Τοπικά

Επτά πνιγμοί φέτος στις παραλίες στη Μαγνησία

Επτά άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού τη ζωή τους στη θάλασσα σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, με την πλειονότητά τους να είναι Έλληνες.
Ο αριθμός αυτός ίσως ήταν μεγαλύτερος, αν δεν επενέβαιναν σε πολλές περιπτώσεις οι ναυαγοσώστες που έχουν αναλάβει την επιτήρηση γνωστών παραλιών της Μαγνησίας. Παρά το ότι είμαστε λαός θαλασσινός, οι περισσότεροι που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι Έλληνες κάθε χρόνο. Μάλιστα οι επτά στους δέκα που πνίγονται είναι άνδρες, ενώ ποσοστό 38% περίπου οφείλονται σε πνιγμό και 7% σε παθολογικά αίτια. 55% των πνιγμών δεν προσδιορίζεται η αιτία τους. Να σημειωθεί ότι το 2021 η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες καθυστέρησε σημαντικά (λόγω της πανδημίας) και ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου με σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους στη θάλασσα ήταν ο Ιούλιος. Πέρυσι η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες έφθασε στο 76%.

Συμβουλές για ασφαλές κολύμπι
Ποσοστό 7% των πνιγμών αποδίδεται σε παθολογικά αίτια. Στις νεκροψίες που διενεργούνται, αποδεικνύεται ότι από πίσω κρύβονταν παθολογικά προβλήματα υγείας. Όμως, ένα εξίσου αξιοσημείωτο ποσοστό πνιγμών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν δίνονταν μεγαλύτερη προσοχή στις οδηγίες για ασφαλές κολύμπι. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος συμβουλεύει: Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική; Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα. -Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3-4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, να αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό. Έχεις πιεί οινοπνευματώδη ποτά; Έχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι άκρως επικίνδυνος συνδυασμός. Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες. Μην σπρώχνεις και μη βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.

Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες και προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη. Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα. Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με τον σύντροφό σου κολυμβητή. Αν αισθάνεται ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα. Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και τη μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε απλώς να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; Κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια. Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.

Έπαθες «κράμπα»; Μην φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή. Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα από αυτές. Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγες γρήγορα έξω από το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει ότι τα κύματα/ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα είτε ότι υπάρχει ρύπανση στη θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος. Αντιλήφθηκες ένα κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί εάν υπάρχει. Κάλεσε σε βοήθεια. Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι κοντά του έχε υπόψη ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ εάν πιαστεί πάνω στου βίαια και απότομα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το