Πολιτισμός

Έργα του Αλ. Ψυχούλη που συνδέονται υποδόρια με τη “γοητεία και τη βία της καλλιέργειας”

Πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στον Χώρο Τέχνης «δ.» τα εγκαίνια της έκθεσης με εφτά μεγάλων διαστάσεων έργων του Αλέξανδρου Ψυχούλη με τίτλο «Το μποστάνι που έθρεφε τον Γερμανικό Ρομαντισμό».
Ο κ. Αλέξανδρος Ψυχούλης τόνισε πως «πρόκειται για έργα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία εκτίθενται στον Βόλο για πρώτη φορά, έργα από διαφορετικές χρονικές περιόδους, που σημαίνει ότι το αφήγημα βγήκε εκ των υστέρων κοιτάζοντάς τα. Είναι έργα που έχουν μία υποδόρια σχέση με τη γοητεία και τη βία της καλλιέργειας».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πατέρας του ήταν αυτός που του μετέφερε τη γοητεία της καλλιέργειας, καλλιεργώντας πάντα έναν μπαξέ στον κήπο του σπιτιού στο Νότιο Πήλιο.

«Τις μεθόδους της καλλιέργειας τις μετέφερα στη ζωγραφική φτιάχνοντας μία μεθοδολογία που έχει πάρα πολύ μεγάλη σχέση με την κυκλικότητα της καλλιέργειας, το καθάρισμα, το όργωμα, τη σπορά, τη συγκομιδή κ.λπ. Η μόνη διαφορά από αυτά, που μου είχε μάθει ο πατέρας μου και επίσης ένας άλλος «πατέρας» μου, ο Τέτσης, ο καθηγητής μου και ζωγράφος, ήταν ότι αφήνω έναν χώρο στο τυχαίο. Πολλά σημεία στους πίνακες είναι δουλεμένα με τυχαιότητες» ανέφερε ο ίδιος.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης εξήγησε ότι ο τίτλος «Το μποστάνι που έθρεφε τον γερμανικό ρομαντισμό» «μιλά για διάφορες πατρότητες, τους δύο πατεράδες μου που με διαφορετικό τρόπο με επηρέασαν, ενώ η τρίτη πατρότητα που έχει να κάνει με τον γερμανικό ρομαντισμό, μας μετέφερε την εικόνα που έχουμε εμείς για την ελληνική αρχαιότητα» για να συμπληρώσει πως «εμείς νομίζουμε ότι την ελληνική αρχαιότητα την έχουμε ως συνέχεια, αλλά είναι μία γερμανική επινόηση και έχει να κάνει με τον θαυμασμό που έθρεφαν οι Γερμανοί ρομαντικοί για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Και επειδή ο Τέτσης και ο πατέρας μου είχαν αυτό το ρομαντικό πνεύμα, το οποίο το κατάλαβα πολλά χρόνια μετά, δημιουργήθηκε αυτός ο παιγνιώδης τίτλος στην έκθεση».
Η έκθεση του Αλέξανδρου Ψυχούλη, που εγκαινιάστηκε χθες στον Βόλο στον Χώρο Τέχνης «δ.», θα διαρκέσει μέχρι την 30ή Νοεμβρίου και θα λειτουργεί Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 και 18.30 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 14.30. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλ. 6978186878.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το