Οικονομία

Έργα 252 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Η επιτάχυνση της εκδίκασης των δικαστικών υποθέσεων αποτελεί απαίτηση των πιστωτών της χώρας, ήδη, από το 2010, οπότε η ελληνική οικονομία εγκαινίασε την περίοδο των μνημονίων. Εκτοτε η πρόοδος που έχει γίνει για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης είναι περιορισμένη. Ως εκ τούτου, ο διαγωνισμός, ύψους 105 εκατ. ευρώ, που έχει προκηρύξει η, εποπτευόμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κοινωνία της Πληροφορίας για την αναβάθμιση και επέκταση των πληροφοριακών συστημάτων της Δικαιοσύνης αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της Θέμιδος. Το έργο αφορά, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως και την αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων συστημάτων του Εθνικού Ποινικού Μητρώου και της διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου, εάν δεν δοθεί παράταση.

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός 105 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων.

Στα οφέλη του έργου ανήκει η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής δικαιοσύνης, επειδή μεταξύ άλλων οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θα έχουν αμεσότερη και πιο αξιόπιστη πρόσβαση σε απαραίτητες πληροφορίες και έγγραφα, ενώ θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας ως προς τις συναλλαγές με το κοινό. Επίσης, για τους δικηγόρους θα διασφαλιστεί ο καλύτερος προγραμματισμός μέσω της μεγαλύτερης προβλεψιμότητας αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης εκκρεμών υποθέσεων, και θα εξοικονομηθούν πόροι χάρη στη μείωση ανάγκης φυσικής παρουσίας για τη διεκπεραίωση διοικητικού τύπου εργασιών. Η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου καθυστέρησε κατά έξι μήνες, εξέλιξη για την οποία, κατά την πρόσφατη 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, οι θεσμοί επαναδιατύπωσαν την ανησυχία τους.

Ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης (e-justice) περιλαμβάνει την αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος τήρησης των αρχείων σε όλα τα (αστικά και ποινικά) δικαστήρια με προϋπολογισμό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, όπως και την ψηφιοποίηση εντύπων αρχείων και δεδομένων δικαστηρίων που είναι αξίας 98 εκατ. ευρώ. Οι διαγωνισμοί για τα δύο αυτά έργα αναμένεται να προκηρυχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και στόχος είναι η διαδικασία επιλογής οριστικών αναδόχων να ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά. Ενα ακόμη σημαντικό κομμάτι στο παζλ του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης αφορά το έργο της παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, όπως και της ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων. Την υλοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης, ύψους 19,2 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει το σχήμα των εταιρειών Wind και Space Hellas.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το