Τοπικά

Έρευνα για την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση στον Βόλο από το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας “Θ”

Σ17 Φ2 (4)

Ερευνητικό πρόγραμμα για την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση υλοποιείται στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, το οποίο συμμετέχει σε ευρωπαϊκή σύμπραξη σχολείων από Ρουμανία, Πολωνία, Γερμανία και Ισπανία, ενώ συμμετέχουν και επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα είναι διετές.

Πριν μερικές εβδομάδες έγινε η πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος στη Ρουμανία. Από πλευράς του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας έδωσαν το «παρών» ο διευθυντής κ. Βάιος Λιαπόπουλος και οι καθηγητές κ.κ. Μαρία Κολυμένου και Γιώργος Ραχούτης.

Ο κ. Λιαπόπουλος τόνισε πως «στόχος του προγράμματος είναι να καταγράψουμε το βαθμό της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης από το σταθμό παραγωγής μέχρι και τον καταναλωτή, ανάλογα με το στάδιο μεταφοράς. Εκεί περιλαμβάνονται τα ηλεκτροφόρα καλώδια, οι υποσταθμοί της ΔΕΗ, οι τυχόν συσκευές που υπάρχουν στο σπίτι και μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτρομαγνητική ρύπανση. Στο πρόγραμμα θα κωδικοποιήσουμε τις κατά τόπους νομοθεσίες για την προστασία και τα όρια από τη συγκεκριμένη ρύπανση. Από το σχολείο μας ασχολούνται μαθητές από την ειδικότητα των μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων».

Η κ. Κολυμένου τόνισε πως όταν μιλάμε για ηλεκτρομαγνητική ρύπανση αναφερόμαστε πάντα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Και πρόκειται για ένα καινούριο τομέα έρευνας σε διεθνές επίπεδο.

Στο μεταξύ, για δεύτερη χρονιά υλοποιείται στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας το πρόγραμμα με τριετή διάρκεια που λέγεται «παλιά κτίρια, νέες τεχνολογίες». Αφορά στη μελέτη παλιών κτιρίων και για το πώς μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά, ώστε να είναι πιο αποδοτικά και οικονομικά. Μάλιστα υπάρχει ήδη μια ομάδα παιδιών, που δουλεύει και από το τμήμα δομικών έργων και τους μηχανολόγους και ως περίπτωση μελέτης επιλέχθηκε ένα παλιό προσφυγικό σπίτι από την οδό Παρασκευοπούλου, ενώ οι μαθητές καταθέτουν προτάσεις για το πώς μπορεί να οργανωθεί με μονώσεις, θέρμανση, σκεπή, φωτοβολταϊκά και κύριο σκοπό την όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Οι προτάσεις των μαθητών θα παρουσιαστούν σε συνάντηση που θα γίνει στο σχολείο στις αρχές Απριλίου και θα δώσουν το «παρών» μαθητές και από τις υπόλοιπες χώρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το