Τοπικά

Έρχονται πρόστιμα – «φωτιά» για αγρότες χωρίς βιβλία – Μέχρι 3.000 ευρώ θα επιβάλει η Επιθεώρηση Εργασίας

«Τσουχτερά» θα είναι τα νέα πρόστιμα για εργασιακές παραβάσεις, που θα επιβάλλει σε αγρότες η Επιθεώρηση Εργασίας, σε περιπτώσεις παρατυπιών. Σύμφωνα με το «κοστολόγιο» από 500 έως 3.000 ευρώ θα ανέρχονται τα πρόστιμα, σε περίπτωση που κάποιος αγρότης δεν τηρεί καθόλου ή τηρεί πλημμελώς το βιβλίο προσωπικού για αγροτικές εργασίες. Ήδη καταγράφονται αντιδράσεις, καθώς εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενες «τιμωρίες» και μεμονωμένων αγροτών.

Ειδικά για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις τους, έχει προβλεφθεί ένα πρόστιμο ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων, που κυμαίνεται από 500 έως 3.000 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται σε όσους παραγωγούς απασχολούν εργαζόμενους ή εργάτες στις εκμεταλλεύσεις τους και δεν τηρούν όπως πρέπει το βιβλίο προσωπικού, στο οποίο αναγράφονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται, οι ώρες κ.λπ. Ωστόσο αγρότες αλλά και φοροτεχνικοί κάνουν λόγο για γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες το μόνο που αφήνουν, είναι ταλαιπωρία για τους αγρότες. Για παράδειγμα αναφέρουν, μερικοί εξ αυτών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αν πρέπει όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να τηρούν βιβλίο προσωπικού για τους εργαζόμενους ή εργάτες που απασχολούν στις εκμεταλλεύσεις τους, καθώς υπάρχουν εργάτες, που νομίζουν, ότι αυτό ισχύει και για το εργόσημο. Βιβλίο προσωπικού, πρέπει να έχουν οι αγρότες – εργοδότες, που απασχολούν:
-Αλιεργάτες με σχέση ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των αλιεργατών πολιτών τρίτων χωρών του ν. 4251/2014 (Α’ 80), που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).
-Μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι, σύμφωνα με το ν. 4251/2014, προσκαλούνται από εργοδότες με σκοπό την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες και ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016. Επισημαίνεται ότι όσοι αγρότες απασχολούν εργάτες με εργόσημο, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίου, αν και ορισμένοι λογιστές συμβουλεύουν, να το προμηθευθεί. Να αναφερθεί ότι με βάση το γράμμα του Νόμου, οι αγρότες που υποχρεούνται σε τήρηση του βιβλίου αυτού, πρέπει να το προμηθευθούν, να το θεωρήσουν στον ΕΦΚΑ και μετά κάθε μήνα να πηγαίνουν και πάλι στον ΕΦΚΑ, για να δίδουν αντίτυπα των σελίδων με τους εργαζόμενους. Φοροτεχνικοί αλλά και αγροτοσυνδικαλιστές επισημαίνουν ότι «τα πρόστιμα θεωρούνται μεγάλα και το νέο ποινολόγιο έχει στόχο τα παράνομα συνεργεία εργατών, όπου απασχολούνται αλλοδαποί, που δεν έχουν άδεια εργασίας στη χώρα μας. Αλλά μαζί με αυτά κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πέσει στην «τσιμπίδα» του ελέγχου και να τιμωρηθεί και ο μεμονωμένος αγρότης», προσθέτουν.

Πανελλήνιο συνέδριο για το βαμβάκι στη Λάρισα
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της βαμβακοκαλλιέργειας, διοργανώνουν το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι», στη Λάρισα (ξενοδοχείο Divani Palace Larissa) στις 21 Φεβρουαρίου και ώρα έναρξης 10.00, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Κώστα Σκρέκα. Οι ενότητες και οι ομιλίες του συνεδρίου προσανατολίζονται στους εξής άξονες: Την Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι, την ποιότητα του προϊόντος, τη γεωργία ακριβείας, τους εχθρούς και τις ασθένειες του βαμβακιού, καθώς και την αύξηση της παραγωγής μέσω λίπανσης και άρδευσης. Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, στελέχη του ΕΛΓΟ, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί, εκκοκκιστές θα συζητήσουν και θα προσεγγίσουν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια με κύριο σκοπό τη χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν και την πρόσδοση προστιθέμενης αξίας σε αυτό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το