Τοπικά

Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου

μουσειο ελιάς

Την ερχόμενη Παρασκευή 10 Οκτωβρίου τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου (που βρίσκεται στο Σταθμό της Άνω Γατζέας) οργανώνουν ένα Εργαστήρι, με θέμα «οι παραγωγικές διαδικασίες που αφορούν στην ελιά και το λάδι», με εκτενή αναφορά σε εκπαιδευτικά προγράμματα τοπικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, που πραγματοποιούνται στο Μουσείο Ελιάς  και Λαδιού Πηλίου.

Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ενδιαφέρονται για τα εκπαιδευτικά αυτά αντικείμενα. Κάποιοι έχουν λάβει ήδη μέρος με τους μαθητές τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου και κάποιοι άλλοι έρχονται για πρώτη φορά σ’ επαφή με αυτό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του Μουσείου και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με PowerPoint, προβολή των σχετικών ταινιών, για τον τρόπο κατασκευής κάδης, του σαπουνιού, τη διήγηση με θέμα «από το δένδρο στο τραπέζι μας», που περιλαμβάνει όλες τις εργασίες του ελαιώνα, την επεξεργασία των ελιών και τα παράγωγά τους. Θα έχει στοιχεία τοπικής ιστορίας. Θα γίνει περίπατος στον οικισμό του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Άνω Γατζέας, επίσκεψη στο παραδοσιακό παντοπωλείο της οικογενείας Παπαδοπούλου, σε παραδοσιακή οικία, στο κτίριο του Σταθμού, στα τοξωτά γεφύρια και πεζογέφυρες του Ντε Κίρικο, με παράλληλη επεξήγηση – ξενάγηση και αιτιολόγηση των όσων βλέπουν.

Οι εμπνευστές του εργαστηρίου είναι η κ. Κική Δανιηλίδου ως υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ο κ.Αντώνης Αντωνίου αντίστοιχα υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού. Από μέρους του Μουσείου η παρουσίαση θα γίνει από την εκπαιδευτικό – υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Ιωάννα Κωστούλα και τους συνεργάτες της. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν τον πλέον δημιουργικό χρόνο των μαθητών και συμμετέχουν πάντα με θέρμη στις διάφορες δράσεις. Επίσης είναι πολύ σημαντική η μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υλοποιούν τα προγράμματα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής προσφοράς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το