Πολιτισμός

Έργα του Δημήτρη Μοράρου στην παρουσίαση του Ημερολογίου 2023 του Μουσείου Ελιάς

Τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία των πρώτων του έργων για τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο ζωγράφος Δημήτρης Μοράρος παρουσίασε την Παρασκευή έργα του 2022 για το 1922 στο πλαίσιο παρουσίασης του Ημερολογίου 2023 του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου στον Χώρο Τέχνης «δ». Στα εγκαίνια της έκθεσης των έργων του παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά. Η πρώτη απόπειρά του έγινε με τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.


«Επηρεάστηκα από κείμενα και από το τραγούδι και προσπάθησα να τα κάνω εικόνα» δήλωσε ο ζωγράφος. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να δουν τα κείμενα δίπλα από τις ζωγραφιές, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε σαν «ανοιχτή κουζίνα». Τα κείμενα προέρχονται από τραγούδια, αλλά και από ποιήματα του Ελύτη, κείμενα του Σεφέρη κ.ά. Ένα από τα πρώτα του συγγραφικά ερεθίσματα ήταν το βιβλίο «Αϊβαλί Πατρίδα μου» του Φώτη Κόντογλου. Ακολούθησε η μελέτη έργων λογοτεχνών και μουσικών.

Η έμπνευσή του ήταν κείμενα που γράφτηκαν για τη Μικρά Ασία. Ασχολείται πολλά χρόνια με τα ερεθίσματα που του δίνει η Μικρά Ασία, παρόλο που δεν έχει καταγωγή από εκεί. «Πήγαινα για χρόνια στην Τουρκία ως μελετητής και έτσι είδα και έμαθα πολλά για τα μέρη, πάρα πολλά από κείμενα που έχουν συνταχθεί και από τα τραγούδια που γράφτηκαν από Μικρασιάτες συνθέτες που ήρθαν από εκεί. Αυτό που αποκόμισαν και μετέφεραν. Δηλαδή τη μεγάλη παράδοση που υπήρχε στη Μικρασία» δήλωσε ο κ. Μοράρος στη «Θ».
Οι επισκέπτες της έκθεσης ένιωσαν συγκίνηση για τα έργα. 36 μοναδικά έργα, ενώ σε ένα εξ αυτών έχει βάλει τη φράση «Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από μια ματζουράνα φυτεμένη σε έναν ασβεστωμένο ντενεκέ στο παράθυρο του προσφυγόσπιτου». Η φράση ανήκει στη συγγραφέα Λίζα Μιχελή.


Στην εκδήλωση παρουσίασης του Ημερολογίου 2023 του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου έπαιξαν οι μουσικοί: Τάσος Λίλλης (μπουζούκι, βιολί, ούτι), Σωτήρης Ζηργάνος (κιθάρα, φωνή) που απέδωσαν μελωδικά έργα Μικρασιατών συνθετών.
Η έκθεση των έργων του θα διαρκέσει ώς τις 12 Οκτωβρίου (Τρίτη και Παρασκευή 11.00-14.00, 18.30-21.00 και Σάββατο 11.00-14.30).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το