Τοπικά

Έρευνα Πνευμονολογικής Κλινικής του Π.Θ.  – Καταγραφή παραγόντων για την αποδοχή ή απόρριψη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού

Έρευνα για τους παράγοντες που επηρέασαν την απόφαση για τον εμβολιασμό πραγματοποίησε η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σκοπός της έρευνας ήταν η ανάλυση των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στην τελική απόφαση του κόσμου ως προς την αποδοχή ή την απόρριψη του εμβολιασμού κατά της Covid-19. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω κοινοποιήσεων διαδικτυακού ερωτηματολογίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την υποστήριξη του καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωσταντίνου Γουργουλιάνη.

Πώς προέκυψε αυτή η έρευνα
«Σήμερα, ο κάθε άνθρωπος καλείται να αποφασίσει αν συναινεί ή όχι στον εμβολιασμό του, βομβαρδιζόμενος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το διαδίκτυο, τον οικογενειακό και τον επαγγελματικό του κύκλο, και εν τέλει τον τρόπο ζωής του, σε μια κοινωνία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με την πανδημία της Covid-19, αλλά και με μια πρωτοφανή πανδημία παραπληροφόρησης. Ακούω γύρω μου ανθρώπους να εμβολιάζονται θεωρώντας πως έτσι δεν θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό, και νιώθω πως το μορφωτικό επίπεδο μερικών έχει πέσει στα επίπεδα του γυμνασίου! Ακούω άλλους να λένε πως δεν εμβολιάζονται με mRNA επειδή δεν είναι κλασικό εμβόλιο εξασθενημένου μικροοργανισμού, και σκέφτομαι, αλήθεια φαντάστηκε ποτέ κανείς τι μπορεί να συμβεί αν ο μικροοργανισμός του κλασικού εμβολίου δεν αποδειχτεί και τόσο εξασθενημένος τελικά για τον οργανισμό τους;! Ακούω κι άλλους που λένε ότι εφ’ όσον το εμβόλιο αυτό δεν προσφέρει αντισώματα εφ’ όρου ζωής όπως τα παιδικά εμβόλια, άρα δεν είναι αποτελεσματικό. Αλήθεια, μέτρησε πότε κανείς τους πόσα αντισώματα έχει, τώρα, μετά από τόσα χρόνια στα παιδικά εμβόλια, που τα κάνουμε μια φορά υποτίθεται και ξεμπερδεύουμε; Θεωρώ πως είμαστε πολύ τυχεροί που φτάσαμε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την πολύτιμη τεχνολογία του mRNA και στον χώρο της εμβολιολογίας, έναν χώρο πολλά υποσχόμενο κυρίως για την προληπτική ιατρική», σημειώνει η βιοχημικός – βιοτεχνολόγος και υπεύθυνη της έρευνας κ. Δήμητρα Μουλιού.

Τα αποτελέσματα
Αναλύθηκαν 5369 έγκυρα ερωτηματολόγια. Το 71% ήταν γυναίκες και οι 7 στους 10 ήταν Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Περίπου οι 6 στους 10 ανήκαν σε ηλικίες 25-40 ετών και ο ένας στους 4 άνηκε σε ηλικίες μεταξύ 41-56 ετών. Περίπου ο ένας στους 3 δήλωσε πως εργάζεται σε ιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ το ίδιο ποσοστό ανέφερε πως δεν πιστεύει σε κάποια θρησκεία. Οι 7 στους 10 ανέφεραν πως έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της Covid-19, κυρίως οι γυναίκες και άτομα της νέας γενιάς. Περίπου οι 2 στους 3 εμβολιασμένους δήλωσαν πως έλαβαν το εμβόλιο για να μην νοσήσουν/μεταδώσουν τον κορωνοϊό, ενώ οι μισοί ανεμβολίαστοι ανέφεραν πως δεν εμβολιάστηκαν γιατί φοβούνται.
Περίπου οι 6 στους 10 ανέφεραν πως ενημερώνονται από διεθνή ιατρικά περιοδικά και επιστημονικές σελίδες για την Covid-19, και ένα ίδιο ποσοστό θεωρεί πως θα κινδύνευε από μια σοβαρή Covid-19, κυρίως οι εμβολιασμένοι. Το 36% ανέφερε πως επηρεάστηκε στην τελική του απόφαση για τον εμβολιασμό από την οικογένειά του, το 21% από φίλους και το 30% από τους γιατρούς-ειδικούς της τηλεόρασης. Οι μισοί ανέφεραν πως επηρεάστηκαν από την προσωπική τους ενημέρωση από το διαδίκτυο, και το 42% δήλωσε επιρροή από τον χώρο εργασίας. Η τωρινή κατάσταση της υγείας επηρέασε περίπου τον έναν στους 4 ως προς την απόφασή του για το εμβόλιο κατά της Covid-19. Το 32% ανέφερε πως επηρεάστηκε από την πολιτική σκηνή της χώρας, ιδίως οι ανεμβολίαστοι, και το 42% από τα ΜΜΕ. Η κοινωνική ζωή επηρέασε τους μισούς περίπου συμμετέχοντες στην απόφασή τους για τον εμβολιασμό, κυρίως τους εμβολιασμένους.
Τέλος, αναφορικά με τη στάση των συμμετεχόντων γενικά στα εμβόλια, περίπου το 99% δήλωσαν πως έχουν κάνει τα απαραίτητα παιδικά εμβόλια, και οι 9 στους 10 θεώρησαν πως τα εμβόλια είναι μέτρο προφύλαξής τους αλλά και της κοινωνίας απέναντι σε παθογόνα. Το 86% των συμμετεχόντων ανέφερε πως αν είχαμε περισσότερα, ασφαλή και εξελιγμένα εμβόλια θα ήταν η κοινωνία περισσότερο θωρακισμένη απέναντι σε παθογόνα.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους αφιέρωσαν λίγο χρόνο και συμμετείχαν στην έρευνά μας!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το