Ελλάδα

Έρευνα του ευρωβαρόμετρου: Μια χαμένη γενιά στην αγορά εργασίας αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός

Καμπανάκι για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους ως συνέπεια της πανδημίας και της έλλειψης κονδυλίων χτυπά το ετήσιο περιφερειακό και τοπικό ευρωβαρόμετρο της ΕΕ. Παράλληλα, η ίδια έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες αναδεικνύει και τον κίνδυνο ο κωρονοιός να αφήσει πίσω του μία χαμένη γενιά σε ο,τι αφορά την αγορά εργασίας.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας των περιφερειών και των πόλεων. Οπως έδειξε, η ανεργία που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας είναι πολύ υψηλότερη στους νέους, αλλά και τους έχοντες λιγότερες δεξιότητες. Η ανεργία στους νέους είναι ούτως ή άλλως υψηλότερη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον γενικό πληθυσμό, ωστόσο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο φτάνει το 7,1%. Στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, εντοπίζονται οι περιφέρειες όπου η ανεργία εκτοξεύθηκε λόγω της πανδημίας και ξεπέρασε και το 14%. Αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι σταμάτησαν ή περιορίστηκαν σημαντικά δραστηριότητες εποχικού χαρακτήρα.

Όπως επισήμανε παρουσιάζοντας την έρευνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η φτώχεια λόγω της πανδημίας γίνεται πραγματικότητα και την ίδια ώρα οι δομές που βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες, αυτές της αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν αντιμέτωπες με αυξημένες δαπάνες για να καλύψουν τις ανάγκες που προκάλεσε η Covid19 ταυτόχρονα με μειωμένες χρηματοδοτήσεις, αλλά και μειωμένα έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δήμοι της Δανίας έχασαν μόνο από τη στάθμευση έσοδα 350 εκατ. Ευρώ. Αυτό το χάσμα έφτασε για την αυτοδιοίκηση τα 180 δισ. Ευρώ το 2020, και αυτά τα χρήματα λείπουν ήδη από ο κοινωνικό κράτος. Ως αποτέλεσμα δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, ο κ.Τζιτζικώστας ανέφερε ότι δήμοι στην Πορτογαλία δεν μπορούν να παρέχουν γεύματα στους φοιτητές, ενώ δήμοι της Τσεχίας δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τρόφιμα και φάρμακα σε ηλικιωμένους στο πλαίσιο ανάλογων προγραμμάτων.

Η ευρωπαϊκή εβδομάδα πόλεων στην οποία μετέχουν πάνω από 10.000 εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών αρχών (είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά) επικεντρώνει στα ζητήματα της συνοχής (οικονομικής και κοινωνικής), στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σύγκλιση και την πράσινη ανάπτυξη.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το