Τοπικά

Επτάωρη προετοιμασία για τις πανελλαδικές κάθε εβδομάδα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Δύο σημαντικές αλλαγές στον δρόμο για τις πανελλαδικές εξετάσεις ισχύουν από φέτος στα Γενικά Λύκεια. Η πρώτη αφορά στην αντικατάσταση των Λατινικών από την Κοινωνιολογία για όσους θέλουν να εξεταστούν από την ομάδα προσανατολισμού των ανθρωπιστικών επιστημών και η δεύτερη την εβδομαδιαία διδασκαλία των μαθημάτων προσανατολισμού για επτά ώρες.
Αυτό που παραμένει ακόμη ασαφές, είναι, αν τελικά θα προσμετρήσει ο βαθμός του απολυτηρίου στη διαμόρφωση του βαθμού για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην αναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων μετά και τις αλλαγές που ισχύουν φέτος με τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων προσανατολισμού βρίσκονται τα Γενικά Λύκεια.
Την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για τις σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών του πρώτου επιστημονικού πεδίου προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις διαβάζοντας από φέτος αντί για τα Λατινικά που για χρόνια ήταν υποχρεωτικώς εξεταζόμενο μάθημα, την Κοινωνιολογία η οποία διδάσκεται από κοινωνιολόγους και καθηγητές της αντίστοιχης ειδικότητας, όπως κοινωνικών επιστημών.

Όπως αναφέρει διευθυντής Λυκείου «αυτό που βλέπουμε φέτος, είναι μια φροντιστηριοποίηση της Γ’ Τάξης Λυκείου, καθώς το καθένα από τα τέσσερα υποχρεωτικώς εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων διδάσκεται από φέτος επτά ώρες την εβδομάδα με εξαίρεση την Έκθεση-Λογοτεχνία που διδάσκονται έξι ώρες την εβδομάδα. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, καθώς μέχρι και πέρυσι τα περισσότερα μαθήματα των πανελλαδικών διδάσκονταν μέχρι τρεις ώρες την εβδομάδα, με εξαίρεση τα μαθηματικά και τα αρχαία που διδάσκονταν για πέντε ώρες την εβδομάδα. Έτσι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εντρυφούν ακόμη περισσότερο στα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού. Στο ίδιο πλαίσιο εγκρίθηκαν φέτος και πολλά ολιγομελή τμήματα των πανελλαδικών εξετάσεων».
Τα υπόλοιπα μαθήματα που θα διδάσκονται στη Γ’ Τάξη Λυκείου οι μαθητές είναι τα θρησκευτικά, η γυμναστική, ενώ υπάρχει επιλεγόμενο μάθημα μεταξύ ξένων γλωσσών, λατινικών, και ελεύθερου-γραμμικού σχεδίου.
Την ίδια στιγμή μαθήματα που διδάσκονταν μέχρι και πέρυσι σε όλους τους μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείου, όπως η Ιστορία γενικής παιδείας τα Μαθηματικά γενικής παιδείας εξοβελίστηκαν.

Αυτό που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει, είναι τι θα γίνει με τον βαθμό του απολυτηρίου. Με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, ο βαθμός του απολυτηρίου και από τις τρεις Τάξεις θα έπαιζε ρόλο με ένα ποσοστό που δεν είχε οριστικοποιηθεί, ίσως και 10%, στη διαμόρφωση του συνόλου των μορίων για την εισαγωγή του υποψηφίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μάλιστα επρόκειτο να διεξαχθούν και περιφερειακές πανελλαδικές εξετάσεις με την επιλογή των θεμάτων να γίνεται από καθηγητές για κάθε ομάδα Λυκείων.
«Δεν ξέρουμε, αν όλα αυτά έμειναν απλώς επί χάρτου. Προς το παρόν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχουμε ακούσει κάτι για τον βαθμό απολυτηρίου και πώς θα επηρεάζει την εισαγωγή στις πανελλαδικές εξετάσεις» επισήμανε διευθυντής Γενικού Λυκείου.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως και για φέτος θα διατηρήσει το ίδιο σύστημα εισαγωγής και το ζήτημα είναι τι θα γίνει από τη μεθεπόμενη χρονιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το