Οικονομία

Έρχονται φορολογικές αλλαγές και στα εισοδήματα του 2015

eforia708_9

Μερικές ακόμα δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους φαίνεται ότι επιφυλάσσει το 2015, καθώς λίγες ημέρες πριν φύγει η χρονιά το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει αλλαγές στη φορολογία των φετινών εισοδημάτων, που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τ. Αλεξιάδη, που μάλλον πέρασαν στα «ψιλά», πρόκειται για «λίγες αλλαγές στα εισοδήματα του 2015», που θα ανακοινωθούν μαζί ή λίγο μετά από τις αποφάσεις για το Περιουσιολόγιο, δηλαδή εντός του Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να μην αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από το Φεβρουάριο.

Το ζητούμενο είναι τι αλλαγές είναι αυτές, δηλαδή με απλά λόγια αν πρόκειται να έχουμε νέες ανατροπές και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015, όπως έγινε για παράδειγμα με την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και αγρότες.

Από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι δεν πρόκειται για αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, δηλαδή για αλλαγές σε κλιμάκια και συντελεστές.

Ωστόσο, παραδέχονται ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Θα πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι αλλαγές αυτές δεν αποτελούν αντικείμενο εσωτερικής διαβούλευσης, δηλαδή επεξεργασίας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αλλά θέμα των επαφών που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το… καλύτερο σενάριο είναι να περιοριστούν αυτές οι αλλαγές στις διαδικασίες και στους υπόχρεους υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο ακόμα και σε αυτές τις φαινομενικά τεχνικές αποφάσεις μπορεί να κρύβονται επιβαρύνσεις που απορρέουν από το πώς μετράνε ή δεν μετράνε τα τεκμήρια διαβίωσης, σε συνδυασμό με περιστασιακά ή μικρά εισοδήματα π.χ. από τόκους καταθέσεων.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το