Πολιτισμός

Eργαστήρια παραδοσιακών τεχνών του Λυκείου Ελληνίδων

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συνεχίζει με αφοσίωση και γνώση την παράδοση των παραδοσιακών τεχνών, με κυρίαρχη την τέχνη του αργαλειού. Την προσεχή εβδομάδα ξεκινούν τα μαθήματα και παράλληλα συνεχίζονται και οι εγγραφές  των πέντε εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών-πέντε αντίστοιχων  προτάσεων   του  Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Πρόκειται για δράσεις που η αφετηρία τους βρίσκεται στην πρώτη δεκαετία ίδρυσης του ΛΕΒ (1920) με τα εργαστήρια κεντητικής και  ραπτικής. Μια δραστηριότητα που κατέγραψε σπουδαίο έργο στον τομέα των παραδοσιακών τεχνών χειροτεχνίας με τεράστια κοινωνική προσφορά, μέσα από τη δωρεάν παρεχόμενη εκπαίδευση σε γυναίκες της περιοχής, οι οποίες αποζητούσαν να μάθουν τέχνες που τους βοηθούσαν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.
1.Εργαστήριο υφαντικής: Το εργαστήριο του αργαλειού λειτουργεί κατά τάξεις Α΄,  Β΄ και Γ΄ με τη συνολική συμμετοχή των εκπαιδευομένων, κατά τάξη, στην θεωρητική και τεχνική κατάρτιση και την  καλλιέργεια, που αποβλέπουν στην ικανότητα ειδικής εφαρμογής των μορφών που εκφράζουν την τέχνη αυτή. H λειτουργία του  εργαστηρίου, που φέρει το όνομα «Μαρία Γκέκου»,  δίνει έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στην πολύτιμη παραδοσιακή τέχνη, της αρχαιοτέρας πασών χειροτεχνίας. Σκοπός της λειτουργίας του εργαστηρίου αυτού   είναι αφενός η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν και αφετέρου,  η ένταξη  της  ξεχασμένης αυτής τέχνης στην καθημερινότητά μας.   Να κινητοποιήσει τις γυναίκες να ξανακαθήσουν στους έντεκα ξαναστημένους  αργαλειούς του εργαστηρίου,  προσφέροντας τη χαρά της δημιουργίας με  μια καινοτόμα πρόταση  εκπαιδευτικής κατάρτισης.  Ίσως ακόμη  και επαγγελματική διέξοδο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή, όπως η σημερινή. Το ενδιαφέρον καταγράφεται θετικό και το σπουδαιότερο είναι η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων, κυρίως γυναικών (ελάχιστοι είναι οι άνδρες)  που θέλουν να αποκτήσουν εκπαιδευτική εμπειρία γύρω από την τέχνη της ύφανσης. Και το πιο σημαντικό  είναι ότι ανταποκρίνονται σ’ αυτή την καινοτόμα δράση νέοι άνθρωποι, ακόμα και παιδιά που έρχονται και παρακολουθούν στην περίοδο των διακοπών τους.  Διδάσκουσα –εκπαιδεύτρια: Kερασία Καρκαλά.

  1. Εργαστήριο κεντήματος: Πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο είναι και του κεντήματος «ο δαντελένιος διάκοσμος». Στο εργαστήριο αυτό διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή μας παράδοση. Οι κεντήστρες από περιοδικά εποχής και πλούσιο αρχείο κεντημάτων ξεσηκώνουν  τα σχέδιά τους με θέματα που  ποικίλλουν. Κάποια σχέδια αποτελούν δάνεια από τον φυτικό και τον ζωικό κόσμο. Άλλα έχουν ανθρώπινες μορφές σε διάφορες στάσεις. Άλλα εργόχειρα πρωτοτυπούν είτε παρουσιάζοντας σχέδια art deco ή ακόμα και συνδυασμούς τεχνικών δημιουργώντας έργα ασυνήθιστης ομορφιάς,  που στολίζουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού με μια νότα ρομαντισμού και καλαισθησίας.

  3-4. Εργαστήρια κοπτικής- ραπτικής και πλεκτικής: τα εργαστήρια σχεδιασμού -ραψίματος  στον τομέα του ενδύματος και των αξεσουάρ καθώς και  της πλεκτικής σε μοντέρνες εφαρμογές που επαναλειτουργούν από πέρυσι στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου έχουν μακραίωνη ιστορία,  αφού η λειτουργία τους είχε εδραιωθεί στον Μεσοπόλεμο. Και μπορεί σήμερα  το ράβε-ξήλωνε να ακούγεται ελαφρώς αναχρονιστικό, αλλά  η εποχή μας αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Το βελόνι ραψίματος και οι βελόνες της πλεκτικής είναι στην πρώτη γραμμή της μόδας και τα σεμινάρια κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος κερδίζουν, διεθνώς και στην Ελλάδα,  ολοένα και περισσότερο έδαφος.  Έτσι ξαναζωντανεύουμε παραδοσιακές ενασχολήσεις που έχουν χρηστική και αισθητική αξία,  προσφέροντας ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου και  συμβάλλοντας σημαντικά  στην οικιακή οικονομία. Διδάσκουσα –εκπαιδεύτρια στα τμήματα κεντήματος και πλεκτικής: Ράνια Παπακωνσταντίνου.

Διδάσκουσα –εκπαιδεύτρια στο τμήματα ραπτικής: Λαμπρινή Καραϊσκου.

 

  1. 5. Εργαστήριο κατασκευής κούκλας. Άμεσα ξεκινά και το σεμινάριο κατασκευής κούκλας με λαογραφικό περιεχόμενο.  Στόχος του εργαστηρίου είναι, μέσω αυτού,  η ανάδειξη των ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών.  Μια αγαπημένη και από πολλές δεκαετίες  εδραιωμένη πρακτική του Λυκείου των Ελληνίδων βασισμένη στη γλυπτική, όπου είχε πρωτοδιδάξει η γλύπτρια Ελένη Γεωργαντή, στο πλαίσιο παροχής εργασίας σε άπορες γυναίκες.  Η σπάνια αυτή τεχνοτροπία,  κατασκευής χειροποίητης κούκλας γίνεται με εναλλακτικούς τρόπους μέσω της μικρογλυπτικής. Στη συνέχεια στα μικρογλυπτά  δίνεται μορφή και μετατρέπονται σε κούκλες γεμάτες έκφραση,  που, στη συνέχεια, ζωγραφίζονται και  ντύνονται με πιστά αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών.  Διδάσκουσα η εκπαιδευτικός-γλύπτρια και εικαστικός Κατερίνα Σαμαρά με τη συνεργασία της Δήμητρας Αγορά, μοντελίστ-στυλίστ.

Τα παραπάνω εργαστήρια στεγάζονται σε εκμισθωμένο χώρο 150 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένα. Η λειτουργία τους είναι διαρκής με την έναρξη των τακτικών μαθημάτων  τις αρχές Οκτωβρίου και συνεχίζονται  έως το τρίτο δεκαήμερο  του Ιουνίου. Η εκμάθηση των παραπάνω τεχνών εμπλουτίζεται και με διάφορες άλλες εκδηλώσεις,  που συμβάλλουν στη απόκτηση  δημιουργικών ερεθισμάτων για την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τις παραπάνω τέχνες με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο.

Η διεύθυνση των παραπάνω  εργαστηρίων είναι: Δον Δαλεζίου &  Ρ.Φεραίου και Κοραή 79.  Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά στη Γραμματεία του Λ.Ε.Β., 2421033938,  2421305753, 6974101096 και στα τηλέφωνα:  6946592485,  6983280725,  6973814134 και 6978455299.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το