Κόσμος

Ερανος από Γερμανό ιερέα για Ελληνες που υποφέρουν

eranos-germanos 1

Στην πόλη του Κάσελ, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τη Φρανκφούρτη, μια κλειστή συγκέντρωση με περίπου 300 προσκεκλημένους λάμβανε χώρα πριν από δύο μήνες.

Στις καρέκλες της αίθουσας που είχε κλειστεί ειδικά για την εκδήλωση κάθονταν ανώνυμοι Γερμανοί πολίτες αλλά και αρκετά πρόσωπα γνωστά στην τοπική κοινωνία: βουλευτές, επιστήμονες, επιχειρηματίες και μαζί τους ένας ιερωμένος, ο Μπούρκχαρτ Μάγιερ.

Ολοι έχουν περάσει από τον μπουφέ και συζητούν μεταξύ τους όταν ο κ. Μάγιερ παίρνει τον λόγο. Κάνει μια διάλεξη για την οικονομική κρίση στον ευρωπαϊκό νότο και τελειώνοντας λέει αποφασιστικά: «Και τώρα βάλτε τα χέρια στην τσέπη, γιατί κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή υποφέρουν». Και έτσι γίνεται. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Από το 2012 που εγκαινιάστηκε η συνάντηση αυτή επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ενώ το ιδιότυπο δίκτυο αλληλεγγύης Γερμανών πολιτών προς Ελληνες που έχει συστήσει ο προτεστάντης ιερέας Μάγιερ εκφράζεται με πολλούς τρόπους.

Μέσα στην εκκλησία του Κάσελ έχει τοποθετηθεί κουτί οικονομικής ενίσχυσης «υπέρ Ελλήνων», ενώ ο κ. Μάγιερ ως πρόεδρος του ελληνογερμανικού συνδέσμου της πόλης έρχεται σε επαφή με τοπικούς φορείς για τη συγκέντρωση χρημάτων. «Είναι ένας φιλέλληνας που όταν μιλά για την Ελλάδα δακρύζει», λέει ο πατέρας Εμμανουήλ Νιράκης, ιερέας στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης, στην ενορία της οποίας διοχετεύεται σημαντικό τμήμα της οικονομικής ενίσχυσης των Γερμανών.

Ολα έχουν την εξήγησή τους: «Υπήρξα επί έντεκα χρόνια προκαθήμενος στη Γερμανική Εκκλησία της οδού Σίνα», λέει ο κ. Μάγιερ μιλώντας στο «Εθνος». «Από το 1967 έως το 1978. Από τότε η Ελλάδα μπήκε στην καρδιά μου. Είχα σπουδάσει Θεολογία και στην Ελλάδα γνώρισα συναδέλφους θεολόγους με τους οποίους αποκτήσαμε αδελφικές σχέσεις».

Ολα ξεκίνησαν τυχαία το 2011. Η οικονομική κρίση είχε ήδη χτυπήσει την Ελλάδα, όταν δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού Spiegel αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ρεπορτάζ για την κατάσταση στη χώρα.

Οι γειτονιές του κέντρου και οι συνέπειες της κρίσης, τα δίκτυα αλληλεγγύης που αναπτύσσονταν στην πρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων και η δραστηριότητα της εκκλησίας της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, περιγράφονταν αναλυτικά. Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του περιοδικού, ενώ τμήμα του προβλήθηκε ως βίντεο στον διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό του Spiegel.

Το τηλεφώνημα

«Το απόγευμα εκείνο χτύπησε το τηλέφωνο στην εκκλησία. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας Γερμανός προτεστάντης ιερέας. Ο Μπούρκχαρτ Μάγιερ από το Κάσελ», λέει ο πατέρας Εμμανουήλ. «Η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην, το τηλεφώνημα μου έκανε εντύπωση. Μιλώντας μαζί του μου είπε ότι είχε δει το ρεπορτάζ και πως ήθελε να βοηθήσει». Και έτσι έγινε. Με πρωταγωνιστή τον ίδιο, «φιλέλληνα με όλη τη σημασία της λέξης» όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, στήθηκε από Γερμανούς ένα δίκτυο ενίσχυσης της Ελλάδας που υποφέρει.
Ο προτεστάντης πάστορας κάνει διαλέξεις, μαζεύει χρήματα, γράφει σε εφημερίδες, συντονίζεται με τον δήμαρχο της πόλης, μέχρι και το καλαματιανό ελαιόλαδο διαφημίζει για να ενισχυθούν οι Ελληνες παραγωγοί, ενώ σε μία από τις εκδηλώσεις που είχε οργανώσει ήταν προσκεκλημένος ομιλητής για το ζήτημα της Ελλάδας ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Hans Eichel (1999-2005). «Υστερα από κάποιες συνεννοήσεις, το 2014 πήγα κι εγώ στη Γερμανία σε ένα από αυτά τα γεύματα», λέει ο πατήρ Εμμανουήλ.

«Είχαν μαζευτεί πολλοί άνθρωποι, έγινε μια πολύ ωραία εκδήλωση με φαγητό και μουσική, τα πάντα ήταν δωρεές από μαγαζιά της πόλης και όσοι συμμετείχαν πλήρωσαν ένα αντίτιμο το οποίο μας το έδωσαν σε χρήματα ως ενίσχυση. Την επόμενη ημέρα μάς έφερε σε επαφή με τον δήμαρχο της πόλης, ενώ συνολικά έκαναν τρεις εκδηλώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι πρόκειται για Γερμανούς, καθώς τα στερεότυπα τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει στη χώρα μας».

Στις κατά καιρούς επισκέψεις του στην Αθήνα ο κ. Μάγιερ διαπίστωσε, όπως λέει, ιδίοις όμμασι τα προβλήματα. «Η Ελλάδα της κρίσης διαφέρει από την Ελλάδα που γνώριζα στο παρελθόν. Αγαπώ τη χώρα. Ερχομαι κάθε χρόνο μία ή δύο φορές, είτε μόνος είτε με φίλους. Εχω ένα σπίτι στον Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο στην Εύβοια και έχω γίνει ένα με τον κόσμο, γιορτάζω τις γιορτές, τα πανηγύρια τους, είμαι κι εγώ πλέον συγχωριανός σαράντα χρόνια εκεί…».

eranos-germanos 2

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Μαθήματα Ελληνικών και επισκέψεις στη χώρα μας

Ο ιερέας Μπούρκχαρτ Μάγιερ δεν περιορίζεται στη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των Ελλήνων που υποφέρουν. Ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των δεσμών με τους Ελληνες με κάθε τρόπο.

Στον ελληνογερμανικό σύνδεσμο του Κάσελ, ένα σωματείο που αποτελείται από 30 Ελληνες και 40 Γερμανούς με πρόεδρο τον ίδιο, διοργανώνονται μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με λειτουργούντα ήδη τρία τμήματα.

Επίσης, κάθε χρόνο οργανώνει ομαδικές επισκέψεις στην Ελλάδα, στις οποίες συνήθως συμμετέχουν Γερμανοί ιερείς τους οποίους ξεναγεί στη χώρα γνωρίζοντάς τους την ιστορία, τον πολιτισμό και τις συνήθειες των κατοίκων της.

Κατά περιόδους καλεί και στη Γερμανία Ελληνες ιερωμένους -στις ενορίες των οποίων διοχετεύονται τα χρήματα που συλλέγει. Σε μία από αυτές τις επισκέψεις Ελλήνων ιερέων στο Κάσελ πραγματοποίησε και συλλείτουργο ψάλλοντας μια οικουμενική ευχή για την ενότητα των Εκκλησιών.

Μείωση εσόδων
«Το δίκτυο αλληλεγγύης που έχει στήσει ο πατέρας Μάγιερ είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστείτε ότι τα έσοδά μας έχουν μειωθεί δραματικά τα χρόνια της κρίσης», λέει ο ιερέας Εμμ. Νιράκης. «Σκεφτείτε ότι στην ενορία έχω δύο ανθρώπους που όλα τα χρόνια περνούσαν κάθε μήνα για να αφήσουν μια οικονομική ενίσχυση και οι άνθρωποι αυτοί πλέον όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν, αλλά έρχονται και λαμβάνουν βοήθεια…».

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΕΛ
Δίνουν μέρος των εσόδων στα θύματα της κρίσης

«Μερικές φορές οι Γερμανοί κάνουν πράγματα για τους Ελληνες που σε εμάς τους ομογενείς προκαλούν ντροπή. Γιατί τις περισσότερες φορές η κινητοποίησή μας δεν είναι τόσο μεγάλη».

Τα λόγια ανήκουν στον κ. Αχιλλέα Καμπέρη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Kreta στην περιοχή Βολφάγκεν του Κάσελ, ο οποίος δραστηριοποιείται εντατικά για την ενίσχυση της Ελλάδας από τη γερμανική κοινωνία: οργανώνει βραδιές στο εστιατόριό του με τα έσοδα να διατίθενται σε ελληνικές ΜΚΟ ή ενορίες για την καταπολέμηση της πείνας στην Ελλάδα, ή συντονίζεται με άλλους εστιάτορες της περιοχής ώστε μια συγκεκριμένη ημέρα ποσοστό των εσόδων τους να διατίθεται στους Ελληνες.

Ο ίδιος ο πατέρας Μάγιερ λέει πως η ανταπόκριση που συναντά όταν ζητά βοήθεια από Γερμανούς για τους Ελληνες είναι ιδιαίτερα θετική.

«Παρά τα όσα έχουν γραφτεί και τα όσα λέγονται γενικώς στην Ευρώπη, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα ή γνωρίζουν το τι πραγματικά συμβαίνει εκεί. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν», λέει.

Αποστολή
Ενδεικτική πρωτοβουλία ως προς αυτό είναι και το Aktion-Hilfs Convoy, μια οργάνωση αποστολής τροφίμων που έχει ήδη επισκεφθεί τη Βόρεια Ελλάδα μοιράζοντας τρόφιμα από δωρεές σε δήμους της περιοχής και που ετοιμάζεται να ταξιδέψει ξανά τους επόμενους μήνες στη χώρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το