Τοπικά

Εργασίες έως 1 εκ. ευρώ στον Μητροπολιτικό Ναό Aγίου Νικολάου

Εργασίες επισκευής και συντήρησης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου αναμένεται να αρχίσουν πολύ σύντομα, καθώς εξασφαλίστηκαν μέσα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι πιστώσεις που απαιτούνταν. Οι μελέτες έχουν ήδη εκπονηθεί από τον Ναό εδώ και έναν χρόνο.
Η θετική εξέλιξη αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα σήμερα, ανήμερα του εορτασμού του πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου και βέβαια του ομώνυμου Μητροπολιτικού Ναού.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν χθες με τον πανηγυρικό εσπερινό και την προσέλευση πλήθους πιστών, ενώ θα κορυφωθούν σήμερα Πέμπτη με την πανηγυρική θεία λειτουργία και τη λιτάνευση της ιερής εικόνας, η οποία θα ξεκινήσει στις 10.30. Σύμφωνα με την παράδοση θα σχηματιστεί πομπή από τον μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, τους κληρικούς και τον λαό που θα κατευθυνθεί σε κεντρικούς δρόμους και θα καταλήξει στην παραλία, όπου ο κ. Ιγνάτιος θα μιλήσει. Στη συνέχεια η πομπή θα επιστρέψει στον Μητροπολιτικό Ναό.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα για σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από τη μητρόπολη: Ανήμερα της γιορτής θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία, ιερουργούντων των μητροπολιτών Μάνης κ. Χρυσοστόμου, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, θα ξεκινήσει η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, με κατεύθυνση την παραλία, όπου θα τελεστεί η αρτοκλασία και ο κ. Ιγνάτιος θα απευθύνει τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό.
Στις 6.00 μ.μ. θα τελεστεί ο μεθεόρτιος εσπερινός και η Ιερά Παράκληση του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του μητροπολίτη.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την ευχάριστη εξέλιξη της έναρξης των εργασιών στον Μητροπολιτικό Ναό. Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, «μετά από ενδιαφέρον που εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη βρέθηκε λύση και θα υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση για την έναρξη εργασιών επισκευής και συντήρησης στον ναό. Θεωρούμε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού θα αντιμετωπιστούν τα κτιριακά προβλήματα του Ναού. Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό που κυμαίνεται από 800.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ χωρίζεται σε δύο φάσεις και περιλαμβάνει την αντικατάσταση της κεραμοσκεπής μια παρέμβαση είχε να γίνει από το 1930, την συντήρηση των εξωτερικών τοιχογραφιών και τη στερέωση των υλικών. Ήδη εδώ και έναν χρόνο έχουμε έτοιμες τις απαιτούμενες μελέτες και είναι όλα στην τελική ευθεία για να αρχίσουν οι εργασίες. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε παρεμβάσεις εντός του ναού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το