Τοπικά

Ερευνούν τυχόν «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» από 68χρονο Βολιώτη

Νέα διάσταση στην υπόθεση με 68χρονο Βολιώτη, που κατηγορείται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών και ο οποίος είχε συλληφθεί πέρσι τον Δεκέμβριο και βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένος, δίδει διάταξη που εξέδωσε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και σύμφωνα με την οποία, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες, ότι ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία από παράνομες δραστηριότητες.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Άννα Ζαϊρη, πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εξέδωσε στις 27 Οκτωβρίου 2020 διάταξη, σύμφωνα με την οποία, ο 68χρονος φερόμενος ως αρχηγός της μίας εκ των δύο εγκληματικών οργανώσεων, που είχαν εξαρθρωθεί πέρσι στις 28 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος, θεωρείται ύποπτος για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και συγκεκριμένα ακινήτων, με χρήματα που πιθανόν να έχει εισπράξει από παράνομες δραστηριότητες. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο 68χρονος φέρεται να έχει αγοράσει τέσσερα ακίνητα, ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών στον Βόλο, ένα διαμέρισμα 42 τ.μ. επίσης στον Βόλο, ένα διαμέρισμα 62 τ.μ. στην Κυψέλη Αθήνας και ένα οικόπεδο 25 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη Αττικής, που υπολογίζεται ότι σε κόστος ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Μάλιστα τα τέσσερα ακίνητα φέρεται να έχουν περιέλθει στην κυριότητα στενού συγγενικού προσώπου του 68χρονου, που φέρεται να μην μπορεί να δικαιολογήσει την απόκτησή τους μέσω των φορολογικών δηλώσεων που έχει κάνει. Σχετικά φέρεται να ερευνήθηκαν με εντολή της αντεισαγγελέως από την ΑΑΔΕ τα φορολογικά στοιχεία του εν λόγω προσώπου, ενώ έρευνα φέρεται να έγινε και στα Υποθηκοφυλακεία Βόλου, Νέας Σμύρνης και Αθηνών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, δικηγόρος Βόλου κ. Νικ. Παντελοδήμος δήλωσε στη «Θ», ότι οι πελάτες του θα ασκήσουν προσφυγή κατά της διάταξης της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, «για να εξαφανίσουμε και να αποδομήσουμε τις σοβαρές αυτές υπόνοιες. Οι πελάτες μου υποστηρίζουν ότι δεν έχει γίνει οποιαδήποτε παράνομη συναλλαγή και τα ακίνητα αποκτήθηκαν από το συγγενικό πρόσωπο του κατηγορούμενου με δικά του χρήματα από την πολυετή του εργασία και δεν αποτελούν προϊόν παράνομης δραστηριότητας». Οι ελεγκτικές αρχές εξετάζουν ουσιαστικά την περίπτωση νομιμοποίησης «μαύρου χρήματος», που προήλθε από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ τα τέσσερα ακίνητα έχουν δεσμευτεί από την ΑΑΔΕ.Ο συνήγορος του 68χρονου θα ασκήσει προσφυγή εναντίον της εισαγγελικής διάταξης, προκειμένου τα ακίνητα να αποδεσμευθούν, έτσι ώστε το συγγενικό πρόσωπο του κατηγορούμενου να δύναται να τα μεταβιβάσει, να τα εκμισθώσει ή να τα εκποιήσει.

Παράταση προφυλάκισης
Την περασμένη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου συνεδρίασε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου και απέρριψε την αίτηση του 68χρονου, να αποφυλακιστεί στο 12μηνο για λόγους υγείας και οικονομικούς, ανανεώνοντας την προφυλάκισή του για έξι ακόμη μήνες, μέχρι να διεξαχθεί η δίκη του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Το 18μηνο της προφυλάκισης λήγει στις 28 Ιουνίου 2021 και μέχρι τότε πρέπει η υπόθεση να έχει εισαχθεί στο δικαστήριο. Μαζί με τον 68χρονο είναι προφυλακισμένος και ο 56χρονος φερόμενος ως επικεφαλής της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, που είχε εξαρθρωθεί από την Ασφάλεια Βόλου πέρσι τον Δεκέμβριο. Αρχικά είχαν προφυλακιστεί τέσσερις ως ηγετικά μέλη των δύο οργανώσεων, ωστόσο οι δύο πέθαναν στη φυλακή… Σημειώνεται ότι ο 68χρονος φέρεται να είχε στο παρελθόν εκτίσει πολυετείς ποινές κάθειρξης για άλλες παράνομες πράξεις. Οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι υπόλοιποι 43 σε βαθμό πλημμελήματος σύμφωνα με τον νόμο περί κατοχής ναρκωτικών (4193/13) για ιδία χρήση.

Το ιστορικό
Ο 68χρονος φερόμενος ως αρχηγός της μίας από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις είχε κινήσει τις υποψίες των διωκτικών αρχών, καθώς έκανε αγορές ακινήτων, ενώ δήλωνε άπορος και σιτιζόταν σε Σπίτι Γαλήνης. Παρακολουθήθηκαν από τον υπερκοριό οι τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις και η Ασφάλεια Βόλου έφθασε στο να επιφέρει γερό «χτύπημα» στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Σε μεγάλη επιχείρηση που έγινε πέρσι στις 28 Δεκεμβρίου, εξάρθρωσε δύο εγκληματικές οργανώσεις, που λειτουργούσαν μεταξύ τους σαν συγκοινωνούντα δοχεία και είχε κατασχέσει συνολική ποσότητα ηρωίνης βάρους 729,26 γραμμαρίων. Η μία συμμορία αποτελούνταν από πέντε μέλη, ενώ η δεύτερη από 43 ηλικίας από 35 έως και 67 ετών, ανάμεσα στα οποία και μία κοινωνική λειτουργός, ενώ είχαν σχηματίσει δικογραφία κατά 33χρονου φυλακισμένου σε σωφρονιστικό κατάστημα. Οι εγκληματικές οργανώσεις θα διακινούσαν 7.290 δόσεις «λευκού θανάτου» στη Μαγνησία, αντί του ποσού των 36.500 ευρώ. Υπολογίζεται ότι θα αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος 60.000 ευρώ.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, όταν αστυνομικοί σε έλεγχο που έκαναν, σε μπλόκο στην οδό Λαρίσης, κατάσχεσαν ποσότητα ηρωίνης 560 γραμμαρίων και συνέλαβαν έναν 65χρονο οδηγό του αυτοκινήτου, που μετέφερε τα ναρκωτικά στον Βόλο από περιοχή της Βορείου Ελλάδος. Ο δράστης είχε επιμελώς κρυμμένα τα ναρκωτικά σε ειδική κρύπτη στον αεραγωγό του αυτοκινήτου… Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια και των υπόλοιπων φερόμενων ως μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Ο 65χρονος λειτουργούσε για λογαριασμό της πενταμελούς εγκληματικής οργάνωσης, με αρχηγό τον 56χρονο. Αρχηγός της δεύτερης, που φέρεται να είχε 43 μέλη, ήταν ο 68χρονος Βολιώτης. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε όλα τα σπίτια των δραστών και στους εξονυχιστικούς ελέγχους εντόπισαν τις «καβάτζες» με τις παράνομες ουσίες. Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών και της παράβασης του Τελωνειακού Κώδικα.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, είχαν εφοδιαστεί με πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που αντιστοιχούσαν σε στοιχεία άλλων ατόμων, κυρίως αλλοδαπών, τις οποίες κατά καιρούς αντικαθιστούσαν, ενώ παράλληλα λάμβαναν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας από την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί είχαν κατασχέσει στη διάρκεια των ερευνών τους συνολικά 729,26 γραμμάρια ηρωίνης, 71,37 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 11,85 γραμμάρια βουπρενορφίνης, 38 γραμμάρια νοθευτικής σκόνης, άγνωστης χημικής σύνθεσης, μικρή ποσότητα ναρκωτικών δισκίων, μικρή ποσότητα σπόρων κάνναβης, επτά ηλεκτρονικές ζυγαριές, ποσότητα αφορολόγητου καπνού, βάρους 434 γραμμαρίων, πέντε οχήματα, 11 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 23.480 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το