Τοπικά

Έρχεται «ηλεκτρονικό μάτι» Εφορίας για χιλιάδες επιχειρήσεις – Πάνω από 600 ταμειακές μηχανές αναβαθμίστηκαν στον Βόλο

Στο «ηλεκτρονικό μάτι» της Εφορίας μπήκαν ή θα μπουν χιλιάδες ταμειακές μηχανές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της Μαγνησίας. Η διασύνδεση με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ολοκληρωθεί σταδιακά και στην πρώτη φάση προβλέπεται η απόσυρση των παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών που αντικαθίσταται με νέας τεχνολογίας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου άρχισε η σύνδεση των ταμειακών μηχανών, με όλα τα δεδομένα των στοιχείων λιανικής πώλησης, δηλαδή των γνωστών αποδείξεων που εκδίδουν οι ταμειακές μηχανές, να διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Υπόχρεοι είναι όσοι έχουν ταμειακές μηχανές και η σταδιακή διασύνδεση γίνεται ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώθηκαν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και με βάση την ένταξή τους ή μη στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας λόγω Covid-19.
Από την 1η Σεπτεμβρίου έπρεπε να διασυνδεθούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ όσοι με βάση τον ΚΑΔ τους δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ.
Από την 1η Οκτωβρίου πρέπει να συνδεθούν όσοι με βάση τον ΚΑΔ τους δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000 ευρώ, ενώ από την 1η Νοεμβρίου θα συνδεθούν οι λοιπές επιχειρήσεις. Την ίδια ημερομηνία εντάσσονται και οι επιχειρήσεις που είτε είναι υπόχρεες σε χρήση ταμειακής μηχανής (ΦΗΜ) είτε χρησιμοποιούν προαιρετικά ΦΗΜ και έχουν κάνει έναρξη εργασιών από 1/1/2020 έως και 1/9/2021, καθώς και οι επιχειρήσεις που το φορολογικό έτος τους λήγει σε διαφορετική ημερομηνία της 31/12.
Σύμφωνα με επαγγελματία του Βόλου, τον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση σε πάνω από 600 ταμειακές μηχανές, ώστε να μπορούν να διασυνθεθούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, και έχει αντικαταστάσει πάνω από 600 παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές με νέας τεχνολογίας, διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα της διασύνθεσης με την ΑΑΔΕ.
Το κόστος μιας αναβάθμισης της ταμειακής μηχανής ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και κοστίζει από 50 έως και 150 ευρώ, ενώ στον Βόλο η συνηθέστερη τιμή είναι τα 100 ευρώ. Αν χρειαστεί αλλαγή της ταμειακής μηχανής τότε το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο και ανάλογα με τη μάρκα της ταμειακής μηχανής, το μέγεθος, την ποσότητα των «Ζ» κ.λπ.

Απαλλαγή υποχρέωσης υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών
Με την ένταξη όλων των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα myDATA και τη διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών, οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν οριστικά από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.

Εύκολος ο εντοπισμός απόκρυψης εισοδημάτων και φοροκλοπής
Σύμφωνα με λογιστή του Βόλου, η Εφορία και γενικά οι φορολογικές αρχές με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των φορολογικών μηχανισμών, θα έχουν πλήρη εικόνα για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Επομένως θα εντοπίζουν τις περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και φοροκλοπής, όπως μη απόδοση φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ.

Υποχρεώσεις των επιχειρήσεων με φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς
Όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, οι επιχειρήσεις με φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται πρώτον, να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης, δεύτερον,
να διασυνδεθούν για να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA και τρίτον, να αποσύρουν παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.
Να σημειωθεί πως η απόφαση για τη διασύνδεση με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχε παρθεί πριν πάρα πολύ καιρό, αλλά η υγειονομική κρίση καθυστέρησε την εφαρμογή της, με το αρμόδιο υπουργείο να δίνει συνεχόμενες παρατάσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το