Κόσμος

Εργασίες ταρίχευσης στο τελευταίο άλογο του Ναπολέοντα

Μπροστά σε ένα σπάνιο θέαμα βρίσκονται οι επισκέπτες του Πολεμικού Μουσείου στο Παρίσι, καθώς μπορούν να παρακολουθήσουν την εργασία αποκατάστασης και ταρίχευσης του τελευταίου αλόγου του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Το άλογο, με το όνομα «Le Vizir», είχε υποστεί σημαντική φθορά 200 χρόνια μετά την τελευταία νίκη του αυτοκράτορα εναντίον των Πρώσων και των Ρώσων ενώ είχε ταριχευτεί και στο παρελθόν.

«Είναι ένα δείγμα που έχει υποστεί πολλά» δήλωσε η εμπειρογνώμονας και ταριχεύτρια Yveline Huguet, την ώρα που γεμίζει με στόκο μία ρωγμή στο στήθος του αλόγου.

Ο λευκός αραβικός επιβήτορας, ένα δώρο στον Ναπολέοντα από τον Οθωμανό σουλτάνο το 1802, φέρει το γράμμα Ν και μια κορώνα στα καπούλια του.

Ήταν ένα από τα αγαπημένα του αυτοκράτορα που του υπενθύμιζε τις μεγάλες νίκες σε Jena και Eylau, ενώ συνόδευσε τον κύριό του στην εξορία στο νησί Έλβα, μετά την πρώτη αναγκαστική παραίτηση του το 1814.

Μέχρι την στιγμή που ο Ναπολέοντας επέστρεψε στην εξουσία – για 100 ημέρες – μετά την διαφυγή του από το Έλβα, το Le Vizir ήταν αρκετά μεγάλο σε ηλικία. Έτσι ενώ το άλογο επέστρεψε κι αυτό στη Γαλλία, γλίτωσε την ατίμωση που περίμενε τον Ναπολέοντα στο Βατερλώ.

Αντ’ αυτού πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη φροντίδα του Leon de Chanlaire, αξιωματικού των αυτοκρατορικών στάβλων, ενώ ο Ναπολέοντας εξορίστηκε στο νησί Αγία Ελένη στον νότιο Ατλαντικό.
Ο Chanlaire γέμισε το άλογο λίγο μετά τον θάνατό του σε ηλικία 33 ετών το 1826.

Φοβούμενος όμως πως τα αντίποινα εξαιτίας των ύποπτων σχέσεων με τον Ναπολέοντα, θα επεκτείνονταν στο άλογό του, ο Chanlaire πούλησε το Le Vizir στον William Clark, έναν Άγγλο που ζούσε στη βόρεια Γαλλία.

Ο Chanlaire «είχε μερικά προβλήματα με το καθεστώς του Καρόλου Χ, επειδή ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αυτοκρατορίας» δήλωσε ο Gregory Spourdos, ο 36χρονος αναπληρωτής επιμελητής του σύγχρονου τμήματος του Μουσείου Στρατού.

Την ίδια ώρα, ο Clark φοβούμενος τη σύνδεση με τον αυτοκράτορα, κανόνισε ώστε το Le Vizir να μεταφερθεί λαθραία στην Αγγλία το 1839.

Ο συμπατριώτης του Clark, John Greaves έβγαλε το γέμισμα (μέθοδος ταρίχευσης) από το άλογο ώστε να μπορέσει να συσκευάσει το πολύτιμο δέρμα του ζώου για να ξεφύγει από τους ελέγχους των τελωνειακών υπαλλήλων.

Μόλις διέσχισε με ασφάλεια την Μάγχη, το Le Vizir γεμίστηκε και πάλι, και εκτέθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Μάντσεστερ το 1843.

Σήμερα, με την χαίτη του να είναι πιασμένη με κλάμερ, το Le Vizir περιμένει στωικά σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα την ώρα που οι δύο ταριχευτές του ετοιμάζονται για την αποκατάστασή του προκειμένου να ανακτήσει την παλιά δόξα του.
Το έργο, διάρκειας περίπου 4 εβδομάδων, περιλαμβάνει την επισκευή των ρωγμών καθώς και την αποκατάσταση μιας σχισμής κάτω από τον έναν ώμο του.

Οι ταριχευτές θα ενυδατώσουν επίσης το ζώο και θα το ξεσκονίσουν.

«Είτε πρόκειται για το άλογο του Ναπολέοντα ή για κάποιο άλλο, η εργασία είναι η ίδια. Η ιστορική του πτυχή είναι αυτό που το κάνει μοναδικό» δήλωσε ο Huguet. «Είναι ωραίο να είσαι μέρος αυτό του έργου» πρόσθεσε.

Το Πολεμικό Μουσείο απηύθυνε έκκληση για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης του Le Vizir, ξεπερνώντας εύκολα τον στόχο των 15.000 ευρώ, λαμβάνοντας 20.500 ευρώ. Τα επιπλέον χρήματα για διατεθούν για την αγορά μιας γυάλινης προθήκης με ελεγχόμενο κλίμα.

«Ο παλαιότερος σύντροφος του Ναπολέοντα»
Το Le Vizir τελικά επαναπατρίστηκε το 1868, όταν η κοινωνία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε πως είχε «μερικές οικονομικές δυσκολίες και πως έπρεπε να εγκαταλείψει το άλογο» δήλωσε ο Spourdos

Μέχρι τότε, το «Le Vizir θα μπορούσε να επιστρέψει στη Γαλλία, την εποχή που βασίλευε ο Ναπολέων ΙΙΙ… και όλα όσα συνδέονταν με τον Ναπολέοντα ήταν ευπρόσδεκτα δήλωσε.

Αλλά ο ανιψιός του Ναπολέοντα κυβέρνησε μόνο για 2 ακόμη χρόνια, μέχρι την ήττα της Γαλλίας από τους Πρώσους.

Στη συνέχεια το Le Vizir εστάλη σε μια αποθήκη στο Μουσείο του Λούβρου όπου παρέμεινε ξεχασμένο για πάνω από 30 χρόνια, δήλωσε ο επιμελητής.

Το Le Vizir τελικά πήρε τη θέση του στο Πολεμικό Μουσείο – λίγα μόλις μέτρα από τον επιβλητικό τάφο του κυρίου του κάτω από το θόλο του Les Invalides, το 1905.

Και οι δύο πήγαν στην Αγγλία – ο ένας στην Αγία Ελένη και ο άλλος στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια… ο αυτοκράτορας και το άλογό του συναντήθηκαν και πάλι εδώ, κοντά ο ένας στον άλλον» δήλωσε ο Spourdos.

«Είναι ο παλαιότερος σύντροφος του Ναπολέοντα, με 200 χρόνια κοινής ιστορίας» πρόσθεσε.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πιρς Μόργκαν: Ο βασιλιάς Κάρολος και η Κέιτ Μίντλετον είναι οι «βασιλικοί ρατσιστές» – Τι απαντά το Μπάκιγχαμ

Στο επεισόδιο της Τετάρτης του «Piers Morgan Uncensored» αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των δύο μελών της…

30 Νοεμβρίου 2023

Ενημέρωση

Δεν θα είναι διαθέσιμη προσωρινά η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για την υποβολή νέων αιτήσεων για…

30 Νοεμβρίου 2023

Δράσεις της “Πρότασης Ζωής” στο 5ο Νηπιαγωγείο Βόλου

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» που…

30 Νοεμβρίου 2023

Σύλληψη 50χρονου στο λιμάνι του Βόλου για κάνναβη

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου γνωστοποιήθηκε η σύλληψη ενός 50χρονου για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Ειδικότερα,…

30 Νοεμβρίου 2023

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου:«Μακριά από την πραγματικότητα του Έλληνα εμπόρου το φορολογικό νομοσχέδιο»

Τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου επισκέφθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος όπου…

30 Νοεμβρίου 2023

Μαθήτρια αρπάζει το τιμόνι λεωφορείου και το απομακρύνει τελευταία στιγμή από βενζινάδικο!

Κάμερα κλειστού κυκλώματος κατέγραψε τη στιγμή που μια μαθήτρια από την Αυστραλία σταμάτησε το σχολικό…

30 Νοεμβρίου 2023