Πολιτισμός

Εργαστήρια δημιουργικής γραφής στον Δίαυλο

Το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής με συντονιστή τον Γιάννη Αντάμη (M.A. Δημιουργική Γραφή, υπ. διδάκτορας Τμήματος Κινηματογράφου Α.Π.Θ., συγγραφέας).
Τα εργαστήρια αυτά απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν, να αναπτύξουν ή να καλλιεργήσουν περαιτέρω την ικανότητά τους να αφηγούνται ιστορίες και γενικότερα να εκφράζονται και να δημιουργούν στα είδη του έντεχνου και οργανωμένου γραπτού λόγου (πεζογραφία και ποίηση). Ωστόσο, κύριος στόχος της Δημιουργικής Γραφής είναι να μας κάνει καταρχήν καλύτερους αναγνώστες.

Στον Δίαυλο κατά τη διάρκεια της χρονιάς 2018-2019 θα λειτουργήσουν τα εξής Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής:
-Πεζογραφία: Στόχος του Εργαστηρίου Πεζογραφίας είναι η σπουδή στις αφηγηματικές τεχνικές, όπως αυτή επιτυγχάνεται μέσα από τη μελέτη και την ανάλυση των κειμένων και τις, άλλοτε σοβαρές άλλοτε πιο παιγνιώδεις, ασκήσεις της Δημιουργικής Γραφής.
-Ποίηση: Το Εργαστήριο Ποίησης απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στην τέχνη αλλά και στη γλώσσα της ποίησης και να δοκιμαστούν στην παραγωγή ποιητικού λόγου. Συνδυάζοντας τη μελέτη και την ανάλυση κειμένων με τη μεθοδική και συστηματική έκθεση σε όσο το δυνατόν περισσότερες όψεις της ποιητικής δημιουργίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν τόσο στις παραδοσιακές φόρμες όσο και στις σύγχρονες μορφές της ποίησης.
-Ταξιδιωτική Αφήγηση και δημιουργία Ταξιδιωτικών Οδηγών
Το εργαστήριο αυτό περιλαμβάνει την άσκηση σε όλα τα πεδία της ταξιδιωτικής αφήγησης (διήγημα, εντυπώσεις, δοκίμιο, ρεπορτάζ κ.λπ.) μέσω της συστηματικής μελέτης της ταξιδιογραφικής παράδοσης και της σύγχρονης σχετικής παραγωγής.
-Αστυνομική Λογοτεχνία: Στόχος του Εργαστηρίου Αστυνομικής Λογοτεχνίας είναι η σπουδή της ιστορικής εξέλιξης του εν λόγω είδους και η δοκιμή συγγραφής πρωτότυπων διηγημάτων μυστηρίου. Οι συμμετέχοντες, στη βάση της μεθόδου που περιλαμβάνει τόσο μελέτη και ανάλυση κειμένων εργασίας, όσο και έκθεση σε ασκήσεις και συγγραφικά πειράματα, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλες τις όψεις του σκοτεινού κόσμου της λογοτεχνίας του εγκλήματος.
-Κινηματογραφικό Σενάριο: Οι ιδιαιτερότητες της συγγραφής κινηματογραφικού (και τηλεοπτικού) σεναρίου και οι πολλαπλές προκλήσεις της οπτικοακουστικής αφήγησης αποτελούν κατεξοχήν πεδίο εφαρμογής των μεθόδων της δημιουργικής γραφής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το