Τοπικά

Έρευνα της Εισαγγελίας Βόλου για «παραμεσιτεία» – Παριστάνουν τους μεσίτες, αλλά δεν αποδίδουν φόρους…

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για φαινόμενο παραμεσιτείας.
Στην παραγγελία του εισαγγελέα επισυνάπτεται η καταγγελία του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ν. Αττικής, σύμφωνα με την οποία, ο κλάδος των νόμιμων μεσιτών θίγεται από άτομα, που παριστάνουν τους μεσίτες (παραμεσιτεία). Επίσης, στην καταγγελία αναφέρεται ότι τα πρόσωπα αυτά, δεν αποδίδουν τους νόμιμους φόρους από τα έσοδά τους στο κράτος, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται η πολιτεία από τη φοροδιαφυγή.

Η Εισαγγελία ανέθεσε την προανακριτική διαδικασία στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, η οποία θα εξετάσει, αν υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα παραμεσιτείας εντός των ορίων του Νομού Μαγνησίας το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, σε περίπτωση που έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για ανάλογα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, τότε οι δικογραφίες θα προσκομιστούν. Σε περίπτωση που δεν έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα ανάλογα περιστατικά στη Μαγνησία και δεν έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου θα διενεργήσει έρευνα σε οποιονδήποτε χώρο ενδέχεται να συχνάζουν τέτοια άτομα, προκειμένου να εντοπιστούν, αν υπάρχουν πολίτες, που παριστάνουν τους μεσίτες, αποκομίζοντας κέρδη και μη αποδίδοντας φόρους. Το φαινόμενο της παραμεσιτίας προκαλεί ζημιές τόσο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και στους μεσίτες, αλλά και στην αγορά γενικότερα. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές, που παραπλανούνται και νοικιάζουν έναν χώρο ή σπίτι, που τελικά ενδέχεται να μην είναι αυτό που αναζητούσαν και μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Πανελλαδικό «φαινόμενο»

Μπορεί η προκαταρκτική να ξεκίνησε με αφορμή και την καταγγελία του Συλλόγου Μεσιτών στην Αττική, η παραμεσιτεία ωστόσο «ανθίζει» σε όλη την Ελλάδα. «Το φαινόμενο που συμβαίνει στην Αθήνα, συμβαίνει και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ως γραμματέας του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Βόλου και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας έρχομαι σε επαφή με τους συναδέλφους και ακούμε αυτά τα παράπονα και στα συνέδρια που πραγματοποιούμε, στις συναντήσεις και στις γενικές συνελεύσεις», δήλωσε η κ. Σοφία Χαλκιά. Τα άτομα αυτά, που δρουν ως μεσίτες, δεν έχουν άδεια από το Επιμελητήριο και από την εφορία, για να δουλεύουν νόμιμα. «Δεν έχουν ανοιχτό κωδικό στην εφορία ή γραφείο. Δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις», επισήμανε η κ. Χαλκιά. Σύμφωνα με την ίδια, πολλές φορές οι πολίτες αυτοί είναι πρόσωπα οικεία των ιδιοκτητών. «Παρουσιάζουν ότι έχουν δικό τους γνωστό και πως αυτοί μπορούν να τακτοποιήσουν την κατάσταση. Μέσα από όλο αυτό δημιουργείται ένα συνονθύλευμα κινήσεων και αποτελεσμάτων».

Βέβαια η αναζήτηση αγοραστή ή ενοικιαστή δεν γίνεται χωρίς οικονομικό όφελος για τους «παραμεσίτες», αφού κερδίζουν ότι έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη ή τον μισθωτή.
«Τα χρήματα αυτά δεν φαίνονται πουθενά, δεν διατηρούν γραφείο και δεν αποδίδουν χρήματα κάπου. Εμείς λειτουργούμε με τη νομοθεσία, είμαστε σύννομοι και έχουμε όλες τις προϋποθέσεις, έχουμε εκπαιδευτεί, έχουμε έδρα και προσωπικό που απασχολούμε», πρόσθεσε η κ. Χαλκιά, επισημαίνοντας πως οι νόμιμοι μεσίτες είναι πιστοποιημένοι. «Δίνουμε θέσεις εργασίας και λογοδοτούμε στους πελάτες μας», σημείωσε. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο η «παραμεσιτεία» δεν αφήνει ικανοποιημένο τον αγοραστή ή ενοικιαστή, καθώς δεν λείπουν τα παράπονα, καθώς ο χώρος που απέκτησαν, δεν είναι αυτό που περίμεναν. Ωστόσο οι online πλατφόρμες, όπως η booking ή η Airbnb, δεν αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την παραμεσιτεία. «Περισσότερο αυτές τις πλατφόρμες τις χειρίζονται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και τα γραφεία που διαχειρίζονται τα ακίνητα της Airbnb».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το