Lifestyle, Θ Plus

Έρευνα για τον κορονοϊό ανατρέπει τα δεδομένα: Πώς μπορεί να μείνει ενεργός για μέρες πάνω σε τρόφιμα και συσκευασίες των σούπερ μάρκετ

Μία νέα έρευνα σχετικά με τη μετάδοση του κορονοϊού έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να προκαλέσει ανησυχία. Όπως επιβεβαίωσαν Βρετανοί ειδικοί, ο ιός της covid μπορεί να παραμείνει σε ορισμένα έτοιμα προς κατανάλωση είδη του σούπερ μάρκετ για ημέρες.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές για λογαριασμό του Οργανισμού Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA), επαλείφοντας σκόπιμα τον ιό σε συσκευασίες και τρόφιμα, όπως φρούτα, γλυκά και εμφιαλωμένα ποτά.

Επέλεξαν αντικείμενα που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βάλουν στο στόμα τους χωρίς να τα μαγειρέψουν ή να τα πλύνουν. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές παραμένει πολύ χαμηλός, λένε οι ίδιοι.

Η έκθεσή τους αναφέρει ότι πρέπει να σημειωθεί ότι «τα τρόφιμα και οι συσκευασίες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο αυτής της μελέτης εμβολιάστηκαν τεχνητά με Sars-Cov-2 και επομένως δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μόλυνσης που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα στο λιανικό εμπόριο, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο για να μειωθούν σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα».

Τα ευρήματα
Για τα περισσότερα τρόφιμα που εξετάστηκαν υπήρξε «σημαντική πτώση» των επιπέδων του ιού κατά τις πρώτες 24 ώρες.

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίχνη επιβίωναν για περίπου μία εβδομάδα, διαπίστωσε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

«Για έναν εξαιρετικά μολυσματικό παράγοντα όπως ο Sars-Cov-2, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια με το πρόσωπο, τα ευρήματα αυτά είναι άκρως αξιοσημείωτα», λένε.

 

«Το κοινό μπορεί να ενδιαφερθεί για το εύρημα ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μολυσματική κατάσταση, σε τρόφιμα και επιφάνειες συσκευασίας τροφίμων, για αρκετές ημέρες υπό ορισμένες κοινές συνθήκες», σημείωσαν.

Πάντως οι επιστήμονες προσθέτουν ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τους αγοραστές να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις όταν χειρίζονται τρόφιμα – εκτός από το πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωσή τους και το ξέπλυμα των φρέσκων προϊόντων για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση τυχόν μόλυνσης στην επιφάνεια.

Διάλεξαν τρόφιμα που συχνά πωλούνται χύμα στους πάγκους των σουπερ μάρκετ, των ντελικατέσεν ή των αρτοποιείων, όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές, τραγανό ψωμί και κρουασάν.

Η ποσότητα του ιού που εφάρμοσαν καθορίστηκε έτσι ώστε να προσομοιάζει το πόσος ιός θα μπορούσε να προσγειωθεί στα τρόφιμα αν κάποιος που είχε μολυνθεί έβηχε ή φτερνιζόταν κοντά τους, για παράδειγμα, επειδή η Covid μεταδίδεται με σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος.

Η αναπνοή μολυσμένων σταγονιδίων, αντί για την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες, εξακολουθεί να είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κολλάνε το Covid.

Ο Anthony Wilson, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης μικροβιολογικών κινδύνων στην FSA, δήλωσε: «Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν γνωρίζαμε πολλά για το πώς ο ιός θα επιβίωνε σε διάφορες επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων, οπότε η εκτίμηση κινδύνου βασίστηκε σε μια υπόθεση χειρότερης περίπτωσης. Η έρευνα αυτή μας δίνει πρόσθετη εικόνα για τη σταθερότητα του κορονοϊού στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις που κάναμε στα αρχικά στάδια της πανδημίας ήταν κατάλληλες και ότι η πιθανότητα να κολλήσει κανείς το Covid μέσω των τροφίμων είναι πολύ χαμηλή».

Δοκιμές σε τρόφιμα

Η ομάδα εξέτασε ένα εύρος θερμοκρασιών και επιπέδων υγρασίας για να μιμηθεί τις τυπικές συνθήκες αποθήκευσης, μετρώντας τον ρυθμό αδρανοποίησης του ιού, και διαπίστωσε ότι ο ιός φαίνεται να διαρκεί περισσότερο σε προϊόντα με ανώμαλη επιφάνεια – μπρόκολο και σμέουρα – από ό,τι σε προϊόντα με λεία επιδερμίδα, όπως τα μήλα (αν και σε ορισμένες διατηρημένες με απλή ψύξη φρέσκες πιπεριές ο ιός ήταν ανιχνεύσιμος μια εβδομάδα αργότερα).

Τα μήλα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες στη φλούδα τους που μπορεί να αρχίσουν να διασπούν τον ιό Covid μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες, λένε οι επιστήμονες.

Τα αρτοσκευάσματα όπως το pain au chocolat φάνηκε να έχουν ελάχιστο ιό μετά από λίγες ώρες – ίσως επειδή επικαλύπτονται με ένα λεπτό στρώμα αυγό κατά το ψήσιμο, λένε οι επιστήμονες της FSA. Τα αυγά περιέχουν αραχιδονικό οξύ το οποίο μπορεί να έχει αντιιική δράση.

Τα τυριά και τα αλλαντικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, φαίνεται ότι επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει για μέρες – ενδεχομένως και για μια εβδομάδα.

Η Covid μπορεί να επιβιώσει έως και μία εβδομάδα σε πλαστικές επιφάνειες. Για τα χαρτοκιβώτια, μπορεί να είναι αρκετές ημέρες. Για τα κουτιά αλουμινίου, είναι πιθανώς μόνο ώρες, λένε οι ερευνητές.

Πηγή: ΒΒC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το