Ελλάδα

Έρευνα των ΕΛΤΑ για το πακέτο-βόμβα που εστάλη στον Σόιμπλε

Στη διαβεβαίωση ότι ο εξοπλισμός που διαθέτουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για την ανίχνευση και τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών είναι τελευταίας γενιάς και ο πλέον σύγχρονος που υπάρχει στην Ελλάδα, προχώρησε η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την αποστολή του πακέτου-βόμβα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Τα ΕΛΤΑ σημειώνουν ότι πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα που αποτελείται από ακτινοσκοπική συσκευή X-RAY ελέγχου αεροπορικού φορτίου, και συσκευή ανίχνευσης ιχνών εκρηκτικών (Explosives Trays Detector), το οποίο είναι εγκεκριμένο από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, για πιστοποίηση τεχνολογικού εξοπλισμού ελέγχου στην αεροπορική ασφάλεια.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο προαναφερόμενος εξοπλισμός ελέγχου είναι γερμανικής κατασκευής, ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 από τα ΕΛΤΑ, είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος’», ενώ ο χειρισμός του γίνεται από εξειδικευμένη εταιρία, η οποία διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. «Οι έλεγχοι διενεργούνται από την εν λόγω εταιρία, από πιστοποιημένο προσωπικό της, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου και παραδίδονται οι ταχυδρομικές αποστολές πριν τη φόρτωσή τους στα αεροσκάφη», επισημαίνεται.
Μετά το περιστατικό με το πακέτο-βόμβα, τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν να διενεργήσουν εξονυχιστική έρευνα «για να διαπιστωθούν οι ενδεχόμενες αβλεψίες από πλευράς της εταιρίας η οποία έχει αναλάβει, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, τον έλεγχο για τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι συνεργάζονται με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ασφαλείας για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και η διαδικασία είναι σε προανακριτικό στάδιο.
«Σε κάθε περίπτωση τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρία. Τονίζουμε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση καθώς και τους κανονισμούς ασφαλείας διακίνησης ταχυδρομικών αεροπορικών αντικειμένων. Οφείλουμε ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι, παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί σε πολλά ταχυδρομεία στον κόσμο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καλάθια

Πέρασε το «Καλάθι της Σαρακοστής» και πλησιάζοντας προς το Πάσχα, το υπουργείο εξετάζει κι ετοιμάζει…

29 Μαρτίου 2024

Δημόσια Πρόσκληση για τον 7ο κύκλο του Προγράμματος «Σημεία Στήριξης» της Κοινωνίας των Πολιτών

Δέκα κοινωφελή ιδρύματα της Ελλάδας ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υποστήριξη της Κοινωνίας των…

29 Μαρτίου 2024

Υπερβάσεις

Η αφρικανική σκόνη έκανε και την εμφάνισή της και στον Βόλο το τελευταίο 24ωρο με…

29 Μαρτίου 2024

Σε Αγριά και Κάτω Λεχώνια ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ για τα έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης

Στην Αγριά και στα Κάτω Λεχώνια βρέθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αργύρης Κοπάνας με την…

29 Μαρτίου 2024

Εβδομάδα ευαισθητοποίησης και πρόληψης δημόσιας υγείας – Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΟΔΥ Β. Ελλάδος

  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Περιφερειακό ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος…

29 Μαρτίου 2024

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για είσοδο στο 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου για το σχολικό έτος 2024-2025

Aνακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για είσοδο και στις 3 τάξεις του 2ου…

29 Μαρτίου 2024