Οικονομία

Έρχεται φθηνότερο χρήμα στις τράπεζες

ntragki
To «πράσινο φως» για την επαναφορά του waiver για τα χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα αναμένεται να ανάψει κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο όρος που είχε θέσει για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων έχει εκπληρωθεί.

Σήμερα, εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έκανε γνωστό μέσω twitter ότι εκταμιεύτηκε η δόση ύψους 7,5 δισ. προς την Ελλαδα. Στο μήνυμα του ο ΕSM αναφέρει ότι τα εν λόγω κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους (5,7 δισ.) και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (1,8 δισ.). Το συνολικό ποσό των δανείων του ESM προς την Ελλάδα ανέρχεται τώρα στα 170,7 δισ. ευρώ.
Η επαναφορά του waiver σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει εκ νέου να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, κάτι που θα διασφαλίσει χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι και το επιτελείο του αναμένεται να αποφασίσουν για το πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το πρόγραμμα αφορά κρατικούς τίτλους ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια εγχώριων ομίλων.
Τόσο η επαναφορά του waiver, όσο και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης-QE, πιθανότατα από το φθινόπωρο, αναμένεται να βελτιώσει τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι τα άμεσα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες από την επαναφορά του waiver θα είναι στα 400-500 εκατ. ευρώ.
Τα έµµεσα οφέλη όµως, όπως για παράδειγµα η αναβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού ∆ηµοσίου και των ελληνικών τραπεζών, αναµένεται να είναι σηµαντικά υψηλότερα.
Έχει επίσης δημιουργηθεί η βάσιµη προοπτική ότι οι αποδόσεις των οµολόγων του Ελληνικού ∆ηµοσίου και των οµολογιακών τίτλων που έχουν εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά θα αποκλιµακωθούν µε γοργό ρυθµό.
Σύμφωνα με την ΤτΕ τα παραπάνω αναµένεται να ενθαρρύνουν την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα, η οποία θα επιτρέψει τη χαλάρωση και τελικά άρση των κεφαλαιακών περιορισµών.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασµό µε την αποτελεσµατικότερη διαχείριση των µη εξυπηρετούµενων δανείων, θα συµβάλλει στην υποχώρηση του κόστους δανεισµού και θα αυξήσει σταδιακά την πιστοδοτική ικανότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυµάτων, µε ευνοϊκές επιδράσεις στη χρηµατοδότηση και κατ’ επέκταση στο ρυθµό ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας.
Σημειώνεται ότι η άρση του waiver (Φεβρουάριος 2015) δρομολόγησε την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, που έφτασε μια ανάσα από τα 90 δισ. ευρώ πέρσι το καλοκαίρι, και τη συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον δανεισμό του ευρωσυστήματος στα 130 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα που οι καταθέσεις των τραπεζών έβαιναν συνεχώς μειούμενες για να σταθεροποιηθούν στα 120 δισ. ευρώ με την επιβολή των capital controls.
Από την επαναφορά του waiver και τον απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες προσδοκούν σε μείωση της εξάρτησής τους από τον ELA κατά 7 – 10 δισ. ευρώ και σε ετήσιο όφελος έως 150 εκατ. ευρώ.
Η επαναφορά του waiver θα δρομολογήσει τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ, με αρνητικά επιτόκια TLTRO 2 τον Σεπτέμβριο (μπορούν να δανειστούν μέχρι 27 δισ. ευρώ), καθώς και την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με ποσό ομολόγων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνουν τραπεζίτες, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα TLTRO 2 μπορεί να θεωρηθεί σημαντικότερη και από τη συμμετοχή τους στο QE, καθώς θα μπορέσουν να λάβουν τετραετή δάνεια με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ με στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το