Τοπικά

Ερευνητικό πρόγραμμα σε Βολιώτες με άνοια

Οι διαπροσωπικές επαφές της κ. Μαρίας Σακκοπούλου, υπεύθυνης νευρολόγου της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer Βόλου, με στελέχη του καναδικού πανεπιστημίου της Alberta, έδωσε την ευκαιρία στη Βολιώτισσα ιατρό από τον περασμένο Δεκέμβριο να αναπτύξει ένα πρωτοπόρο ερευνητικό πρόγραμμα σε ασθενείς που παρακολουθεί στη δομή.
Η έρευνα απευθύνεται σε άτομα με αρχικό ή μέτριο στάδιο άνοιας και γίνεται χρήση συγκεκριμένων παιχνιδιών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (tablet). Για την κ. Σακκοπούλου, η οποία έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με διαταραχές μνήμης και συμπτώματα άνοιας, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής που έχει εκπονήσει, η προσέγγιση που επιχειρείται στην εν λόγω έρευνα, αλλά και η ανάλυση των πρώτων αποτελεσμάτων, παρά το μικρό δείγμα των ασθενών που λαμβάνουν μέρος, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Με δεδομένο ότι η νευροεκφυλιστική νόσος Alzheimer (Αλτσχάιμερ) αποτελεί τη συχνότερη αιτία της άνοιας, συμβάλλοντας στα 2/3 των περιστατικών περίπου και είναι μία σταδιακά επιδεινούμενη ασθένεια που καταστρέφει τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στο ερευνητικό πεδίο είναι καλοδεχούμενη από το ιατρικό προσωπικό.

Η ερευνητική διαδικασία στηρίζεται σε διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία δημιούργησαν Καναδοί επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Alberta, σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας, όπως ψυχολόγοι και νευρολόγοι, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η μετάφραση του υλικού στην ελληνική γλώσσα και η προσαρμογή των παιχνιδιών στα δεδομένα της χώρας μας, επιστέγασμα της επίτευξης συμφωνίας για συνεργασία της κ. Σακκοπούλου με το καναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, είχε θετικό αντίκτυπο και στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer Βόλου. Η δομή πρωτοπορεί σε πανελλήνιο επίπεδο και ανοϊκοί ασθενείς από τη Μαγνησία, έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μία έρευνα, η οποία διεξάγεται πολύ περισσότερο καιρό στον Καναδά, τόσο σε περιπτώσεις με διαφορετικά στάδια της νόσου, όσο και ηλικιωμένωνους δίχως προβλήματα μνήμης.

Εφόσον υπήρξαν γόνιμες συνθήκες, η κ. Σακκοπούλου αποφάσισε να δοκιμάσει στη Μονάδα Alzheimer Βόλου, με την οποία συνεργάζεται την τελευταία οκταετία: «Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα υλοποιείται σε όλο τον Καναδά. Το ακολουθούν πολλά πανεπιστήμια, όχι μόνο στην Alberta και ζητούν συνεργασίες από διάφορα μέρη του κόσμου, σε μονάδες που έχουν ασθενείς με άνοια. Εφόσον κι εγώ εργάζομαι σε έναν τέτοιο χώρο, έγινε η πρόταση και συνεργαζόμαστε. Οι μετρήσεις ξεκίνησαν λίγο πριν τα περσινά Χριστούγεννα και συμβαδίζουν με τα αποτελέσματα του εξωτερικού. Κοντεύουμε να συμπληρώσουμε έναν χρόνο έρευνας τώρα πια», σημείωσε η ιατρός.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, που κατατάσσεται στη μη φαρμακευτική παρέμβαση κατά της άνοιας, αξιολογήθηκαν θετικά. Οι ασθενείς μέσα από το παιχνίδι αντλούν ευχαρίστηση και δηλώνουν ικανοποιημένοι, ενώ παράλληλα εξασκούν το μυαλό τους, μειώνοντας παράλληλα τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. «Πλέον σκέφτομαι να το επεκτείνω και σε άλλους ασθενείς της Μονάδας», τόνισε η κ. Σακκοπούλου και κατέληξε λέγοντας: «Όσοι μπήκαν στα παιχνίδια, ουσιαστικά τι έκαναν; Μετράω τη μνήμη και τον λόγο τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι. Από τις μετρήσεις παρατηρήθηκε βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης και της συγκέντρωσής τους. Οπότε, τώρα θα δοκιμαστεί σε περισσότερους ωφελούμενους ασθενείς της Εταιρείας Alzheimer Βόλου. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, να είναι σε αρχικό ή μέτριο στάδιο άνοιας. Αυτό είναι το βασικότερο κριτήριο, γιατί εάν κάποιος έχει προχωρημένη άνοια δεν μπορεί να κάνει το παιχνίδι. Προγενέστερη γνώση Η/Υ δεν χρειάζεται, αφού ο ασθενής χειρίζεται ένα tablet. Είναι τόσο απλό, που το μαθαίνουν εκείνη τη στιγμή. Οι σωματικές απαιτήσεις περιορίζονται στη δυνατότητα να αγγίζει την οθόνη του tablet. Να μην υπάρχει, δηλαδή, έντονο κινητικό πρόβλημα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το