Πολιτισμός

Εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

ergastiria

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, πιστό στις αξίες του λαϊκού πολιτισμού, συνεχίζει με αφοσίωση και γνώση την παράδοση των παραδοσιακών τεχνών, με κυρίαρχη την τέχνη του αργαλειού.

Οι δράσεις αυτές ξεκίνησαν πολύ νωρίς στο Λύκειο. Από το πρώτο εργαστήριο του αργαλειού του, το 1949, έως και το 1988 που ο τομέας αυτός ατόνησε, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου κατέγραψε σπουδαίο έργο στον τομέα των παραδοσιακών τεχνών χειροτεχνίας με τεράστια κοινωνική προσφορά, μέσα από τη δωρεάν παρεχόμενη εκπαίδευση σε γυναίκες της περιοχής, οι οποίες αποζητούσαν να μάθουν τέχνες που τους βοηθούσαν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Σε όλο αυτό το διάστημα των 40 χρόνων, υπήρξαν αρκετές γυναίκες του Λυκείου, σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής μας κοινωνίας, που όχι μόνο υποστήριξαν τη δράση αυτή του Λυκείου, αλλά υπηρέτησαν με αφοσίωση τους σκοπούς αυτούς, προσφέροντας ανιδιοτελώς εργασία επί πολλά χρόνια, όπως οι αείμνηστες Ειρήνη Μπρισίμη, Μαρία Γκέκου, Χαρίκλεια Χρυσοχοϊδη, Λέλα Καπουρνιώτη, Μ. Ποταμιάνου, Βέρα Μυτιληναίου, Εριφύλη Κόκκαλη, Χριστίνα Καλούση, Καίτη Ψιώτα κ.ά.. Έτσι τα εργαστήρια της υφαντικής, των κεντημάτων, της πλεκτικής, της ραπτικής και των καλλιτεχνικών κατασκευών εξελίχθηκαν με το χρόνο σε μια κοιτίδα εκπαίδευσης και πολιτισμού συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός από τους πλέον παραδοσιακούς κλάδους της παραγωγικής οικονομίας της χώρας μας, αναδεικνύοντας την ευαισθησία, τη χάρη και την καλλιτεχνική ευαισθησία των γυναικών μιας άλλης εποχής.
Μετά την κατάργηση των παραπάνω εργαστηρίων λόγω της εκβιομηχανοποίησης των παραγομένων ειδών, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου διατηρώντας τον εξοπλισμό των αργαλειών και προπαντός τον ενθουσιασμό για την αναβίωσή τους, μετά από διάφορες προσπάθειες, κατάφερε, προ πενταετίας, να επαναλειτουργήσει πρώτο το εργαστήριο της υφαντικής.
Τα εργαστήρια που λειτουργούν είναι: υφαντικής, κεντήματος, ραπτικής, πλεκτικής και κατασκευής κούκλας.

Η διεύθυνση των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών είναι: Δον Δαλεζίου & Ρ.Φεραίου. Πληροφορίες – εγγραφές καθημερινά: 2421033938, 2428091306, 6946592485, 6983280725 και 2421028334.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το