Τοπικά

Έρχονται οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία της Μαγνησίας – Το 40% των πράξεων καθημερινά αφορά παροχές υγείας

Ο δρόμος για να λειτουργήσουν τα φαρμακεία ως φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας άνοιξε. Οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία είναι γεγονός και θα ακολουθήσει η πιστοποίηση των φαρμακοποιών. Επισήμως πλέον οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματσιόλης τόνισε ότι καθημερινά τα φαρμακεία στον Βόλο δέχονται 50 άτομα και το 40% των πράξεων αφορά παροχές υγείας. Δηλαδή εμβολιασμοί ή καταμέτρηση πιέσεων, που δεν είχαν αναγνωριστεί ως παροχές από τους φαρμακοποιούς. Ο κ. Ματσιόλης δήλωσε στη «Θ» πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά θετικό μέτρο.

Στο εξής, παρά τις αντιδράσεις και από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, θα επιτρέπεται στα φαρμακεία στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση.
«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το 95% των εμβολιασμών για γρίπη στα φαρμακεία γίνεται. Οι χώρες εκείνες, στις οποίες διεθνώς επιτρέπεται, αναγνωρίζεται και στηρίζεται θεσμικά από την πολιτεία ο αντιγριπικός εμβολιασμός από τα φαρμακεία, επιτυγχάνουν κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, άρα πολύ καλύτερη ανοσολογική κάλυψη του πληθυσμού, σε σύγκριση με εκείνες τις χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται η ενεργή συμβολή των φαρμακείων στον αντιγριπικό εποχιακό εμβολιασμό» τόνισε.

Σε ερώτηση εάν ανοίγει ο δρόμος και για θεσμοθέτηση πληρωμής αυτών των υπηρεσιών, ο κ. Ματσιόλης τόνισε πως καμία τέτοια συζήτηση δεν έγινε με το υπουργείο και δεν προβλέπεται τίποτα στην Υπουργική Απόφαση. Ο ίδιος επισήμανε πως στην Ελλάδα διενεργούνται ετησίως από 1 έως και 2 εκατομμύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί (περίπου 2,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί για το 2018-2019) και δεκάδες χιλιάδες αντιτετανικοί εμβολιασμοί.
Το ποσοστό των εμβολιασμών αυτών που διενεργούνται από τα φαρμακεία στην Ελλάδα ξεπερνά το 90% του συνόλου, εδώ και πολλά συνεχόμενα χρόνια μέχρι σήμερα.
«Οι φαρμακοποιοί στο πλαίσιο του διακριτού τους ρόλου στην υπόθεση της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνουν για την αξία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, παρέχουν οδηγίες και συμβουλές για την εμβολιαστική διαδικασία και διενεργούν τους εμβολιασμούς μετά τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς.

Η νομοθετική εξέλιξη λοιπόν αυτή, αποτελεί στην ουσία την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του φαρμακοποιού στην εποχιακή πρόληψη έναντι της γρίπης και στην πρόληψη έναντι του τετάνου, που συνοψίζεται στην ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου και ολόκληρου του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού», σημείωσε ο κ. Ματσιόλης.
Όπως προβλέπεται σε σχετική υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ, ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των φαρμακοποιών, καθώς αναβαθμίζεται ο ρόλος τους στον επιστημονικό τομέα και ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται η εκπαιδευτική και επιστημονική δράση.

Αρχή Πιστοποίησης των φαρμακοποιών θα είναι η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία θα διαμορφώνει από κοινού με τους φαρμακοποιούς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τον τρόπο εξέτασης. Παράλληλα θα εφαρμόζεται ο πλέον σύγχρονος τρόπος εξ’ αποστάσεως μάθησης (e-learning) των φαρμακοποιών μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Η πιστοποίηση θα δίνεται μετά την επιτυχή συμπλήρωση ερωτηματολογίου από την ηλεκτρονική πύλη και θα χορηγείται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσω της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία θα είναι αρμόδια για την πιστοποίηση των Φαρμακοποιών. Η πιστοποίηση θα αναρτάται εντός εμφανούς σημείου του φαρμακείου.

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και οραματιζόμαστε τον φαρμακοποιό ως λειτουργό της Υγείας και ένα νέο σύγχρονο φαρμακείο. Κυρίαρχό μας μέλημα είναι να σταθούμε δίπλα στον φαρμακοποιό και κοντά στην καθημερινότητά του. Τα φαρμακεία δεν είναι εμπορικά καταστήματα, αλλά χώροι που παρέχουμε επιστημονικές υπηρεσίες, συμβουλές, γίνονται εμβολιασμοί» τόνισε ο κ. Ματσιόλης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γαλλία: 15χρονος ξυλοκοπήθηκε ομαδικά μέχρι θανάτου έξω από το σχολείο του

Ο 15χρονος έφηβος που δέχθηκε άγρια επίθεση από πολλά άτομα χθες, στην έξοδο του σχολείου…

5 Απριλίου 2024

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Αυτή το έχει κάνει» κατέθεσε η μητέρα του Μάνου Δασκαλάκη στη δίκη για Μαλένα και Ίριδα

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δυο μικρότερων κοριτσιών της, Ίριδας και…

5 Απριλίου 2024

Κατάμεστη η Εξωραϊστική στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη

Το νέο του μυθιστόρημα «Αυγή, Το θαμμένο τετράδιο» που αφηγείται μια ιστορία με φόντο το…

5 Απριλίου 2024

Δημοτικός σύμβουλος κατηγορείται πως χτύπησε τη σύντροφό του

Μια ακόμη υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας απασχόλησε τις αστυνομικές Αρχές στην Κοζάνη, καθώς το μεσημέρι του…

5 Απριλίου 2024

Να στελεχωθεί άμεσα με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το Κ.Υ. Σκοπέλου ζητάει το ΚΚΕ

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας για την αναγκαιότητα στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου,…

5 Απριλίου 2024

Εξαρθρώθηκαν έξι συμμορίες στο κέντρο της Αθήνας: Ταυτοποιήθηκαν 237 μέλη – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των μελών των 6 συμμοριών που εξαρθρώθηκαν σε ειδική επιχειρησιακή δράση…

5 Απριλίου 2024