Πολιτισμός

Εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών από το Λύκειο Ελληνίδων – Τμήματα χορού και μουσικής σε Βόλο και Αλμυρό

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συνεχίζει με συνέπεια τη διατήρηση και λειτουργία των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών. Οι εγγραφές συνεχίζονται για τα μαθήματα που θα λειτουργήσουν και φέτος από την 1η Οκτωβρίου, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα επιβαλλόμενα και νομοθετημένα μέτρα για τον Covid-19.
Τα εκπαιδευτικά αυτά εργαστήρια αποτελούν μια σειρά από εξαιρετικές προτάσεις, που η αφετηρία τους εντάσσεται στο πρώτο ξεκίνημα του ΛΕΒ (1920) με τα εργαστήρια κεντητικής, ασπροκεντήματος και ραπτικής.

-Εργαστήριο Υφαντικής: Τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια στην Ελλάδα, η υφαντική κινδυνεύει να χαθεί. Το εργαστήριο του αργαλειού του ΛΕΒ, ξαναπιάνει το νήμα της και το προσφέρει στους ενδιαφερομένους. Οι εκπαιδευόμενοι, μέσω της θεωρητικής και τεχνικής κατάρτισής τους, αποκτούν ικανοποιητική εκφραστική ικανότητα της τέχνης. Σκοπός της λειτουργίας του εργαστηρίου αυτού – που ο χώρος του φέρει το όνομα «Μαρία Γκέκου» – είναι αφενός η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών και αφετέρου η ένταξή τους στην καθημερινότητα. Να κινητοποιήσει τις γυναίκες να ξανακαθίσουν στους έντεκα ξαναστημένους αργαλειούς του εργαστηρίου, προσφέροντας τη χαρά της δημιουργίας. Το ενδιαφέρον καταγράφεται θετικό και το σπουδαιότερο είναι η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων, κυρίως γυναικών (ελάχιστοι είναι οι άνδρες) που τους ενδιαφέρει η μοναδική αυτή τέχνη, που η γνώση τους είναι πολύτιμο στοιχείο του άυλου πολιτισμού. Εκπαιδεύτρια υφαντικής: Kερασία Καρκαλά.

-Εργαστήριο Κεντήματος: Στο εργαστήριο αυτό διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή μας παράδοση. Οι κεντήστρες από περιοδικά εποχής και πλούσιο αρχείο κεντημάτων ξεσηκώνουν τα σχέδιά τους με θέματα που ποικίλλουν. Κάποια σχέδια αποτελούν δάνεια από τον φυτικό και τον ζωικό κόσμο. Άλλα έχουν ανθρώπινες μορφές. Άλλα εργόχειρα πρωτοτυπούν, είτε παρουσιάζοντας σχέδια art deco ή και συνδυασμούς τεχνικών, δημιουργώντας έργα ασυνήθιστης ομορφιάς, που στολίζουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού ή και άλλα χρηστικά μικροαντικείμενα καθώς και κοσμήματα.

-Εργαστήρια Κοπτικής-Ραπτικής και Πλεκτικής: Τα εργαστήρια σχεδιασμού -ραψίματος στον τομέα του ενδύματος και των αξεσουάρ, καθώς και της πλεκτικής σε μοντέρνες εφαρμογές έχουν και αυτά μακραίωνη ιστορία στο Λύκειο, αφού η λειτουργία τους είχε εδραιωθεί στον Μεσοπόλεμο. Και μπορεί σήμερα το ράβε-ξήλωνε να ακούγεται κάπως αναχρονιστικό, αλλά η εποχή μας αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Το βελόνι ραψίματος και οι βελόνες της πλεκτικής είναι στην πρώτη γραμμή της μόδας και τα σεμινάρια κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος κερδίζουν, διεθνώς και στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερο έδαφος. Έτσι ξαναζωντανεύουν παραδοσιακές ενασχολήσεις που έχουν χρηστική και αισθητική αξία, προσφέροντας ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου και συμβάλλοντας στην οικιακή οικονομία.
Εκπαιδεύτρια στα τμήματα κεντήματος και πλεκτικής: Ράνια Παπακωνσταντίνου. Εκπαιδεύτρια στο τμήμα ραπτικής: Λαμπρινή Καραΐσκου.

Τα μαθήματα των παραπάνω εργαστηρίων, τα οποία στεγάζονται σε εκμισθωμένο χώρο 150 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένα, συνεχίζονται έως και τον Ιούνιο. Η εκπαίδευση εμπλουτίζεται με διαδραστικές δράσεις για την απόκτηση χρήσιμων εμπειριών με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο. Η λειτουργία τους διανθίζεται συχνά με μικρές εκθέσεις χειροποίητων δημιουργιών των εκπαιδευομένων, των υπευθύνων εκπαιδευτριών, αλλά και μελών της Εφορείας Υφαντικής, προσφέροντας προτάσεις για όμορφα, χρηστικά και οικονομικά δώρα, ενώ δέχονται και ειδικές παραγγελίες. Σημειώνεται ακόμη ότι οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων προσφέρουν τις γνώσεις τους και με μορφή σεμιναρίων, όπως τα συνεχιζόμενα σεμινάρια προς τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Μετα-βιομηχανικός Σχεδιασμός» της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (υπεύθυνος καθηγητής Α. Ψυχούλης).
Φέτος στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει για τρίτη συνεχή χρονιά μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και για τις δυο σχολικές βαθμίδες με τίτλο «Κλώθοντας και υφαίνοντας…», με στόχο να προσφέρει στους μαθητές βιωματικά ερεθίσματα πάνω στην πανάρχαια αυτή τέχνη, μια από τις σημαντικότερες μορφές λαϊκής τέχνης. Υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός: Aποστολία Αρμπελιά.
Η διεύθυνση των παραπάνω εργαστηρίων είναι: Δον Δαλεζίου και Ρ. Φεραίου. Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά στη γραμματεία του Λ.Ε.Β., 2421033938, 2421305753 και στα τηλέφωνα 6981725591, 6983280725, 6973814134 και 6978186879.

Εγγραφές στα τμήματα χορού και μουσικής
Άρχισαν οι εγγραφές των μαθημάτων της νέας εκπαιδευτικής περιόδου στα τμήματα εκμάθησης ελληνικών χορών στον Βόλο και τον Αλμυρό. Τα μαθήματα, τα οποία απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά, θα γίνονται καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας για την επιδημία.
Η διδασκαλία γίνεται από έμπειρους και καταξιωμένους δασκάλους που διαγράφουν αξιόλογη πορεία για τις γνώσεις τους στον ελληνικό χορό και την προσήλωσή τους στη λαϊκή παράδοση. Το εκατόχρονο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου οργανώνει με σεβασμό χορευτικές και μουσικές παραστάσεις που υμνούν και αναδεικνύουν τον πλούτο του πολιτισμού, συνδέοντάς τον με τη σημερινή πραγματικότητα, αφού ο χορός αποτελεί ζωντανό και αναπόσπαστο στοιχείο στη ζωή την Ελλήνων.
Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά στη Γραμματεία του Λ.Ε.Β. (Κοραή 79). Ώρες: 10.30-13.30 και 18.00-20.00. Τηλέφωνα: 2421033938-2421305753.

Για το Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού του Λ.Ε.Β. πληροφορίες-εγγραφές στις απογευματινές ώρες (18.00-20.00) και στα τηλέφωνα 6981834938 και 6973448897.
Επίσης στο πνεύμα των ολιγάριθμων τμημάτων ή και των ατομικών συναντήσεων πρόκειται να ξεκινήσει φέτος ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επίκεντρο τη μουσική διδασκαλία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και νέους με στόχο τη γνωριμία και την ανάδειξη της τοπικής μουσικής μας παράδοσης. Η φιλόδοξη και τολμηρή σκέψη του ΛΕΒ, που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια με τη συμπαράσταση και συνεργασία της ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποτελεί και χρέος προς τη διάσωση της πηλιορείτικης παράδοσης με τη δημιουργία μιας μουσικής ομάδας παιδιών και νέων με βιολιά και νταούλια. Το τμήμα θα λειτουργήσει κάθε Σάββατο από τις 6 μ.μ. έως τις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα χορού του Λ.Ε.Β. (Κύπρου-Αχιλλοπούλου).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το