Τοπικά

Εργασία στο εξωτερικό μέσω Εράσμους για φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πολύ έντονο είναι το ενδιαφέρον των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να μεταβούν στο εξωτερικό για την πρακτική άσκηση, δηλαδή να εργαστούν σε μια επιχείρηση ή έναν φορέα. Αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα μετακινούνταν από τη Θεσσαλία 400 φοιτητές, εκ των οποίων οι 250 θα είχαν προορισμό την απασχόληση.
Εκτιμάται πως τα τελευταία χρόνια πάνω από 500 φοιτητές έχουν συμμετάσχει στην πρακτική άσκηση, ενώ αρκετοί παρέμειναν στο εξωτερικό για εργασία, καθώς τους έγιναν προτάσεις από τις εταιρείες που απασχολούνταν.

Η επίδραση της πανδημίας
Μετά και τη συγχώνευση των τριών ιδρυμάτων σε ένα νέο μεγάλο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το ενδιαφέρον των φοιτητών για το πρόγραμμα Εράσμους έγινε πολύ μεγαλύτερο.
Βέβαια λόγω του κορωνοϊού το ενδιαφέρον για αυτά τα προγράμματα μειώθηκε κατά 70% και αυτό ήταν αναμενόμενο. Κάποιοι φοιτητές κάνουν το Εράσμους μέσω του υπολογιστή από το σπίτι τους στην Ελλάδα, αλλά έτσι χάνεται η κοινωνικότητα της μετάβασης στη χώρα του εξωτερικού που είναι και ένα από τα βασικά στοιχεία του προγράμματος.
«Αυτή τη στιγμή περίπου 60 φοιτητές μετακινήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, ενώ αν δεν είχαμε την πανδημία, ο αντίστοιχος αριθμός θα ήταν 350-400» ανέφερε η διοικητική συντονίστρια του προγράμματος Εράσμους για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Πηνελόπη Δάλλη.
Από τον περασμένο Οκτώβριο ήρθαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περίπου 35 ξένοι φοιτητές που το επέλεξαν μέσω Εράσμους, ενώ και κάποιοι άλλοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικτυακή παρακολούθηση. Επίσης έχουν εγκριθεί αιτήσεις για έλευση ξένων τουριστών και για το εαρινό εξάμηνο.
Σε σύγκριση με άλλα ΑΕΙ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση, αφού άλλα Πανεπιστήμια, εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν μηδενικές μετακινήσεις.
Παραδοσιακά οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για σπουδές στο εξωτερικό μέσω Εράσμους, ενώ και από τα άλλα τμήματα υπάρχει κινητικότητα.
Αναφορικά με τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους φοιτητές είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι χώρες της Σκανδιναβίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η γνώση της ξένης γλώσσας.

Επίσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από φοιτητές της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, αλλά και της Τουρκίας.
Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 200 φοιτητές που μετακινήθηκαν πέρυσι στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Εράσμους, οι μισοί περίπου, δηλαδή 100 άτομα, εργάστηκαν από δύο μήνες μέχρι και έναν χρόνο σε κάποια επιχείρηση του εξωτερικού στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης.
Και τέτοιοι χώροι εργασίας είναι αρχιτεκτονικά γραφεία, λογιστικά γραφεία, εκπαιδευτικές δομές κ.ά.
Οι περισσότεροι στρέφονται στη Γαλλία, την Ισπανία, την Αγγλία, αλλά και την Ιταλία.
Τα τελευταία δέκα χρόνια μέσω του προγράμματος για ολιγόμηνες σπουδές στο εξωτερικό μετακινήθηκαν περίπου 2.000 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η διοικητική συντονίστρια του προγράμματος Εράσμους για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Πηνελόπη Δάλλη ανέφερε πως «φέτος λόγω των συγχωνεύσεων του Πανεπιστημίου με τα δύο ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τα οποία επίσης είχαν δομές για το Εράσμους, απαιτούνταν πολλή και περισσότερη δουλειά για την οργάνωση του προγράμματος».
Η ίδια πρόσθεσε πως «πρόπερσι, πριν τη συγχώνευση, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετακίνησε στο εξωτερικό 200 φοιτητές είτε για να σπουδάσουν είτε για να εργαστούν μέσω πρακτικής άσκησης. Οι περισσότεροι θέλουν να πάνε στην Ισπανία και ακολουθούν η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία. Επίσης αρκετοί επιλέγουν την Αγγλία για πρακτική άσκηση».

Αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό
Στην πρακτική άσκηση στο εξωτερικό στρέφονται πολλοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ώστε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για εύρεση εργασίας μόλις αποφοιτήσουν.
Το ενδιαφέρον για την πρακτική άσκηση είναι μεγαλύτερο και από τις σπουδές μέσω Εράσμους. «Για παράδειγμα για φέτος υπολογίζαμε να γίνουν 350-400 μετακινήσεις, εκ των οποίων οι 250 θα ήταν για πρακτική άσκηση και οι άλλες για σπουδές. Βέβαια συνολικά οι αιτήσεις για το Εράσμους είναι πολύ περισσότερες» τόνισε η κ. Δάλλη.
Η ίδια επισήμανε πως «έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που θέλουν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό και να αποκτήσουν έτσι εργασιακή εμπειρία. Οι φοιτητές στέλνουν βιογραφικά σε διάφορες επιχειρήσεις του εξωτερικού, έρχονται σε επικοινωνία με τον φορέα που τους ενδιαφέρουν και μετά προσκομίζουν τη βεβαίωση στο γραφείο Εράσμους. Για τα τμήματα με τετραετείς σπουδές η πρακτική άσκηση είναι από δύο μήνες μέχρι και δώδεκα μήνες, ενώ για τα τμήματα με πενταετείς σπουδές φτάνει μέχρι και τους 24 μήνες. Κάποιοι φοιτητές ζητούν να παρατείνουν την παραμονή τους στο εξωτερικό».
Αυτό που καταφέρνουν οι φοιτητές με την πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, είναι πως αποκτούν εργασιακή εμπειρία που στην Ελλάδα είναι ίσως ακόμη δύσκολο, βελτιώνουν το βιογραφικό τους, δημιουργούν διασυνδέσεις, ώστε, όταν λάβουν το πτυχίο τους, να επιστρέψουν εκεί και να εργαστούν.
Επίσης υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, όπου φοιτητές πήγαν για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μέσω Εράσμους και τελικά βρήκαν μόνιμη εργασία, γιατί τους προσφέρθηκε η ευκαιρία από τις εταιρείες και επιχειρήσεις, όπου εργάζονταν. Κάποιοι άλλοι που έχουν αποφοιτήσει εδώ και λίγα χρόνια, κάνουν και μεταπτυχιακό.
Η υποτροφία της πρακτικής άσκησης κυμαίνεται από 520-620 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το κόστος διαβίωσης. Και βέβαια ο φορέας εργασίας μπορεί να καταβάλει κάποια χρηματική ή υλική βοήθεια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το