Κόσμος

Εργα τέχνης που δεν χωράνε ούτε στον… φακό

Κάθε πόλη φιλοξενεί και έναν μεγάλο αριθμό αγαλμάτων που την διακοσμούν, προσδίδοντας της ένα ξεχωριστό ύφος, εναρμονισμένο με την κουλτούρα της περιοχής.

Κάποια έχουν δημιουργηθεί για χάρη θρησκευτικών πεποιθήσεων, άλλα στο όνομα ιστορικών προσώπων, μερικά ακόμα για να εκφράσουν σημαντικές ιδέες ή γεγονότα.

Από εικαστικής άποψης θα ήταν δύσκολο να συγκρίνει κανείς αυτά τα καλλιτεχνήματα. Το μέγεθος όμως είναι ένα κριτήριο που μπορεί να τα κατηγοριοποιήσει. Μπροστά σε ένα άγαλμα που θαρρείς πως η κορυφή τους αγγίζει τον ουρανό, αντιλαμβάνεσαι πως η ύπαρξη του έχει σπουδαίο νόημα, είτε έχει τιμητικό, είτε ιστορικό είτε θρησκευτικό χαρακτήρα.

Δείτε τα 16 μεγαλύτερα αγάλματα στον κόσμο:

1. Το μνημείο Mamayev, Βόλγκογκραντ, Ρωσία

Το μεγαλειώδες μνημείο που ολοκληρώθηκε το 1967, δημιουργήθηκε για να τιμήσει την μάχη του Στάλιγκραντ, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα 200 σκαλιά που πρέπει να ανεβεί κανείς για να βρεθεί μπροστά του, αντιπροσωπεύουν τις 200 μέρες που διήρκεσε η αιματηρή μάχη.
2. Οι αυτοκράτορες Yan και Huang, Τσεντσόου, Κίνα

Για να ολοκληρωθεί το τεράστιο αυτό έργο, χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια. Δημιουργήθηκε στο όνομα των δύο θρυλικών αυτοκρατόρων της Κίνας, Yan και Huang

3. Ο γιγάντιος Βούδας της Λεσάν, Λεσάν, Κίνα

Το γλυπτό πάνω στην επιφάνεια του γκρεμού στην πόλη Λεσάν, έχει ύψος που ξεπερνά τα 70 μέτρα. Είναι ο μεγαλύτερος πέτρινος Βούδας στον κόσμο.

4. Lord Murugan, Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία

Εξώ από τις σπηλιές Batu στην Μαλαισία, βρίσκεται αυτό το χρυσαφένιο, επιβλητικό άγαλμα. Δημιουργήθηκε για χάρη της ινδουιστικής θεότητας Murugan.

5. Spring Temple Buddha, Ζαοκούν, Κίνα

Με ύψος που αγγίζει τα 130 μέτρα, το άγαλμα του Βούδα στην επαρχιακή πόλη Ζαοκούν της Κίνας, είναι το ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο. Το τεράστιο ατσάλινο μνημείο χτίστηκε το 2002.

6. Peter the Great, Μόσχα, Ρωσία


Το άγαλμα που σχεδιάστηκε από τον Zurab Tsereteli ολοκληρώθηκε το 1997 και από τότε διακοσμεί την πρωτεύουσα της Ρωσίας.

7. Guanyin of Lianhuashan, Κίνα

Για να χτιστεί το συγκεκριμένο άγαλμα, χρησιμοποιήθηκαν 20 κιλά χρυσού και 120 τόνοι χαλκού. Το ύψος του ανέρχεται περίπου στα 40 μέτρα.

8. Laykyun Setkyar, Khatakan Taung, Μιανμάρ

Ενα άγαλμα που χτιζόταν επί 12 ολόκληρα χρόνια. Η κορυφή του βρίσκεται 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης.

9. Παρθένα Μαρία , Trujillo, Βενεζουέλα

Σκαλισμένο το 1993 από τον Manuel de la Fuente, το άγαλμα αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει δημιουργηθεί για χάρη της Παναγίας.

10. The Guan Yin of the South Sea of Sanya, Κίνα

Το άγαλμα που ολοκληρώθηκε το 2005, μετά από έξι χρόνια επεξεργασίας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα έργα τέχνης στην Κίνα.

11. Mother of the Motherland, Κίεβο, Ουκρανία

Ενα πανήψυλο άγαλμα με έναν στρατιώτη που κρατάει ένα σπαθί και μια ασπίδα με το σύμβολο την Σοβιετικής Ενωσης, δημιουργήθηκε το 1981 στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Το ύψος τουθ ξεπερνά τα 100 μέτρα.

12. Hanuman, Nandura, Ινδία

Η μορφή της ινδουιστικής θεότητας Hanuman, σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό άγαλμα που φιλοξενεί η πόλη Nandura της Ινδίας.

13. African Renaissance Monument, Ντακάρ, Σενεγάλη

Το συγκεκριμένο καλλιτέχνημα ολοκληρώθηκε το 2010 και είναι έργο του Pierre Goudiaby. Τιμάει τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Αφρικής από την Γαλλία.

14. Samantabhadra, Sichuan, Κίνα

Χτισμένο το 2005, αυτό το τεράστιο άγαλμα στέκεται στην κορυφή του Ιμεί, έχοντας ύψος που αγγίζει τα 50 μέτρα.

15. Shiva of Murudeshwara, Ινδία

Ενα άγαλμα με θρησκευτικό χαρακτήρα, δημιουργημένο το 2006 για να τιμήσει έναν από τους πιο σημαντικούς θεούς του Ινδουιδμού, τον Σίβα.

16. The Genghis Khan Equestrian Statue, Μογγολία

Ο Τζέκινς Χαν πάνω στο άλογο του. Ο ηγέτης της μογγολικής αυτοκρατορίας τιμήθηκε με το άγαλμα που έχει ύψος 40 μέτρων και δημιουργήθηκε το 2008

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το