Πολιτισμός

Εργαστήρια – «δορυφόροι» στο Μουσικό Χωριό

Δύο εργαστήρια-«δορυφόροι» θα λαμβάνουν χώρα από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου στο Μουσικό Χωριό 2019.
Το πρώτο έχει τίτλο «Let us sing correctly!» – Seminar on Kodaly music pedagogy – 4th edition. Στόχος του σεμιναρίου είναι να μυήσει βιωματικά τους συμμετέχοντες στις αρχές της παιδαγωγικής προσέγγισης και τη μεθοδολογία διδασκαλίας του Ζ. Kodaly, όπως αυτές εφαρμόζονται στην Ουγγαρία, και να προσφέρει προτάσεις για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ελληνική δημόσια και ωδειακή εκπαίδευση. Το σεμινάριο απευθύνεται σε δασκάλους – καθηγητές όλων των βαθμίδων της μουσικής εκπαίδευσης, σε μουσικοπαιδαγωγούς, σε μαέστρους χορωδιών, σε φοιτητές μουσικών τμημάτων και σε σπουδαστές – αποφοίτους ωδείων που τους ενδιαφέρει η μουσική παιδαγωγική και το χορωδιακό τραγούδι.
Το δεύτερο είναι Masterclass πιάνου με τη μέθοδο Focus Training. Με εμπειρία δεκαετιών στη διδασκαλία πιάνου και αντίστοιχη καλλιτεχνική δραστηριότητα, καθώς και πολυετή εκπαίδευση στη μέθοδο Soundings του Πολωνού σκηνοθέτη Richard Nieoszym και στη Yoga του συστήματος Satyananda, η Λόλα Τότσιου προσεγγίζει ολιστικά τη μουσική διδασκαλία και performance. Προτείνει τρόπους και τεχνικές για μια βαθύτερη συγκέντρωση και διαχείριση του σκηνικού stress, προς όφελος της καλλιτεχνικής δημιουργίας και απόδοσης.
Η καλλιέργεια της μουσικότητας μέσα από την παιδαγωγική προσέγγιση του Zoltán Kodaly. Συντονισμός – εμψύχωση: Αγγελική Πλόκα, Yasmin Folini, Εριφύλη Δαμιανού.

Παλλόμενο Σώμα Ι
Το Παλλόμενο Σώμα Ι ανοίγει την αυλαία της φετινής θεματικής στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, στο Μουσικό Χωριό. Τις δράσεις θα πλαισιώσουν κορυφαίοι καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες: Η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Ταξιάρχης Βασιλάκος, η Julianna Bloodgood, ο Ralal Habel, o Άντης Σκορδής, η Μαρία Σιδέρη, ο James Wylie, ο Fausto Sierrakowski, o Αλέξανδρος Ριζόπουλος, η Μαρίνα Λιόντου Μωχάμεντ, η Αλεξάνδρα Καζάζου και η Μαρία Λάππα.
Από τις 19 έως τις 25 Αυγούστου θα λαμβάνουν χώρα εντατικά εργαστήρια, παραστάσεις και συμβιωτικές δράσεις με άξονα το παλλόμενο σώμα και όλες τις «εγγραφές» του στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Από τη θεματική αυτή θα αντληθούν ποικίλες εργαστηριακές δράσεις που εστιάζουν στην εκφραστική επίγνωση του σώματος, στη φωνή, τον λόγο, την κίνηση, τον παλμό και τη δόνηση, καθώς και στην ανθρωπολογική έρευνα πεδίου.

Σπουδαστές ή επαγγελματίες από τον χώρο της μουσικής και των παραστατικών τεχνών, καθώς και ελεύθερους ή ακαδημαϊκούς ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στα συμβιωτικά εργαστήρια, τις συλλογικές δράσεις, τις διαλέξεις και τα residencies του καλοκαιριού. Προσκαλούνται και φιλότεχνοι που επιθυμούν να μοιραστούν την πανδαισία των δεκάδων παραστάσεων και συναυλιών που πραγματοποιούνται τις μέρες εκείνες στον Άγιο Λαυρέντιο, πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Πρόγραμμα 3ης περιόδου: Παλλόμενο Σώμα I: Εργαστήριο Ελεύθερου Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού, συντονισμός – εμψύχωση: Σαβίνα Γιαννάτου, Χορεύοντας την Ιεροτελεστία της Άνοιξης, Χορευτικό εργαστήρι και παρουσίαση πάνω στη μουσική του Igor Stravinsky, συντονισμός – εμψύχωση: Ταξιάρχης Βασιλάκος, «Το Πολυφωνικό Σώμα: Ένας Ακτινοβόλος Αφηγητής», εργαστήριο για το σωματικό θέατρο και τη φωνή, συντονισμός – εμψύχωση: Julianna Bloodgood & Rafał Habel
«Nama… Pur», εργαστήριο πολυρυθμικής μουσικής πράξης – παράσταση (α’ εκτέλεση), συντονισμός – εμψύχωση – artist in residency: Άντης Σκορδής, εργαστήριο για το σώμα ως υλικό και ως ζωντανό αρχείο, συντονισμός – εμψύχωση – επιτόπια έρευνα: Μαρία Σιδέρη, «Song and Wind», εργαστήριο για σύνολα πνευστών, συντονισμός – εμψύχωση: James Wylie – Fausto Sierakowsk, «Ρυθμική Πλαστική», εργαστήριο performance, συντονισμός – εμψύχωση: Αλέξανδρος Ριζόπουλος – Μαρίνα Λιόντου Μωχάμεντ, Enter Pulsation, εργαστήριο σωματικού ανθρωπολογικού θεάτρου, συντονισμός – εμψύχωση: Αλεξάνδρα Καζάζου, Μαρία Λάππα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το