Τοπικά

Εργασία για 17.000 νέους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

Στην εποχή της κρίσης και στη διαρροή «εγκεφάλων» στο εξωτερικό για την ανεύρεση εργασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει καταφέρει μέσα στα τελευταία επτά πολύ δύσκολα χρόνια για την ελληνική οικονομία να δημιουργήσει μέσω των ερευνητικών του προγραμμάτων θέσεις εργασίας για 17.000 νέους ερευνητές και επιστήμονες. Και κομβικό ρόλο έχει διαδραματίσει η Επιτροπή Ερευνών που για ακόμη μια φορά εξελίσσεται σε «πνεύμονα» του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος.

Και είναι «πνεύμονας», γιατί συμβάλλει στην πραγματοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων, από τα οποία αφενός βρίσκουν εργασία χιλιάδες ερευνητές, αφετέρου λαμβάνει πολύτιμη χρηματοδότηση και το ίδιο το Πανεπιστήμιο.
Είναι πολύ σημαντικό που όταν η ανεργία στους νέους σκαρφαλώνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, το Πανεπιστήμιο προσλαμβάνει για την έρευνα κάθε χρόνο γύρω στους 2.500 νέους επιστήμονες. Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία επταετία από τα 90.000.000 ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός των ερευνητικών προγραμμάτων τα 53.000.000 ευρώ διοχετεύτηκαν για τη μισθοδοσία των ατόμων που εργάστηκαν και εργάζονται με διάφορες συμβάσεις.
«Η έρευνα και η καινοτομία είναι δύο βασικά όπλα που μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση» τόνισε ο αναπληρωτής πρύτανη για θέμα έρευνας και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης και πρόσθεσε πως τα τελευταία επτά χρόνια η ερευνητική δραστηριότητα των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απέφερε χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους γύρω στα 90.000.000 ευρώ. Από αυτά τα 40.000.000 ευρώ προήλθαν από εθνικά ερευνητικά προγράμματα, τα 15.000.000 ευρώ από διεθνή, κυρίως ευρωπαϊκά προγράμματα, και 33.000.000 ευρώ από ιδιωτικούς πόρους δηλαδή από μεταπτυχιακά, παροχή υπηρεσιών των μελών ΔΕΠ προς τρίτους.
Από τα 90.000.000 ευρώ, τα 53.000.000 ευρώ διατέθηκαν για αμοιβές παντός τύπου και για ενίσχυση της αγοράς διοχετεύθηκαν περίπου 25.000.000 ευρώ. Οι αμοιβές αφορούσαν 17.000 άτομα που συμμετείχαν στην εκτέλεση προγραμμάτων, δηλαδή όλων των ειδών φοιτητές, ερευνητές, άνεργοι επιστήμονες.
Οι προσλήψεις των ερευνητών και του υπόλοιπου προσωπικού έχουν συμβάσεις ακόμη και τρία χρόνια, ενώ άλλες αφορούν λιγότερους μήνες. Επίσης προσλήφθηκε και τεχνικό προσωπικό για την υποβοήθηση της έρευνας.
Παράλληλα από τα ερευνητικά προγράμματα ευνοήθηκε και το Πανεπιστήμιο που απορροφά το 10% των ερευνητικών προγραμμάτων για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων. Δηλαδή σε βάθος επταετίας έλαβε γύρω στα 10.000.000 ευρώ.
Και να τονιστεί πως ο ετήσιος προϋπολογισμός του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος είναι κοντά στα 5.000.000 ευρύ, ενώ λαμβάνει άλλα δύο εκατομμύρια ευρώ από τα ερευνητικά προγράμματα, χωρίς τα οποία ίσως θα ήταν δύσκολο να λειτουργήσει.
Πάντως είναι πολύ σημαντικό ότι και 25.000.000 ευρώ σε βάθος επταετίας διοχετεύτηκαν στην αγορά της Θεσσαλίας για προμήθεια εξοπλισμού και άλλες δράσεις, όταν η ρευστότητα μέσα στην περίοδο της κρίσης είναι πολύ περιορισμένη.
Ο κ. Μαμούρης συμπλήρωσε πως το έργο της επιτροπής είναι μεταξύ άλλων να υποστηρίξει διαχειριστικά την εκπόνηση των ερευνητικών προγραμμάτων. Γι’ αυτό και έχει σημαντικό ρόλο και υπάρχει υποχρεωτικά ως δομή σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χωρίς επιτροπή ερευνών δεν θα μπορούσαν τα μέλη ΔΕΠ να λαμβάνουν ερευνητικά προγράμματα».
Η Επιτροπή Ερευνών διαθέτει εννιά άτομα ως μόνιμο προσωπικό και ένα αριθμό συμβασιούχων που υποστηρίζει τις εργασίες της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το