Τοπικά

Εργασιακές προοπτικές από το τμήμα Πολιτισμού του Π.Θ. – Θα λειτουργήσει από Σεπτέμβριο με έδρα τον Βόλο

Σε ένα ευρύ πεδίο των χώρων του πολιτισμού, του θεάματος και των καλλιτεχνικών γεγονότων θα μπορούν να εργάζονται οι απόφοιτοι του νέου Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, καθώς από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θα έχει έδρα τον Βόλο.
Ήδη έχει οριστεί προσωρινή γενική συνέλευση του Τμήματος με πρόεδρο τον καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Κοτιώνη.
Η γενική συνέλευση μετά την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών και του προφίλ του Τμήματος με τους στόχους, έχει εστιάσει τις προσπάθειες της στην εξεύρεση διδακτικού προσωπικού.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε μόνιμους καθηγητές που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία του Τμήματος» τόνισε ο κ. Κοτιώνης και πρόσθεσε πως «παράλληλα έχουμε ζητήσει άλλους πέντε μόνιμους καθηγητές, ενώ κάναμε και προκήρυξη για την πρόσληψη καθηγητών από το πρόγραμμα της ακαδημαϊκής εμπειρίας, αλλά και συμβασιούχους 407».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στο νέο τμήμα θέλουμε να δώσουμε το χαρακτήρα της Σχολής Καλών Τεχνών με σύγχρονους όρους. Και οι απόφοιτοι θα είναι θεωρητικοί, μάνατζερ, καλλιτέχνες. Αυτό που βλέπουμε, είναι πως ο πολιτισμός διεισδύει σε διάφορα πεδία της οικονομίας και θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική».
Σύμφωνα με το προφίλ του Τμήματος οι απόφοιτοι θα μπορούν να εργαστούν στα εξής πεδία: «Η καλλιτεχνική παραγωγή και η καλλιτεχνική εκπαίδευση, οι επιμελητικές πρακτικές, η οργάνωση γεγονότων, η στελέχωση μουσείων, πολιτιστικών οργανισμών, φεστιβάλ, διεθνών καλλιτεχνικών συνεργειών, ο σχεδιασμός αγαθών και προϊόντων της καθημερινότητας από τα video games ως τα οικιακά περιβάλλοντα είναι όλα μέσα στο φάσμα των εργασιακών και επαγγελματικών δυνατοτήτων των αποφοίτων. Η μελλοντική οργάνωση Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα θα δώσει τη δυνατότητα εντοπισμού και εμβάθυνσης μέσα στις πολλαπλές πρακτικές του πολιτισμού, χωρίς αυτό
να σημαίνει ότι έτσι μειώνεται η εμβέλεια του τετραετούς πτυχίου που θα έχει διαμορφώσει υποκείμενα με πολλές ικανότητες και ιδιότητες για τον ευρύ χώρο της οικονομίας του πολιτισμού».

Ενδεικτικά αναφέρονται πεδία απασχόλησης και επαγγελματικής προοπτικής:
– Στελέχωση Πολιτιστικών οργανισμών, Ιδρυμάτων, Μουσείων, Φεστιβάλ – Οπτικοακουστικές εφαρμογές στον κόσμο του θεάματος και της κινούμενης εικόνας
– Παραγωγή και διαχείριση προϊόντων και δράσεων του ψηφιακού πολιτισμού – Καλλιτεχνική εκπαίδευση
– Επιμελητικές πρακτικές
– Παραγωγή καλλιτεχνικού έργου
– Σχεδιασμός και παραγωγή προϊόντων του υλικού πολιτισμού και της καθημερινής ζωής
– Στελέχωση δραστηριοτήτων της τουριστικής οικονομίας».

«Εκτιμούμε πως οι προοπτικές εξεύρεσης εργασίας για τους αποφοίτους του Τμήματος θα είναι θετικές. Βέβαια είναι νωρίς ακόμη να το πούμε αυτό, καθώς φέτος θα δεχθούμε τους πρώτους εισακτέους» είπε ο κ. Κοτιώνης και πρόσθεσε πως «μέχρι στιγμής επικοινωνούν μαζί μας κυρίως γονείς που θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για το Τμήμα. Οι γονείς προέρχονται κυρίως από τη Θεσσαλία και ανήκουν κυρίως στον κύκλο των διανοούμενων που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους μια καλλιτεχνική πλεύση».

Η σύνδεση με την πόλη

Όπως επισημαίνεται στο προφίλ του τμήματος «το Νέο Τμήμα Πολιτισμού, με έδρα το Βόλο θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες της πόλης σε παραγωγή πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, η πόλη του Βόλου με τα εργαστήρια, παραδοσιακά και σύγχρονα, και τη βιομηχανική της δραστηριότητα σε παραγωγή τεχνολογικής αιχμής, όπως π.χ. αυτή του μετάλλου, θα δώσουν τη δυνατότητα διασύνδεσης της εργαστηριακής έρευνας με το παραγωγικό περιβάλλον της πόλης με έμφαση στην καινοτομία και τις οριζόντιες συνδέσεις μεταξύ πολιτισμού και τεχνολογίας, μεταξύ της ζωής στην πόλη και της εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Η εγγύς παρουσία βιώσιμων παραδοσιακών οικισμών και παραδοσιακών πρακτικών οικοτεχνίας και παραγωγής μπορούν να συνδυαστούν με την πανεπιστημιακή έρευνα και τη χρήση νέων τεχνολογικών πρακτικών του μετα-βιομηχανικού πολιτισμού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το