Τοπικά

Εργαστήρια στο «Στέκι Παιδιού» Δήμου Βόλου

Ξεκίνησαν και φέτος τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης στο «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου και συνεχίζονται οι εγγραφές.

Τη φετινή χρονιά λειτουργούν τα εξής εργαστήρια: Θεατρικό παιχνίδι, Μουσική Προπαιδεία και Παραμύθι. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 8 ετών.

Το εργαστήριο «Θεατρικού Παιχνιδιού» έχει ως στόχο την επικοινωνία των παιδιών μέσα από θεατρικές δραστηριότητες και παιχνίδια, για να γνωρίσουν με τρόπο δημιουργικό τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει. Αφετηρία είναι ο αυτοσχεδιασμός, που ενθαρρύνεται μέσα από παιχνίδια ρόλων, συμβολισμούς, κινητικές – σωματικές ασκήσεις, γραπτά κείμενα.

Το εργαστήριο «Μουσικής Προπαιδείας» βασίζεται στη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη, όπου ο συνδυασμός της μουσικής και της κίνησης (μουσικοκινητική) συγκροτεί μια ολοκληρωμένη ψυχοσωματική εμπειρία, καθώς ο μαθητής είναι σε θέση να βιώσει τον ρυθμό και να αντιδράσει στα ηχητικά ερεθίσματα, ενεργοποιώντας το ίδιο του το σώμα. Η Μουσικοκινητική απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σωματικά, γνωστικά και συναισθηματικά, μέσω κατάλληλα διαμορφωμένων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου επιτυγχάνεται η δημιουργική έκφραση των παιδιών, η όξυνση των αισθήσεών τους, ενώ καλλιεργείται η γλωσσική τους ικανότητα διαμέσου του τραγουδιού. Τέλος αναπτύσσεται το αίσθημα του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας, ενώ τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και ευαισθητοποιούνται απέναντι στις τέχνες.

Το εργαστήριο «Παραμυθιού» είναι σχεδιασμένο για παιδιά 4 ετών, αποτελώντας την πρώτη ουσιαστική επαφή τους με τη δανειστική Παιδική Βιβλιοθήκη. Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν την ακρόαση ενός παραμυθιού από τη διεθνή ή την εγχώρια βιβλιογραφία και στη συνέχεια πλαισιώνονται από δραστηριότητες, που συνδυάζουν τη δραματοποίηση του κειμένου, το κουκλοθέατρο, τη μετατροπή του κειμένου σε ηχοϊστορία (με χρήση μικρών μουσικών οργάνων) και τα εικαστικά.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Παιδική Βιβλιοθήκη

Η παιδική Βιβλιοθήκη στο «Στέκι Παιδιού» στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της οργανώνει και υλοποιεί τη φετινή χρονιά τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

– «Μια μέρα στο βασίλειο των ζώων». Στόχος του προγράμματος είναι να ταξιδέψουν τα παιδιά στον κόσμο των άγριων ζώων, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, το παραμύθι, τη μουσική και την κίνηση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

– «Γνωριμία με τον Κυκλαδικό πολιτισμό». Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά έναν πανάρχαιο νησιώτικο πολιτισμό, που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού (3200 – 2200π.Χ.). Το εποπτικό υλικό είναι από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-Ίδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Γ’ έως ΣΤ’ δημοτικού.

– «Ο Καρυοθραύστης». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στο μουσικό έργο «Ο Καρυοθραύστης» του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι (1840 -1893). Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν το μουσικό έργο, να εξοικειωθούν με τις μελωδίες του, να παίξουν και να νιώσουν τη χαρά της μουσικής εμπειρίας, που προσφέρει η μουσική ακρόαση. Τα παιδιά μέσα από την εμπειρία της ακρόασης μαθαίνουν όχι να ακούν απλά, αλλά να δίνουν προσοχή και να συγκεντρώνονται σε ένα μουσικό άκουσμα, να ανταποκρίνονται σε αυτό, να αυτοσχεδιάζουν, να το συνοδεύουν ρυθμικά με μουσικά όργανα, να κινούνται στον ρυθμό, να το απομνημονεύουν και τελικά να χαίρονται, όταν θα μπορούν να το αναγνωρίζουν. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

– «Μουσικές του χειμώνα». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με τη μουσική, βασισμένο σε μουσικές γνωστών συνθετών για το χειμώνα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Τα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατόπιν συνεννόησης με τη γραμματεία.

Πληροφορίες: «Στέκι Παιδιού», Περραιβού 11 με Πολυμέρη, Βόλος τηλ.: 24210-31456.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το