Οικονομία

Ερχεται το «φορολογικό»… λαχείο – Πώς θα κερδίζετε από τις αποδείξεις

laxeio

Στο κυνήγι της …«τυχερής απόδειξης» με κληρώσεις χρηματικών ποσών που θα φθάνουν έως τις 10.000 ευρώ κάθε μήνα θέλει να βάλει η κυβέρνηση τους φορολογούμενους για να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις σε όλες τις συναλλαγές τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μοντέλο «λοταρίας» με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων και την τόνωση των εσόδων περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα. Μάλιστα στην Πορτογαλία σημειώνει μεγάλη επιτυχία καθώς αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Εφόσον λοιπόν η κυβέρνηση και η τρόικα συμφωνήσουν για τα μέτρα του 2015, το σύστημα της «λοταρίας» θα εφαρμοσθεί άμεσα.

Το σχέδιο που προτίθεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει. Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός».

Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί στην αρχή τουλάχιστον, θα κερδίζουν ποσά της τάξης των 500 – 1.000 ευρώ. Ωστόσο οι τυχεροί θα είναι αρκετές χιλιάδες, ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και μεγαλύτερο έπαθλο έως 10.000 ευρώ για κάποιους υπερτυχερούς.

Μάλιστα τα έπαθλα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα εφόσον καθιερωθεί να πραγματοποιείται και μια μεγάλη κλήρωση στο τέλος της χρονιάς (π.χ. με βάση τον αριθμό του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου που θα κληρωθεί).

Όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ είναι σημαντικό δέλεαρ, ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι ανεπαίσθητη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από το γεγονός ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα μαζεύουν όσο περισσότερες αποδείξεις μπορούν για να συμμετέχουν στις κληρώσεις με όσο το δυνατό πιο πολλούς «λαχνούς» και να αυξάνουν τις πιθανότητες να κερδίσουν κάποιο δώρο ή κάποιο ποσό.

Το πρόβλημα όμως που διαπιστώνεται είναι ότι κάθε φορολογούμενος μπορεί να ζητά δύο, τρεις ή και περισσότερες μικρότερες αποδείξεις για μικροποσά, αντί για μία μεγάλης αξίας που θα έπαιρνε κανονικά για το σύνολο κάθε συναλλαγής, προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των «λαχνών» του που θα μπορούν να συμμετέχουν σε μια κλήρωση.

Εξετάζεται ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα για μεγαλύτερη χρήση των χρεωστικών ή πιστωτικών ή της κάρτας των αποδείξεων. Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο και για το παράδειγμα της Βραζιλία, όπου στο τέλος κάθε μήνα μετέχουν σε κλήρωση όλοι όσοι χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες, με «δώρα» που τους προσφέρει το Δημόσιο από τα έσοδα που συλλέγει από ΦΠΑ.

πηγή www.imerisia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το