Πολιτισμός

Έργα λαϊκής τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς εκτίθενται στον νέο επιβατηγό σταθμό λιμένα Βόλου

Έργα λαϊκής τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς εκτίθενται από χθες στον νέο επιβατηγό σταθμό λιμένα Βόλου, όπου μέχρι και την Κυριακή 19 Μαΐου θα φιλοξενηθεί έκθεση αφιερωμένη στους χειροτέχνες της Σκοπέλου. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία πλήθους κόσμου, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η «Μαγνήτων Κιβωτός», το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου και ο Δήμος Σκοπέλου.


Ξυλόγλυπτα, μικρογραφίες καραβιών, κεντήματα, πίνακες ζωγραφικής μέχρι και παραδοσιακές ενδυμασίες της Σκοπέλου, είναι ορισμένα μόνο από τα εκθέματα που «ταξίδεψαν» από το πανέμορφο νησί των Σποράδων μέχρι τον Βόλο και αναδεικνύουν μοναδικά την πλούσια παράδοση του τόπου. Συνολικά οκτώ λαϊκοί τεχνίτες εκθέτουν έργα τους και πιο συγκεκριμένα οι Αντώνης Αμπελάκιας (μαχαιράς), Ουρανία Καλλιανού-Γιακείμ (κέντημα παραδοσιακής φορεσιάς), Παναγιώτα Κεχριώτη (ύφανση), Κώστας Κοσύφης (ναυπηγός), Χαράλαμπος Κοχύλης (ξυλογλύπτης), Μάγδα Ροδίου (κεραμίστρια), Νίκος Ρόδιος (αγγειοπλάστης) και Βιολέτα Σοφικίτου (ζωγράφος).

Αναφερόμενος στη χθεσινή έκθεση, ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, εξαίροντας τη δουλειά που γίνεται στο νησί: «Όλοι όσοι ασχολούνται μέχρι και σήμερα με τις λαϊκές τέχνες, προβάλλουν την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό της Σκοπέλου. Άλλωστε, τα ήθη και τα έθιμα συνθέτουν την ταυτότητά μας. Στην έκθεση ετούτη θα παρουσιαστούν χειροτεχνήματα που κρατούν «ζωντανή» την παράδοση. Όμως, η σημαντικότερη προσφορά όλων των λαϊκών τεχνιτών είναι πως αφήνουν παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές, αλλά και το χρέος στους νεότερους να συνεχίσουν το έργο τους».


Ο γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Νίκος Τσούκας στον χαιρετισμό που απηύθυνε, αποκάλυψε πως εξασφαλίστηκε χώρος για να στεγαστούν μέχρι το τέλος του έτους λαϊκοί τεχνίτες από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, οι οποίοι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται και να ασκούν τις τέχνες τους μέχρι και σήμερα.

Στη λειτουργία δέκα εργαστηρίων στη Σκόπελο, που προσφέρουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίζουν μία εξίσου γοητευτική πλευρά του νησιού και τα «διαμάντια» του λαϊκού πολιτισμού, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών Σκοπέλου κ. Κατερίνα Προβιά, ενώ έπειτα πήρε τη σκυτάλη ο πρόεδρος του φορέα, κ. Κωνσταντίνος Σύρος, ο οποίος παρουσίασε ενδελεχώς την πορεία και εξέλιξη της λαϊκής τέχνης στο νησί.


Η χθεσινοβραδινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καταληκτική παρέμβαση του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά στο terminal από τις 10.00 μέχρι τις 20.00 μέχρι και την Κυριακή 19/5, ενώ όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, εντός του καλοκαιριού θα μεταφερθεί στη Σκόπελο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το