Τοπικά

Εργασίες επισκευής με έκπτωση φόρου 40% για ιδιοκτήτες

Έκπτωση φόρου 40% για εργασίες επισκευής ή ανακαίνισης ακινήτων παρέχει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες κτισμάτων, ενώ η επιστροφή του φόρου θα εφαρμοστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η διάταξη έχει ψηφιστεί επί της αρχής και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί και κατά άρθρο. Όπως εξήγησε η δικηγόρος-οικονομολόγος του Βόλου και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Νεόκλεια Κρατήρα, οι πολίτες δεν θα έχουν κάποιο όφελος για τα υλικά της επισκευής, καθώς δεν εκπίπτει η αγορά τους, αλλά το 40% των εξόδων που θα καταβάλλουν για τις εργασίες αναβάθμισης των ακινήτων τους θα εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος της επόμενης τετραετίας.
«Αφορά τιμολόγια από τεχνίτες όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους ή ελαιοχρωματιστές. Τα τιμολόγια που θα γίνονται δεκτά μπορούν να ανέρχονται μέχρι το ποσό των 16.000 ευρώ. Όσες εργασίες και αν γίνουν, τα τιμολόγια που θα προσκομιστούν δεν μπορούν να υπερβούν το συγκεκριμένο ποσό» ανέφερε η κ. Κρατήρα.
Με το ανώτατο ποσό των 16.000 ευρώ θα υπάρχει επιστροφή φόρου 6.400 ευρώ. Το ποσό αυτό θα εκπίπτει μόνο από τον φόρο εισοδήματος, όχι όμως και από τον ΕΝΦΙΑ.

«Η έκπτωση γίνεται σε βάθος τετραετίας. Αν κάποιος πληρώνει φόρο 2.000 αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώσει καθόλου φέτος γιατί παίρνει επιστροφή λόγω των εργασιών ανακαίνισης» σημείωσε. Έτσι το ποσό έκπτωσης θα διαιρείται σε τέσσερα μέρη και το ποσό που θα αφαιρείται κάθε χρόνο είναι 1.600 ευρώ.
Με υπόμνημά της, τον Οκτώβριο, προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η ΠΟΜΙΔΑ και ο πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς είχε επισημάνει τις «παγίδες» της συγκεκριμένης φορολογικής ελάφρυνσης. Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι καθώς η «έκπτωση» θα είναι ασήμαντη και πολύ χαμηλότερη από τον ΓΠΑ που θα πρέπει να προπληρώσουν, ενώ όσοι έχουν εισοδήματα από 37-41.000 ευρώ, θα πάρουν πίσω περίπου το ΦΠΑ ένα χρόνο μετά.
«Αν υπήρχε έκπτωση φόρου και για τα υλικά, θα βοηθούσε περισσότερο στην ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων ενώ θα βελτίωνε και τις πόλεις. Επίσης θα υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές» πρόσθεσε η κ. Κρατήρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το