Ελλάδα

Έρευνα για τις συμβάσεις σίτισης των κέντρων κράτησης

kratoumenoi

Έρευνα σε όλες τις συμβάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο της σίτισης των παράτυπων μεταναστών στα κέντρα κράτησης και των ταξιδιωτικών γραφείων και εταιρειών ναύλωσης πτήσεων, που είχαν αναλάβει την επαναπροώθηση αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους, έχει ζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Πανούσης.

Αιτία αυτή της κίνησης οι πληροφορίες που θέλουν τους ιδιοκτήτες εταιρειών που έχουν αναλάβει αυτά τα έργα να είναι φίλοι ή «κουμπάροι» ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ..

«Η δική μου αίσθηση είναι πως γίνεται ένα μεγάλο πάρτι, με μεγάλα χρηματικά ποσά. Άλλο όμως η αίσθηση και άλλο η απόδειξη. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι θα ελεγχθούν όλα και πως το πάρτι θα τελειώσει. Θα δούμε ποιοί υπέγραψαν, αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και τι προέβλεπαν οι συμβάσεις» δήλωσε ο κ. Πανούσης στο bloko.gr, που ανέδειξε το σοβαρό θέμα.

Είναι ερευνητέο γιατί η σίτιση των μεταναστών στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας, ανατέθηκε σε τρεις εταιρείες κέτερινγκ, όχι σε μία με την οικονομικότερη προσφορά, ή ακόμη γιατί δεν ανατέθηκε στη λέσχη αξιωματικών της ΓΑΔΑ η σίτιση με οικονομικότερους όρους και συνθήκες, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πρέπει να επισημανθεί ότι από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2014 δεν έχουν πληρωθεί οι τρεις εταιρείες κέτερινγκ, που έχουν αναλάβει τη σίτιση των μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, με αποτέλεσμα οι μερίδες φαγητού να είναι ελλιπείς. Το πρόβλημα πληρωμής τους συνεχίζει να υφίσταται και τους πρώτους μήνες του 2015 παρότι υπογράφηκε κοινή υπουργική απόφαση για την αποδέσμευση χρημάτων από ειδικό λογαριασμό, αποκάλυψε στον «Ε.Τ», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δ. Αναγνωστάκης. Η πληρωμή έχει κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμενόταν η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να δοθεί σύντομα λύση.

Όπως προκύπτει από σχετικό ΦΕΚ, (αριθμ.Φύλλου 118) με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2015 (λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές) τα… έξοδα για τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών σε ότι αφορά τη σίτιση για την περίοδο από 1/1/2015 έως και 30/06/2015 ορίστηκαν στα 5.775.000 ευρώ εκ των οποίων το ποσό που αναλογεί στην Αμυγδαλέζα να ανέρχεται στο 1.850.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για την καθαριότητα η δαπάνη ορίζεται στα 635.000 ευρώ, για τον ηλεκτρισμό στο 1.311.500 και για την ύδρευση στα 180.000 ευρώ.

Μεγάλα χρηματικά ποσά δαπανούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών και εθνικούς πόρους για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών. Το 2013 και 2014 προωθήθηκαν 26.186 και 27.789 αντίστοιχα. Και σε αυτό το κομμάτι εξελίσσεται έρευνα για τις συμβάσεις και τους διαγωνισμούς ανάθεσης των επιστροφών σε συγκεκριμένα ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για άλλου τύπου οικονομικό «πάρτι». Σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίζεται πως υπήρχαν διευκολύνσεις, το νόμιμο των οποίων ερευνάται, για τις καθυστερήσεις αναχώρησης παράνομων μεταναστών προκειμένου να συμπληρώνεται ικανοποιητικός αριθμός ατόμων έτσι ώστε να γεμίζουν όλες οι θέσεις των ναυλωμένων πτήσεων τσάρτερ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης φαίνεται να έχει γνώση του θέματος, έχει γίνει και ο ίδιος ακροατής της «βοής» για τα τροφεία του Έβρου, τα κέτερινγκ της Αμυγδαλέζα και τα τσάρτερ του Ελευθέριος Βενιζέλος. Η νέα πολιτική ηγεσία έχει ήδη ζητήσει όλες τις συμβάσεις που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών στα κέντρα κράτησης, τον καθαρισμό τους και την επαναπροώθησή στον τόπο καταγωγής τους.

πηγή www.thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το