύλλογος Υγειονομικών Υπαλλήλων.

Ο καθηγητής προχώρησε σε μια ιστορική ανασκόπηση της πορείας του εργατικού κινήματος και επέμεινε στη ρύθμιση της εργασίας και στους ιστορικούς σταθμούς τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πλέον η εργατική τάξη βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο».
«Οφείλουμε να συντηρήσουμε τις δομές, να καταδείξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της δουλειάς μας και τη θετική συμβολή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην κοινωνία με όρους προστασίας των εργασιακών σχέσεων και όχι στη λογική της συντεχνίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασιάδης αναφερόμενος στο σήμερα και στο πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η «χιονοστιβάδα» των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εργατικό κίνημα.
«Υπήρξε τελικώς κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα; Υπήρξε ποτέ συμμαχία κράτους και συνδικάτων όπως στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» αναρωτήθηκε επίσης μιλώντας ο κ. Αθανασιάδης για να συνεχίζει υπογραμμίζοντας: «Στη μεταπολίτευση, πλέον, τόσο οι πρώτες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, όσο και κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980 επιχείρησαν να καλύψουν τη χαμένη για τη χώρα μας τριακονταετία της μεταπολεμικής περιόδου. Εφαρμόζοντας «κεϋνσιανές» οικονομικές πολιτικές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, αλλά υπό την πίεση των ανεξέλεγκτων οικονομικών δεικτών και των διεθνών πολιτικών και ιδεολογικών πιέσεων, εγκατέλειψαν οριστικά την προσπάθεια στα τέλη της δεκαετίας του 1980».
Απόρροια, ωστόσο – πρόσθεσε ο ίδιος – της μεταπολιτευτικής πολιτικής ήταν η εντυπωσιακή διεύρυνση των μικροαστικών στρωμάτων και, συνακόλουθα, η ισχυροποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία με τη σειρά τους αναδείχθηκαν σε φορείς σοσιαλδημοκρατικών αιτημάτων και ανέπτυξαν μία κοινωνική συμμαχία με το κράτος, κυρίως με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έδρασε στην πρώτη του περίοδο ως η εγχώρια εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας.
Αξιοποιώντας αυτή την ειδική σχέση τα ελληνικά συνδικάτα της μεταπολίτευσης είχαν τη δική τους διακριτή συμβολή στην οικοδόμηση ενός ελάχιστου κοινωνικού κράτους. Ενός λειψού, ωστόσο, και ασταθούς κοινωνικού κράτους, το οποίο – όπως κατέληξε – δεν φαίνεται να αντέχει στη σύγχρονη επέλαση του νεοφιλελευθερισμού.
Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων Σμαράγδα Λιάτσικου τονίζοντας κυρίως την ανάγκη να αφυπνιστούν οι εργαζόμενοι και να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα προκειμένου να αγωνιστούν για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του μνημονίου. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος που σημείωσε ότι η αγωνιστική επαγρύπνηση είναι επιβεβλημένη εκ μέρους των εργαζομένων με αφορμή και τα μέτωπα στα εργασιακά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το