Τοπικά

Έργα τέχνης από υλικά των παραλιών του Πτελεού

Αντικείμενα από τη φύση, από παραλίες παίρνουν μορφή στα χέρια της Στέβης Λύτρα που αυτή την περίοδο παρουσιάζει την έκθεσή της στο Πηγάδι Πτελεού. Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, σε συνεργασία με τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Παπαγεωργίου έχουν υλοποιήσει το Mindcraft Project και η έκθεση με μοναδικά έργα τέχνης έχει αποσπάσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Η κ. Λύτρα σε συνεργασία με τον κ. Παπαγεωργίου εμπνεύστηκαν από τα ποικίλα φυσικά υλικά της περιοχής του Πτελεού και παρουσιάζουν μια σειρά διακοσμητικών αντικειμένων σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από τους ίδιους με πρώτες ύλες τα ακατέργαστα υλικά των παραλιών της Μαγνησίας. Η παρουσίαση της έκθεσης γίνεται μάλιστα σε έναν χώρο ιδιαίτερης σημασίας για τους περισσότερους κατοίκους του Πηγαδιού. Πρόκειται για την αυλή ενός από τα πρώτα καφενεία της περιοχής, το οποίο είναι ηλικίας περίπου 100 ετών. Το κτίριο αφού συντηρήθηκε εξωτερικά, προσαρμόστηκε στις ανάγκες της έκθεσης και είναι ανοιχτό καθημερινά στο κοινό από τις 19.00 μέχρι τις 24.00.
«Από τον Μάιο συλλέξαμε τα υλικά μας από τις παραλίες της Μαγνησίας και δημιουργούμε συνεχώς» δήλωσε η κ. Λύτρα. Η έκθεση ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού. Η κ. Λύτρα ασχολείται πολλά χρόνια με τη δημιουργία, καθώς λειτουργεί εργαστήριο στην Ιτέα Φωκίδος, στο οποίο ασχολείται με τη δημιουργία διακοσμητικών αντικειμένων από φυσικά υλικά και ανακυκλώσιμες ύλες.
Μέσα από τις δημιουργίες της, η κ. Λύτρα θέλει να περάσει δύο μηνύματα. «Σίγουρα όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στη φύση, τόσο πιο βαθιά η χαλάρωση και η ηρεμία. Από τη φύση ξεκινάμε. Αν έχουμε ένα αντικείμενο τουλάχιστον στο σπίτι μας που να μας θυμίζει κάτι από τη φύση, σχετίζεται και με τον επαναπροσδιορισμό μας» εξήγησε σημειώνοντας πως η ίδια είναι ενάντια στη μαζική παραγωγή. «Τα αντικείμενα που δημιουργώ είναι μοναδικά και εμπνευσμένα».
Τα έργα της κ. Λύτρα έχουν «ταξιδέψει» σε πολλά μέρη της Ελλάδας μέσω των εκθέσεων που έχει διοργανώσει. «Προσπαθώ να δείξω στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να αγοράζουμε μαζικά».
Βρέθηκε στη Λεύκη Πτελεού για διακοπές και μαγεύτηκε από τις ομορφιές της περιοχής. «Κάθε παραλία είναι μοναδική. Βγάζει πολύ μοναδικά και διαφορετικά αντικείμενα. Κάθε έργο έχει άλλο στυλ και έχω ενθουσιαστεί» πρόσθεσε.
Αυτή την περίοδο στην έκθεση φιλοξενούνται 25 αντικείμενα, μεγάλα και μικρά αλλά μέχρι το τέλος Αυγούστου θα δημιουργηθούν και άλλα. «Θέλω να εξαντλήσω όλα τα υλικά που έχω συλλέξει.
Όσο για τις πρώτες ύλες, δηλαδή τα φυσικά υλικά που αποτελούν τη βάση για τα έργα τέχνης που δημιουργεί η ίδια και ο συνεργάτης της, τα συγκέντρωσε από διάφορες παραλίες. «Τα περισσότερα είναι από την παραλία της Λεύκης. Εκεί βρήκα διάφανες πέτρες που είχα βρει μόνο σε κάποια νησιά του Αιγαίου και σπάνια. Βρήκαμε κομμάτια από κοράλια στο Πηγάδι με τα οποία επενδύσαμε διάφορα κεραμικά αντικείμενα. Με ακατέργαστα ξύλα φτιάξαμε καθρέφτες».

dav

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στη Λαρίσης – photos

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το βράδυ στη Λαρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες Ι.Χ. όχημα που οδηγούσε άνδρας…

24 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ: Με λούτρινα και παιχνίδια περιμένουν στα νοσοκομεία τα παιδάκια που κρατούνταν όμηροι και απελευθερώθηκαν

Συγκινητικές εικόνες εκτυλίσσονται σήμερα στο Ισραήλ, όπου επιστρέφουν οι 13 όμηροι που κρατούσε η Χαμάς. Ανάμεσά τους βρίσκονται…

24 Νοεμβρίου 2023

Παιδική πορνογραφία: Στα χέρια της αστυνομίας 25χρονος – Πώς διεθνής έρευνα «ξεσκέπασε» τη δράση του

Μία ακόμα υπόθεση φρίκης, παιδικής πορνογραφίας έρχεται να συγκλονίσει τη χώρα μας, καθώς στις «δαγκάνες»…

24 Νοεμβρίου 2023

Προαστιακός ξεκίνησε για το Αεροδρόμιο αλλά βρέθηκε στα Λιόσια – Νέα ιστορία ελληνικής παράνοιας

Απίστευτο αλαλούμ και μπέρδεμα που σίγουρα δεν συνάδει με τις υποδομές και τις μεταφορές μίας…

24 Νοεμβρίου 2023

Σωματίδιο εξαιρετικά υψηλής ενέργειας πέφτει στη Γη από το… πουθενά

Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα σπάνιο και εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδιο που πέφτει στη Γη, το…

24 Νοεμβρίου 2023

Ελένη Τοπαλούδη: Αγωγή σε βάρος των δολοφόνων της κατέθεσαν συγγενείς της – Ζητούν 980.000 ευρώ

Αγωγή σε βάρος των δολοφόνων της Έλενης Τοπαλούδη κατέθεσε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας που…

24 Νοεμβρίου 2023