Τοπικά

Επτά νέοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στον «Πιλότο» του ΚΕΘΕΑ Βόλου “Θ”

kethea

Μετά από δύο χρόνια συνεχών προσπαθειών να ανακαλύψουν ξανά τον εαυτό τους και να βρουν το νόημα της ζωής μακριά από τις εξαρτήσεις και τη χρήση ουσιών, επτά νέοι ενήλικες, ηλικίας 21-26 ετών, ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στη θεραπευτική κοινότητα «Πιλότος» του ΚΕΘΕΑ Βόλου.
Η επίδοση των αναμνηστικών πραγματοποιήθηκε χθες στην «Εξωραϊστική» σε μια πολύ όμορφη και συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση παρουσία νέων, γονέων, μελών της επιστημονικής ομάδας του ΚΕΘΕΑ αλλά και άλλων συμπολιτών.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μουσική, ομιλίες, αφηγήσεις εμπειριών και ετοιμάστηκε ουσιαστικά από τα άτομα που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα και είχαν να αναφερθούν στον αγώνα τους όλο αυτό το διάστημα.
Στα δώδεκα χρόνια που λειτουργεί το θεραπευτικό πρόγραμμα «Πιλότος» του ΚΕΘΕΑ, περίπου 100 έφηβοι και νέοι ενήλικες το έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία και μπόρεσαν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους μακριά από τις ουσίες.
Ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «Πιλότος» κ. Γιάννης Μίλτος μίλησε στην εκδήλωση για τις δομές και της δράσεις του θεραπευτικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη εδώ και δώδεκα χρόνια. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό έργο των εθελοντών.
Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο πραγματοποιείται από το ΚΕΘΕΑ η γιορτή ολοκλήρωσης των ατόμων που ήταν ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρόγραμμα και το οποίο διαρκεί δύο χρόνια.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση διαρκεί δύο μήνες και σχετίζεται με την υποδοχή και την προετοιμασία των ανθρώπων για την ένταξη στη θεραπευτική κοινότητα. Η δεύτερη φάση με διάρκεια δέκα μήνες είναι το κύριο μέρος της θεραπευτικής δράσης με τακτικές καθημερινές συναντήσεις που γίνονται στους χώρους του ΚΕΘΕΑ, ενώ η τρίτη φάση διάρκειας ενός χρόνου αναφέρεται στην κοινωνική επανένταξη. Βέβαια με την ολοκλήρωση του προγράμματος, υπάρχει το στάδιο της μεταθεραπευτικής φροντίδας που διαρκεί ένα χρόνο με κάποιες πολύ αραιές συναντήσεις μεταξύ πρώην χρηστών και θεραπευτών, ώστε να αποφοιτήσουν και επίσημα από το ΚΕΘΕΑ.
Για την ένταξη στην ανοικτή θεραπευτική δομή του ΚΕΘΕΑ πρέπει να υπάρχει και ένα οικογενειακό περιβάλλον που να υποστηρίζει το νέο στην προσπάθεια που κάνει.
Ο κ. Μίλτος διευκρίνισε «πως ο αγώνας αυτών των εφήβων και νέων δεν είναι μόνο να απεξαρτηθούν από τη χρήση των ουσιών. Δεν είναι δηλαδή αγώνας μόνο σωματικός. Είναι κυρίως αγώνας για την ψυχική απεξάρτηση. Γι’ αυτό και στα δύο χρόνια που συμμετέχουν στο θεραπευτικό πρόγραμμα, καλούνται να γνωρίσουν ξανά τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα και να αναζητήσουν τις αιτίες που τους οδήγησαν στη χρήση. Και αυτό που προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε, είναι να λάβουν εφόδια για να σταθούν στη ζωή βρίσκοντας το νόημα της ζωής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το